SUH u priopćenju proziva Vladu da plaće državnim dužnosnicima diže “podlo, usred ljeta, nebu pod oblake”, dok su umirovljenicima predizborno samo obećavali neku siću, ocjenjujući da vladajuće nije briga što je relativna vrijednost mirovina za umirovljene temeljem rada, odnosno prosječni udio mirovine u prosječnoj plaći, pala na “bijednih” 35,6 posto.


“Kažete da je budžet napet te da nitko neće dobiti čak niti obećane korekcije, ali sebe, a osobito svoje ministre koji su ili završili fizičku kulturu ‘tu negdje’ ili teologiju, prevrednujete na duplo. E, pa gospodo državni dužnosnici, kako vas nije sram i pred regijom i pred Europom, umirovljenike gurnuti ispod linije siromaštva, a sebi graditi dvore”, kaže sindikat.




Osnovica plaće državnim dužnosnicima rast će za 83,45 posto, odnosno iznosit će 947 eura bruto umjesto 516 eura, koliko je bila dosad, a kad se pomnoži s koeficijentom, neto iznos plaća dužnosnika povećat će se za više od 60 posto, a za najviše državne dužnosnike i 70 posto.


Iz SUH-a pritom podsjećaju da je linija siromaštva za 2023. godinu iznosila 493,6 eura mjesečno, a prosječna je mirovina umirovljenih u svibnju ove godine iznosila 534,8 eura, a u tom prosjeku žene imaju 24 posto manje mirovine od muškaraca.


Stopa siromašnih među starijima od 65 godina još lani je bila 34,8 posto, žena 38,8 posto, a starih u samački, domaćinstvima čak 60 posto.


“Glad, siromaštvo, poniženost – to je život najvećeg dijela umirovljenika. I sad će Plenković imati više od 5,5 tisuća eura, a Milanović više od 6 tisuća eura, tj. deset puta više od prosječne mirovine, a 32 puta više od najniže”, navodi SUH.


“Narodu je zlo, 70 posto ih je protiv megalomanskog povećanja, posebno za novokomponirane ministre i državne tajnike DP-a. Glavno da su umirovljenici opet prevareni i poniženi. Da se počinju samospaljivati na trgovima”, kaže sindikat u priopćenju.


Podsjećaju da je Europska komisija višekratno upozorila vlasti da moraju podići mirovine te da su još lani u studenom obećali popraviti model usklađivanja na 85:15 posto, ali su to u međuvremenu preskočili jer su, kažu “važniji gladni trbusi novih koalicijskih partnera”.


Obrazloženje vladajućih da plaće dužnosnicima dižu kao potez, “kako bi novi ministri i dužnosnici manje krali”, SUH je ocijenio nepodnošljivim i bez “zrna morala”.