Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

odluka dorh-a

Odbačena kaznena prijava bivše saborske zastupnice Vidović Krišto

Autor: Dražen Ciglenečki

24.07.2024. 08:00
Odbačena kaznena prijava bivše saborske zastupnice Vidović Krišto

Foto: PIXSELL



Vladimir Šeks nije prijetio Karolini Vidović Krišto, Općinsko kazneno državno odvjetništvo odbacilo je njezinu kaznenu prijavu protiv jednog od osnivača HDZ-a, koju je ona podnijela krajem prošle godine. Predsjednica stranke Odlučnost i pravednost sjedila je 6. prosinca u poslijepodnevnim satima u poznatom zagrebačkom restoranu, kada joj je, na izlasku, prišao Šeks.




– Uz osobne uvrede rekao mi je da je on »mnoge osobno ušutkao i ubio«. Na moje pitanje hvali li se time, odgovorio je da je »ponosan na njih«. Na moje izjave da je razgovor završen jer me napastuje i prijeti mi, on je nastavio s prijetnjama sve dok ga saborski zastupnik Josip Šarić nije odveo iz restorana, napisala je Karolina Vidović Krišto u svojoj kaznenoj prijavi.


Državno odvjetništvo tvrdi da je ozbiljno pristupilo ovom slučaju, da su, osim s podnositeljicom kaznene prijave, obavljeni obavijesni razgovori sa spomenutim HDZ-ovim zastupnikom, suvlasnikom restorana i još pet njegovih zaposlenika, a i izuzete su snimke s nadzornih restorana u tom ugostiteljskom objektu u centru Zagreba.


Također je, u svojstvu okrivljenika, ispitan i Šeks. U rješenju o odbacivanju prijave opširno se navodi što je istražiteljima o ovom susretu sa Šeksom ispričala Karolina Vidović Krišto. Tvrdila je da joj je on govorio da je »zmija, guja i druge uvredljive riječi«, kao i da »nije fer jer su njih dvoje isti«.




Karolina Vidović Krišto odgovorila je Šeksu »da su isti samo po tome što će oboje morati pred Boga«.


– Navela je da ga je pitala od kada se obraćaju jedno drugom na »ti« te da li joj on prijeti, na što je Vladimir Šeks rekao da je on osobno mnoge ušutkao i ubio, na što je Vladimir Šeks rekao da je ponosan na to.




Nije sigurna jesu li prisutni gosti i osoblje mogli čuti riječi Vladimira Šeksa, ali su mogli čuti njezine kada je ponovila što je on rekao, kazala je, između ostalog, Karolina Vidović Krišto istražiteljima.


Šeks je, pak, sve to porekao. Prema njegovoj verziji, nakon što je završio ručak sa Šarićem, u podrumskom separeu, uputio se prema izlazu, »gdje je vidio Karolinu Vidović Krišto kako sjedi za stolom te primijetio da ga fiksira podcjenjivačkim pogledom«.


– To ga je podsjetilo na njezine lažne i klevetničke riječi koje je iznijela u kaznenoj prijavi, koju je prije ovog događaja podnijela protiv njega i Mladena Bajića, zbog kaznenih djela veleizdaje i pomaganja neprijatelju.


Prišao joj je i rekao da je lažljivica i klevetnica i da se on obračunao s mnogim lažnim prijaviteljima i klevetnicima pa će se tako obračunati i s njom, pritom misleći na pravne i političke poteze protiv lažne prijaviteljice.


Kategorički je negirao da bi joj izgovorio da je on mnoge ubio i da je ponosan na to, ili bilo što drugo što bi moglo biti shvaćeno kao prijetnja ubojstvom. U obrani je rekao i da je pitao prijaviteljicu zbog čega daje klevetničke izjave i kako mu može govoriti da je veleizdajnik.


Ne sjeća se je li mu ona nešto govorila prilikom tog susreta, bio je temelj Šeksove obrane. HDZ-ov zastupnik Šarić svjedočio je da je izlazeći iz restorana primijetio da Šeks razgovara s Karolinom Vidović Krišto, ali da ne zna o čemu. Identičan je bio i iskaz suvlasnika i svih ispitanih djelatnika restorana. Stoga je DORH zaključio da Šeks nije kriv.


– Iz prikupljenih podataka i obavijesti ne proizlazi osnovana sumnja da bi osumnjičenik počinio prijavljeno kazneno djelo.


Rezultati provedene dokazne radnje i kriminalističkog istraživanja ukazuju na suprotstavljene navode prijaviteljice i osumnjičenika u pogledu okolnosti odlučnih za ocjenu jesu li počinjene radnje koje čine obilježje prijavljenog kaznenog djela, odnosno je li osumnjičenik uputio prijaviteljici riječi iz kojih proizlazi ozbiljna prijetnja, zaključak je rješenja Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu kojim je Šeks izbjegao kazneni progon.


Snimke nadzornih kamera nisu bile od pomoći Državnom odvjetništvu jer one nisu bile usmjerene na prostor na kojem se dogodio incident.


Stoga je Državnom odvjetništvu preostalo da pokloni povjerenje ili Vladimiru Šeksu ili Karolini Vidović Krišto i učinilo je ovo prvo.