“Ukupna slika turističke sezone je vrlo pozitivna”, rekao je Plenković nakon sastanka članova vlade s predstavnicima turističkog sektora održanog u Podstrani.


Prema podacima koje je iznio, na današnji dan sezona je bolja za pet posto u dolascima i jedan posto u noćenjima u odnosu na lanjsku, a i prihodi će biti veći nego lani.




Izvijestio je da je na sastanku otvoreno niz tema kao što su novi Zakon o turizmu i njegova primjena odnosno podzakonski akti koji će uskoro u javno savjetovanje, provedba zakona o turističkom zemljištu, pitanja sigurnosti, radnih dozvola  i druge.


Proteklih godina ukupne investicije u turizmu iznosile su 6,4 milijarde eura što je povećalo kapacitete, rekao je Plenković.


“Kada se zbroje svi kreveti u Hrvatskoj ih imamo skoro dva milijuna”, dodao je.


Istaknuo je da je na sastanku još jednom ukazano na to da gosti za svoj novac moraju dobiti odgovarajuću uslugu.


Što se tiče poreza na nekretnine, najavio je da će vlada ići s novim krugom porezne reforme i zadržati kontinuitet fiskalne politike rasterećenja. Smatra da dugoročno treba ići na smanjenje cijena stambenih kvadrata, kako bi mladi mogli lakše do stana.


Komentirao je hakerski napad na splitsku zračnu luku, rekavši da se to očito događa, ali većinom se za te napade ne zna te kako je najvažnije da aerodrom radi.


Ministar turizma i sporta Tonči Glavina današnji je sastanak ocijenio uspješnim i izrazito bitnim, s konkretnim temama rješavanjem aktualnih problema.


Zadovoljan je rezultatima u dosadašnjem tijeku godine, posebno predsezonom. Drži da se strateški cilj cjelogodišnjeg turizma polako ostvaruje.


Kako je izvijestio, razgovaralo se i o radnoj snazi u turizmu posebno angažmanu domaćih radnika i radnica, a poslan je i apel o važnosti odnosa cijene i kvalitete.


“Nema razloga da budemo jeftiniji, ali ni skuplji od konkurencije”, rekao je Glavina.


Prema njegovim riječima, na satanku je predstavljen set pravilnika i akata za provedbu Zakona o turizmu.


“Omogućili smo gradovima i općinama da donesu odluku kakve destinacije žele biti i mogućnost limitiranja smještajnih ili ugostiteljskih objekata. Očekujemo u narednih godinu dana da gradovi i općine definiraju što žele”, rekao je i dodao kako od gradova i općina očekuje “odlučne poteze”.


Komentirao je tvrdnje o slabijoj popunjenosti smještaja i to pripisao povećanju njihova broja.


“Imamo stalno povećanje dolazaka i noćenja, ali i ponude, pa je logično da je slabija popunjenost”, rekao je.


Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je da je stanje na tržištima “više nego dobro” i da je Hrvatska među najtraženijim odredištima.


“Gotovo sva tržišta su u pozitivnom trendu i nastavit ćemo s promocijom, već polako za posezonu. To bi trebalo voditi većim prihodima”, rekao je.