ponedjeljak, 22. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ZAŽELI

Četvrta faza programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu u vrijednosti 960.000,00 eura : Fokus na povećanje socijalne uključenosti

Autor: Portal ZL

22.07.2024. 18:44
Četvrta faza programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu u vrijednosti 960.000,00 eura : Fokus na povećanje socijalne uključenosti

Foto: Ive MOROVIĆ/TZ



Općina Sv. Filip i Jakov u tijeku je s četvrtom fazom programa “Zaželi”, čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina kroz osiguranje dugotrajne skrbi, svakodnevne pomoći i podrške.




Nakon tri provedene faze, Općina je na početku projekta dobila pozitivnu obavijest o procjeni kvalitete četvrte faze programa “Zaželi” u ukupnom traženom iznosu od 960.000,00 eura, što uključuje otvaranje 20 novih radnih mjesta.


Četvrta faza programa »Zaželi« slijedi nakon tri uspješno provedene faze projekta. U prvoj je fazi projekta »Zaželi« Općina sv. Filip i Jakov tako dobila 121.833,22 eura i zaposlila četiri žene koje su pružale pomoć u kući za 16 korisnika. U drugoj je fazi projekta dobiveni iznos sredstava iznosio 60.667,60 eura i uključio zapošljavanje peta žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 30 korisnika. Posljednja provedena treća faza uključila je financiranje u iznosu od 57.999,88 eura, uključivši zapošljavanje devet žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 54 krajnja korisnika. Važnost ovog projekta za korisnike na ovom području dodatno je potvrđena odobrenjem njegove četvrte faze, a radi se na svojoj svojevrsnoj petoj fazi projekta.


“Za nas je dobivanje maksimalnog mogućeg iznosa financijskih sredstava i dodatno zapošljavanje 20 žena poticaj da dalje nastavimo raditi na programima zbrinjavanja starijih i nemoćnih. Kao što je već i poznato, u projektu smo izgradnje novog doma za starije i nemoćne i nadamo se kako će znanja koja sudionice projekta, tj. gerontodomaćice steknu kroz »Zaželi« biti dobra podloga za daljnje uključivanje u tržište rada, tj. rad s korisnicima budućeg doma”, pojašnjavaju iz Općine.


Ciljevi četvrte faze




Četvrta faza ima ciljeve s fokusom na povećanje socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina, posebno starijih osoba i osoba s invaliditetom. S novih 20 radnih mjesta, cilj je pružiti njegu i pomoć za najmanje 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom.


“Nastojimo socijalnu uključivost starijih osoba te osoba s invaliditetom uvijek popratiti i mimo samog projekta. Ovo je već četvrta faza projekta „Zaželi“ , no ovo je prvi put da provedba traje čak 36 mjeseci.  Predviđeno je zapošljavanje  20 osoba , trenutno  ih je 13, no u potrazi smo za još sedmero djelatnika, a oni brinu o 119 korisnika, koliko ih trenutno uključeno u ovaj koristan projekt. Ovim projektom, kojeg u potpunosti financira Europski socijalni fond “Plus” nastojimo odraditi što više posla te uključiti što veći broj ljudi na obostranu korist i zadovoljstvo“, rekao je Darko Mikas mag. oec.


Partneri u provedbi




Svi projekti provode se u partnerstvu s Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Partnerstvo osigurava stručnost i resurse potrebne za uspješnu provedbu programa i kontinuiranu podršku zajednici.