Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

VRUĆINA POPUŠTA

Na kraju smo dugog toplinskog vala, ali stižu novi problemi: Evo što nas čeka idućih dana

Autor: P. N.

19.07.2024. 08:29
Na kraju smo dugog toplinskog vala, ali stižu novi problemi: Evo što nas čeka idućih dana

Foto: iStock/NL



Četvrtak je na kopnu bio manje vruć od srijede, a podjednaka temperatura očekuje se i u danas. Uz to, valja računati na povremeno više oblaka pri čemu će biti lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih, posebice potkraj dana i u noći na subotu.




Osim vrućine, jučer je na dijelu obale bilo i vjetrovito. Ponegdje je puhala bura koja je podno Velebita imala i olujne udare. Međutim, i uz buru je temperatura ondje bila oko 35 stupnjeva. Slično vruće i sutra, ali i nestabilnije, posebno krajem dana.


U subotu manje toplo te oblačnije uz češće pljuskove s grmljavinom, a može biti i nevremena. Nedjelja donosi više sunca, no početkom novog tjedna ponovno promjenljivije uz mjestimične pljuskove, posebice u ponedjeljak. Vrućina će od ponedjeljka popustiti i na moru te će stoga toplinski val završiti. No, ondje su pritom mogući neverini, ponajprije na sjevernom dijelu Jadrana. U dane vikenda još vruće, pri čemu uglavnom u subotu na sjeveru može biti mjestimične kiše i grmljavine. Petak pak još vrlo vruć i sunčan, s burom i sjeverozapadnjakom, piše HRT.


Petak


Crveno je upozorenje zbog vrućine na Jadranu vrijedilo i u četvrtak, dok je u većini kopnenih područja vrućina malo popustila. I dalje je, pak, opasnost od vrućine koja može djelovati na zdravlje bila velika. Uz to, na moru je bilo bure, podno Velebita na udare i olujne.




Bura i sutra, ali slabija, pri čemu će i dalje na vrijeme kod nas djelovati anticiklona uz dotok toplog, ali ipak postupno vlažnijeg zraka, posebice do zapadnih krajeva.


Stoga će petak na istoku Hrvatske biti pretežno sunčan i vruć s najvišom temperaturom od 32 do 35 stupnjeva. Jutarnje pak vrijednosti bit će između 19 i 23. Ponegdje tijekom dana umjerena naoblaka uz mogućnost za pljuskove s grmljavinom. Uz to, mjestimice će puhati umjeren sjeveroistočnjak kojega će biti i u dijelu središnje Hrvatske. Tu će biti podjednako vruće kao danas uz temperaturu od 31 do 33 stupnja. Valja računati na povremeno više oblaka, a u noći i ujutro te osobito navečer i u noći na subotu mjestimice i na pljuskove praćene grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji.




Njih može biti i u Gorskom kotaru i Lici, a uz malo manju vjerojatnost i na sjevernom Jadranu.


Dan će na obali i otocima obilježiti vrućina uz slabu i umjerenu, podno Velebita mjestimice u prvom dijelu dana na udare i jaku buru, a od sredine dana ponegdje će zapuhati sjeverozapadnjak. U Gorskoj Hrvatskoj temperatura danju većinom od 28 do 31 stupanj. Ponekog pljuska uz jači razvoj oblaka popodne može biti mjestimice u Zagori.


Petak inače u većem dijelu Dalmacije sunčan i vrlo vruć s najvišom temperaturom između 34 i 39. Ponegdje u noći i ujutro te ponovno navečer slaba do umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Takav vjetar i na krajnjem jugu Hrvatske gdje će stoga more biti malo, mjestimice na otvorenom umjereno valovito. Zadržat će se sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće uz dnevnu temperaturu od 33 do 38″.


Za vikend pad temperature


“U subotu pad temperature te uz promjenljivu naoblaku kiša, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. U nedjelju opet malo toplije te prolazno stabilnije, iako još mjestimice s pljuskovima na koje treba računati u ponedjeljak kada su oni izgledni i na Jadranu.


Početkom tjedna toplinski će val prestati i na moru, a prije toga, u dane vikenda, još vruće te većinom sunčano. Pritom uglavnom na sjevernom dijelu u subotu može biti neverina. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, na sjeveru u subotu te ponovno u ponedjeljak bura.


Kraj tjedna donosi mnogima željno iščekivano olakšanje glede vrućine, najprije na kopnu, potom i na moru. No, stižu problemi druge vrste vezani uz mogućnost pojave grmljavinskog nevremena. Baš oko godišnjice onog iz 2023. koje je poharalo velik dio naše zemlje”, kaže za HRT meteorolog Krunoslav Mikec.