Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

izgradnja vodovoda

U Općini Sv. Filip i Jakov u tijeku radovi na izgradnji vodovoda u vrijednosti 4,3 milijuna eura

Autor: Portal ZL

18.07.2024. 08:45
U Općini Sv. Filip i Jakov u tijeku radovi na izgradnji vodovoda u vrijednosti 4,3 milijuna eura

Foto: Velimir BRKIĆ



U naseljima Viterinci i Tičevo, smještenima kraj Raštana Gornjih, odvijaju se radovi na izgradnji vodovodne mreže, investicije vrijedne 4,3 milijuna eura.


Radovi su dio šireg građevinskog projekta na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov a projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.


S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja i dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika što će znatno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva.




Komunalac Biograd, poduzeće odgovorno za komunalne usluge u Općini Sv. Filip i Jakov, glavni je izvođač radova na ovom projektu. Projekt uključuje izgradnju sustava vodoopskrbnog cjevovoda, čime će se osigurati kvalitetna opskrba vodom za sve kućanstva u naseljima Viterinci i Tičevo.


„Ovo je važan projekt za našu zajednicu. Osiguravanje pristupa čistoj vodi temelj je za daljnji razvoj“, ističu iz Općine Sv. Filip i Jakov.


Radovi su započeli krajem prošle godine, a planirano je da budu završeni do kraja tekuće godine. Iako su radovi donijeli određene neugodnosti poput povremenih prekida u prometu i bučnog okruženja, stanovnici su iskazali strpljenje, svjesni dugoročnih koristi koje će izgradnja donijeti.


Osim poboljšanja vodoopskrbe, projekt nosi sa sobom i potencijal za gospodarski rast. Stabilna opskrba vodom ključna je za razvoj poljoprivrede, što je tradicionalna djelatnost u ovom području. Očekuje se da će dostupnost vode potaknuti nove investicije i unaprijediti uvjete za rast lokalnog poduzetništva.


“Projekt izgradnje vodovoda rezultat je višegodišnjeg planiranja između lokalne uprave, Komunalca Biograd i stanovnika naselja. Ova suradnja ističe važnost zajedničkih napora u postizanju ciljeva za zajednicu”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.