Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PROMJENA VREMENA

Stiže kraj toplinskog vala koji traje već dva tjedna, evo kada

Autor: P. N.

18.07.2024. 08:29
Stiže kraj toplinskog vala koji traje već dva tjedna, evo kada

Foto: Arhiva ZL



Gotovo dva tjedna toplinski val otežava normalno funkcioniranje, posebice osjetljivoj populaciji, ali i životinjskom svijetu. Olakšanje ne donose ni noćni sati, osobito u Dalmaciji gdje se temperatura tek nakratko spušta ispod 30 stupnjeva, piše HRT.


Vruće i sparno


I u četvrtak vrućina i sparina, jer će po jugoistočnom rubu prostrane i stabilne anticiklone nad Hrvatsku pritjecati topao zrak s jugozapada. Stoga će na istoku zemlje prevladavati sunčano, poslijepodne s malom naoblakom. A s njezinim jačim vertikalnim razvojem vjerojatnost za pljusak povećana je oko gorja. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Ujutro oko 21 stupanj, poslijepodne od 33 do 35.


Nakon još jedne tople noći u središnjoj Hrvatskoj, danas će se vruća 32 do 34 stupnja lakše podnositi uz umjeren sjeveroistočni vjetar. Prevladavat će sunčano. Vrlo mala vjerojatnost za pljusak postoji u Banovini, ali i u gorskoj Hrvatskoj prilikom jačeg dnevnog razvoja oblaka nad planinskim vrhuncima. Vjetar umjeren sjeveroistočni, na moru umjerena i jaka bura, ujutro pod Velebitom s olujnim udarima. Poslijepodne će slabjeti i okretati na maestral. Dnevna temperatura u gorju od 28 do 31, na moru vrućih 33 do 37.




U Dalmaciji još toplije nego na sjeveru. Ujutro duž obale ponegdje do 29 stupnjeva. Poslijepodne posvuda vrlo vruće uz 35 do 39. Manje olakšanje donosit će umjeren maestral, duž obale i jak jugozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a samo je u unutrašnjosti uz granicu moguć pljusak.


Na krajnjem jugu sunčano i vruće. U noći će puhati slaba do umjerena bura, zatim sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, uz malo i umjereno valovito more. Noć će biti vrlo topla, od 25 do 28 stupnjeva. Poslijepodne prilično vruće uz 35 do 37, u unutrašnjosti i do 39.


Kraj toplinskog vala


Još u petak na kopnu vruće i sparno, ali ne i posve stabilno. U subotu prekid toplinskog vala zbog čestih te lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom, koji su opet mogući potkraj nedjelje.


Na Jadranu do kraja tjedna obilje sunca, vrućina i noćna toplina, ali i naznaka slabljenja toplinskog vala zbog sve veće vjerojatnosti za pljuskove s grmljavinom. Najizgledniji su u subotu, na sjeveru su mogući i u nedjelju, kada će nakon bure i maestrala zapuhati jugozapadni vjetar, kaže meteorologinja Tomislava Hojsak za HRT.