Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

osvrt na film

Za ona dobra, dobra, dobra... stara vremena

Autor: Ivica Perinović

16.07.2024. 18:35
Za ona dobra, dobra, dobra... stara vremena

Foto: »Policajac s Beverly Hillsa«



Posljednjih desetak godina, srednje i starije generacije sve intenzivnije čeznu za dodirom nostalgije u čemu im/nam uvelike pomaže i odgovor iz Hollywooda. Retro je opet IN. U digitalno zatupljujućim i hladnim vremenima svoj su grandiozan povratak dočekale tako gramofonske ploče, moda, ali i filmovi iz 80-ih i/ili 90-ih, pa čak i oni nešto stariji.




Ljudi su se jednostavno rečeno u modernim filmovima pomalo zasitili sveprisutnih CGI efekata, bezidejnosti i generički ispisanih scenarija i sve više zaželjeli dobrih starih junaka i likova od ‘krvi i mesa’.


Pomogla je tom fenomenu dakako i ultra popularna TV serija ‘’Stranger Things’’ nakon koje je uslijedila prava poplava radnjom nostalgičnih filmova i serija, dugoiščekivanih nastavaka, rimejkova, rebootova i slično.


Svoju novu priliku je iznova dočekao i nekoć zvjezdani superstar Eddie Murphy koji se unatrag zadnjih par godina vratio likovima i filmovima koji su ga proslavili prije dugih četiri desetljeća.




Nakon solidnog nastavka komedije ‘’Princ otkriva Ameriku’’ iz 2021., prije nekoliko dana svoju je premijeru na Netflixu dočekao i četvrti nastavak popularnog filmskog serijala ‘’Policajac s Beverly Hillsa’’!


Ulice Detroita


Još uvijek nestašan, nepredvidljiv i neumoran, legendarni detroitski detektiv Axel Foley (Eddie Murphy) sve češće zahvaljujući svojim nekonvencionalnim metodama upada u probleme s nadređenima i opetovano biva udaljen sa slučaja ili suspendiran, a jedinu podršku mu daje još samo njegov nekadašnji partner, sad zamjenik šefa policije, Jeffrey Friedman (Paul Reiser).




Da ga stroge opomene i dalje ne izbacuju iz dnevne rutine dokazuje i kroz najnoviju potjeru za pljačkašima nakon koje ostavi pravi kaos na ulicama grada. Paralelno, Axelova otuđena kćer, priznata odvjetnica s Beverly Hillsa, Jane Saunders (Taylour Paige), preuzima obranu sitnog kriminalca na slučaju ubojstva policajca pošto neke stvari tu nisu baš najjasnije.


Istim se slučajem bavi i nekadašnji policajac, sad privatni detektiv Billy Rosewood (Judge Reinhold) koji zahvaljujući kameri skrivenoj u vozilu u kojem je počinjeno ubojstvo pronalazi dokaze koji bacaju sjenu na cijeli slučaj. Billyja tijekom istrage otmu, a Jane zaprijete ubojstvom ukoliko se ne povuče sa slučaja.


Te novosti stignu i do Alexa koji se vraća u Beverly Hills kako bi kćeri pomogao razriješiti slučaj i pronaći svojeg otetog prijatelja, no stvari baš i neće ići tako glatko jer njegov odnos s kćerkom je blago rečeno u ‘zamrznutom stanju’.


’’Policajac s Beverly Hillsa’’! Sjećanja na nepregledne redove ispred kina svih onih željnih avantura brbljavog, urnebesnog i nezamjenjivog Axela Foleya još mi se uvijek nisu izbrisala iz glave, kao ni puste reprize nastavaka iz serijala koje su se niz godina vrtjele na kanalima domaćih televizija.


Humor i pojava kojom je Murphy tih šarenih 80-ih zračio velikim ekranima bila je prava poslastica za sve ljubitelje komedije i akcije (imao je u tom desetljeću i veliki uspjeh s buddy krimi komedijom ‘’48 sati’’) i nastavci tako uspješnih franšiza su bili sigurna stvar.


Barem do 1994. i nesretnog trećeg nastavka s kojim su se kvaliteta i ideja serijala polako počele srozavati, a niti sam Murphy više nije bio u zvjezdanom zenitu svoje slave. To ga dakako nije zaustavilo u planiranju četvrtog nastavka, no ta je ideja neslavno završila u ‘devetom krugu produkcijskog pakla’.


Studija i producenti su se naime okrenuli uspješnijim i svježijim projektima i ‘’Policajac s Beverly Hillsa’’ je postao pravi vrući kesten kojeg se nitko nije želio primiti. Murphy je popularnost kod novih generacija obnovio s novim serijalom o doktoru Dolittleu i sličnim projektima upitne kvalitete, ali želja za povratkom Axela Foleya nije jenjavala.


Pravo osvježenje


Vrtjeli su se posljednjih dva desetljeća oko te priče brojna ugledna producentska i redateljska imena, no stvari su se zakotrljale u pravom smjeru tek negdje tijekom pandemije. Produkcije se na kraju ipak primio slavni Jerry Bruckheimer, a odlučeno je da film ide direktno na Netflix.


Šteta! ‘’Policajac s Beverly Hillsa: Axel F’’ možda i nije neko nezaboravno remek-djelo koje vapi za priznanjem i novim nepreglednim kolonama ispred kino blagajni, ali je pravo osvježenje u hrpi, u uvodu spomenutih generičkih budalaština iz Hollywooda.


Da se razumijemo, četvrti nastavak ne nudi neke velike stvari i ništa posebno što nismo vidjeli u prethodna tri, ali je i kao takav bolji od polovice onih koje danas ‘silaze s trake iz pogona tvornice snova’.


Eddie Murphy je u identičnoj bomber jakni i dalje jednako energičan premda je već dobrano prešao prag šestog desetljeća života (!). Fore možda i jesu izlizane, spram onih iz 80-ih politički prilično korektne mada i tu zna izbaciti pokoju vezanu uz crnce i njihov položaj među bijelcima.


Akcija je režirana (op.a. Mark Molloy) vješto, staromodno i šarmantno uz minimalnu primjenu omraženog CGI-a.


Kad se razbijaju auti, onda se razbijaju na desetke. Kako bi se nostalgija kod starijih fanova još i više rasplamsala, Murphy i produkcija su iz naftalina izvukli manje-više sve glavne aktere iz prijašnjih nastavaka pa uz spomenute Judgea Reinholda i Paula Reisera svoje role repriziraju i John Ashton i Bronson Pinchot, dok je ‘svježa krv’ osigurana kroz nastupe Josepha Gordon-Levitta, Taylour Paige i Kevina Bacona, odnosno urnebesni cameo Luisa Guzmána.


Da ne bi baš sve bilo svedeno na pucačinu, razbijanje i plitki humor, scenaristi su u priču ubacili i jednu pravu malu dramu o odnosu oca i kćeri, no sve su to stvari koje smo do sad u filmovima vidjeli već nebrojeno puta.


Sve u svemu, ‘’Policajac s Beverly Hillsa: Axel F’’ je uz sve svoje mane, šablonska rješenja i potrošene fore i dalje jedna dobra dvosatna zabava kakvu danas rijetko dobivamo iz filmova, a moje riječi potkrjepljuju i brojke s kojima barata Netflix i koje kazuju da su film do sad gledali već deseci milijuna gledatelja.


Treba li vas u tom slučaju iznenaditi i podatak kako je već dogovoreno snimanje petog nastavka? Samo nek’ je nama Murphy živ i zdrav pa ćemo rado još koji put zajedno uživati u nestašlucima njegovog neuništivog lika.