Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

daje RUSTIKALAN izgled

Ova biljka tipična je za mediteransko područje te se lako može uzgajati

Autor: Šarlota Brnčić

16.07.2024. 17:59
Ova biljka tipična je za mediteransko područje te se lako može uzgajati

Foto: iStock/NL



Odlikuje se tamnozelenim lišćem suženog i dugog oblika, ali prije svega bogatim i šarenim ljetnim cvatovima koji traju nekoliko mjeseci. Boje cvijetova se kreću od nijansi bijele, ružičaste, boje marelice, crvene i žute.




To je rustikalna, otporna biljka koja voli toplu i umjerenu klimu.


Kako ga uzgajati u vrtu


Kao i sve mediteranske biljke, voli položaje na punom suncu. Idealno mjesto za sadnju je svijetlo, zaštićeno od vjetra i blago zasjenjeno tijekom najvećih vrućina.


Tlo, međutim, mora biti bogato humusom i dobro drenirano. Budući da je rustikalna biljka, neće mu trebati posebna njega ili pažnja.




Njegov uzgoj u vrtu je jednostavan i zahtijeva samo redovito zalijevanje, posebno u prve dvije godine života biljke kako bi se ukorijenila.


Rezidba se sastoji u skidanju suhih grana i uvelih cvjetova. S vremena na vrijeme može se prakticirati oštrije obrezivanje kako bi se oživjeli stariji primjerci. U tom slučaju, grane se moraju rezati 15-25 centimetara od baze.




Mjera opreza koju je potrebno poduzeti je zimska zaštita mladih biljaka. Bolje je nastaviti s malčiranjem podnožja grmlja od suhog lišća i pokrivanjem biljke prozračnom plahtom.


U područjima s blagom klimom, oleandri najbolje uspijevaju na otvorenom terenu uz druge mediteranske biljke za živicu, poput agruma, agapantusa i jorgovana.


Ove biljke uljepšat će živice i rubove, stvarajući doista evokativnu atmosferu.


Je li oleander otrovan?


Najizrazitija karakteristika ovog grma je njegova otrovnost: oleander je otrovna biljka koja sadrži kardioaktivne glikozide, zvane kardenolidi, u svim svojim dijelovima (nadzemnim i drugim) koji mogu promijeniti srčani ritam i uzrokovati aritmije.


Nerijetko se može pročitati o slučaju trovanja, pogotovo kada su u pitanju djeca.


Stoga je bitno s oleandrom postupati oprezno, izbjegavati spaljivanje ili korištenje dijelova biljke u bilo koju svrhu.


Početni simptomi trovanja oleanderom uključuju povraćanje, koje može ograničiti apsorpciju toksina, nakon čega slijede poremećaji srčanog ritma kao što su sinusna bradikardija i ventrikularne aritmije.


U slučaju trovanja, nužno je odmah kontaktirati liječnika, koji može dati konkretne savjete i primijeniti raspoloživi protuotrov za liječenje trovanja.