Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Jim Caviezel

Zvijezda filma "Pasija" posjetila Zadar

Autor: K.E.

16.07.2024. 15:44
Zvijezda filma

Foto: Zadarska nadbiskupija



Jim Caviezel, poznati američki filmski glumac, u lipnju je sa svojom obitelji bio u privatnom posjetu Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


 


Za vrijeme svoga višednevnog boravka među prijateljima Hrvatima, u srijedu, 19. lipnja, pohodio je Zadar. Za vrijeme pohoda Zadru, sudjelovao je u misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Nikole u Crnom, gdje je misu predvodio don Elvis Ražov, župnik Crnog.




Toga dana, Caviezel je pohodio i svetište sv. Šime u Zadru gdje je za tu prigodu bila otvorena škrinja sv. Šime, čijoj je relikviji Caviezel iskazao čašćenje.


Caviezel je iskazao veliko poštovanje i zadivljenost što je mogao vidjeti više od dvije tisuće godina sačuvano tijelo sv. Šimuna koje je na svojim rukama držao dijete Isusa.


To je drugi pohod Jima Caviezela Zadru. Prvi put bio je u Zadru u svibnju 2023. godine i tada je, uz sudjelovanje u misi u Crnom, pohodio katedralu sv. Stošije.



Caviezel je osobitu svjetsku popularnost u filmskoj industriji stekao ulogom Isusa Krista u filmu ‘Pasija’ redatelja Mela Gibsona (2004.).


Glavnu ulogu ostvario je i u distrubucijski i gledanošću još jednom uspješnom filmu, ‘Zvuk slobode’ (2023.) redatelja Alejandra Gomeza Monteverdea, čiji se scenarij temelji na istinitoj priči kriminalne trgovine djecom.


Unatoč mnogim izazovima i kušnjama, Jim Caviezel javno svjedoči svoju nepokolebljivu pripadnost katoličkoj vjeri i Katoličkoj Crkvi, ističe važnost sakramentalnog života, molitve krunice i predanja Gospi te vrijednost obitelji.


U više navrata uputio je poruke podrške i poštovanja svjedočanstvu vjere i otpornosti hrvatskog naroda, čije korijene ima i njegova supruga.


Svojim porukama ohrabrenja pokazao je i da poznaje kroz kakve su teške društvene i političke okolnosti tijekom povijesti prolazili hrvatski narod i Crkva u Hrvata i kako su mnogi odolijevali teškoćama po pouzdanju u Boga i vjeri u Isusa Krista.