Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PAŠKA AVANTURA

Izlet na drugi planet: Life on Mars Trail ostavlja bez daha

Autor: Đurđa Baljak

16.07.2024. 15:08
Izlet na drugi planet: Life on Mars Trail ostavlja bez daha

Foto: LIFE ON MARS TRAIL



Ako ste ikada zamišljali ljetnu avanturu koja spaja surovu prirodu, prekrasne pješčane plaže i nestvarne stjenovite pejzaže pod suncem – Life on Mars Trail na otoku Pagu je upravo ono što tražite. Staza je to koja će oduševiti sve ljubitelje prirodnih ljepota, aktivnog turizma, ali i one odvažnije, željne adrenalina.


Idealno polazište za ovu avanturu je Metajna, na sjeveroistočnom dijelu otoka Paga, a udaljena svega dvanaest kilometara od Novalje. Riječ je o uvali koja krije nevjerojatne plaže, dok su putokazi posve jasno označeni.


Tako posjetitelji mogu odabrati rutu prema vlastitim preferencijama, bilo da želite opuštajuću i laganu šetnju ili, pak, izazovniji trekking. Putokazi se nalaze na nekoliko mjesta, pa možete krenuti iz različitih smjerova, ovisno o željama, ali i kondiciji.




Tako možete proći sedam, dvanaest ili petnaest kilometara. Pritom valja istaknuti kako su sve rute dobro označene i kružne, što znači da se sve vraćaju na početnu točku – Metajnu.


Prekrasni pejzaži


Hodajući ovom jedinstvenom stazom naići ćete na netaknutu, ogoljenu i sirovu prirodu koja krije kozmičke pejzaže, uvale i plaže koje su među najljepšima u Hrvatskoj.


Prvo što ćete primijetiti kada stignete jest kristalno čisto more koje u kontrastu sa stjenovitim područjem s minimalnom vegetacijom ostavlja bez daha. Zbog oskudnije vegetacije, svakako je potrebno ponijeti kremu za sunčanje i suncobran, kao i dovoljno pitke vode.


Ova uvala krije jedne od najljepših plaža u Hrvatskoj, što je čini idealnom destinacijom za miran odmor u vidu šetnje, plivanja i sunčanja; ali isto tako za aktivan odmor i istraživanje.


LIFE ON MARS TRAIL


Uvala Seline okružena je stjenovitim pejzažima otkud se pruža pogled na Velebit u daljini, dok njezini izvori osvježavaju tirkizno more čak i tijekom vrućih ljetnih mjeseci.


Osim toga, tu su i tirkizne pješčana plaža Ručica i plaža Malin, gdje se plaža Malin posebno ističe zbog svog izvora slatke vode.


Posebni doživljaji


Između plaže Slano i rta Sušac proteže se Via Ferrata Life on Mars trail koja svojom dužinom od sto metara prati liniju morske obale.


Iako se možda na prvi pogled doima laka, zapravo je poprilično zahtjevna s obzirom na neobičan oblik stijene, koji zahtijeva da se veći dio vremena treba držati za stijene. Preporuka je ponijeti svu potrebnu opremu za feratu, uz dodatni remen i karabiner.


U blizini plaže Beritnice, u plitkom moru, nalaze se tri velika kamena, dok se iznad plaže uzdiže grandiozna stijena Stogaj. Na toj stijeni svi oni odvažniji imaju priliku uživati u izazovnim penjačkim smjerovima. Ovo je istodobno i jedna od najfotografiranijih dijelova na ovoj zanimljivoj stazi.


Ako se odlučite uputiti prema Life on Mars Trail na Pagu zasigurno ćete doživjeti prirodne ljepote koje se ne viđaju tako često, ali isto tako i avanturu i rekreaciju u posve jedinstvenom okruženju koje ostavlja dojam kao da ste na nekom drugom planetu, otkud i sama inspiracija za naziv ove staze.