Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

IGRALIŠTE

Zadarski roditelji o preuređenom igralištu na rivi: 'Užas, moja malena zapela je na toj klackalici...'

Autor: Antonia Vodan

16.07.2024. 13:20
Zadarski roditelji o preuređenom igralištu na rivi: 'Užas, moja malena zapela je na toj klackalici...'

Foto: ARIF SITNICA



Dječje igralište na rivi godinama je nezaobilazno stajalište za roditelje i njihove mališane koji se nađu na Poluotoku. Igrale su se na rivi generacije malih Zadrana, ali i djece iz drugih zemalja svijeta. Međutim, toliko igre, ali i izloženost elementima, uzeli su svoj danak. Dotrajale sprave trebalo je zamijeniti, smatraju iz Grada, stoga je Upravni odjel za komunalne djelatnosti obnovio igralište. Na mjestu voljenog igrališta osvanulo je novo, suvremenije, no kudikamo manje igralište. Novo igralište sastoji se od kompaktno raspoređenih igrala: tobogana, nekoliko penjalica, klupa i klackalice. Točan iznos sredstava utrošenih na obnovu dječjeg igrališta na rivi još nije poznat, no gradski pročelnik za komunalne djelatnosti, Robertino Dujela iznio je određene procjene.


Negativni komentari




– Paralelno s ostalim radovima uređenja na rivi, u okviru dostupnih nužnih proračunskih sredstava putem Ugovornog izvođača održavanja gradske opreme Marex, zamijenili smo dotrajala igrala novim. Točnu vrijednost radova utvrdit će nadzor nakon ispostavljene situacije koncem mjeseca. Očekivani iznos nastavno na stavke ugovorenog troškovnika je 31. 175 eura za dobavu i ugradnju novih igrala, kazao je Dujela.


Međutim, zadarske mame u globalu nisu zadovoljne provedenim zahvatima, saznajemo da su komentari na novo igralište na društvenim mrežama uglavnom negativni.


– Na klackalicu se većina djece ne može popeti, niti im noge dotiču tlo da se odgurnu, a i grafit na zidu se mogao urediti, što ne?, objavljeno je na Instagram profilu Mamasitas.hr kojeg prate stotine zadarskih mama.




Objavljena je i slika starog igrališta, uz naznaku »za one koji se ne sjećaju kako je zabavno prije bilo…«


Kako je prije bilo, sjeća se jedna mama koja je ostavila svoj komentar.




– Užas, moja malena zapela na toj klackalici jučer, uopće nije montirano u rangu s tlom, ona ima dvije godine. Jako nam fali prijašnje igralište, nisu ga trebali mijenjati. Možda samo malo ofarbati i nešto okolo posaditi i slično. Postaje nam grad neprepoznatljivim, požalila se anonimna mama, a druga je išla toliko daleko da je Zadar nazvala neprijateljem djece.


Sličnog je mišljenja i Anđela koju smo sreli upravo na spornom igralištu, u društvu prijateljice i njene bebe.


– Fali sadržaja, malo je ovo. Napravili su ogromno igralište površinski, a realno nema ničega. Mogli su bar staviti još sadržaja za djecu. Ne vidim poantu ovih umjetnih puteva pored igrališta. Prijašnji putevi su bili sasvim u redu. Ovo je sad samo bezveze trošenje novaca. Možda ja to gledam iz neke subjektivne perspektive jer sam cijeli život bila tu na igralištu, ali ovo mi se nikako ne sviđa. S konja na magarca. Prije je bilo bolje. Nisam zadovoljna ni s čim na Poluotoku. Fali svega. Zadar je postao grad kulisa. Imamo kao neku scenografiju koja samo čeka da dođu turisti, dok neki od nas tu i dalje žive. Fali igrališta i fali zelenila, fali sadržaja. Ovo je katastrofa i nema ničega osim restorana, izrazila je Anđela svoje nezadovoljstvo.


FOTO: ARIF SITNICA


Turisti zadovoljni


Da je prijašnje igralište bilo veće i bogatije sadržajem, sjeća se i Petra iz Slovenije koja godinama dolazi ljetovati u Zadar s obitelji.


– Prema prošloj godini, smanjilo se igralište. Nije kao prije, bilo je mnogo veće prošle godine, ali je OK. Djeca se zabavljaju. Što se tiče parkova u Sloveniji, ovo je jako slično, rekla je Petra.


Ipak, za iskren sud pitali smo mjerodavne: Petrini mališani uglas su povikali kako je zadarsko igralište puno bolje od igrališta u Sloveniji, na što se njihova mama nasmijala i istaknula kako je pogled na more presudan faktor.


– Bolje im je ovdje jer je more. Mi kući nismo na moru, zaključila je Petra.


Igralištem su zadovoljni i njeni sunarodnjaci Jure i Nataša čija su djeca uživala u novim penjalicama.


– Igralište je dobro, što da kažem? Mi smo prvi put tu, ne znamo kako je bilo prije. Da prije nije bilo ništa, ovo bi bilo odlično, a ako je prije bilo puno veće, onda je problem. Nismo baš upoznati s parkovima u Zadru, iskren je bio Jure.


Problem s igralištem ne nalazi ni mama Julia iz Njemačke.


– Igralište je u redu. Ne znam s čime bismo usporedili ovo igralište, možda je sve to isto svuda u gradovima. Mi dolazimo iz malog sela, kod nas je igralište jako malo i ovo je puno bolje. Mislimo da je ovo igralište čisto dovoljno za ovaj prostor, kazala je Julia, a s njom se slaže i László iz Mađarske.


– Igralište je u redu, ne vidim neki problem s njim. Ovo je igralište bolje od naših igrališta u Mađarskoj. Zadovoljan sam i zadovoljna su djeca, ispričao je László.


Ako je vjerovati našim posjetiteljima, Zadar sadržajem za djecu prati ili čak nadmašuje europske standarde. Koliko su onda stavovi lokalaca ipak obojani nostalgijom? Bila riječ o objektivnim ili subjektivnim kriterijima, novo igralište zasigurno ne uživa veliku popularnost među domaćim roditeljima. Ipak, nije isključeno da će i smanjeni kapacitet igrališta biti sasvim dovoljan da se stvore neke nove uspomene i razviju nova prijateljstva.


Petra


Jure i Nataša