Njegov ugovor traje do prosinca i upitno je hoće li produžiti svoje osmogodišnje razdoblje na engleskoj klupi.


Southgate je bio “slomljen” nakon poraza u finalu EURO-a od Španjolske, nakon kojeg su Englezi postali prva nacija koja je izgubila uzastopna finala EURO-a. Podsjetimo, u finalu prošlog EP-a, Engleska je izgubila od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca.




Engleski mediji navode kako će FA angažirat domaćeg stručnjaka, ako Southgatea podnese ostavku. Ako je suditi prema medijskim izvještajima koji stižu iz Engleske, glavni kandidat za klupu “Gordog Albiona” je Graham Potter (49). Spominju se i Eddie Howe (46), te Lee Carsley (50).


Potter je bez posla otkako je dobio otkaz na klupi Chelsea u travnju 2023., nakon samo sedam mjeseci za kormilom. Unatoč tome što nema međunarodnog iskustva, visoko je cijenjen u krugovima u FA-u. Howe od 2021. vodi Newcastle United, dok je Carsley izbornik engleske U-21 reprezentacije.


Southgate je drugi najuspješniji trener Engleske svih vremena, vodio je “Tri lava” do tri polufinala i dva druga mjesta. Uspješniji je tek Alf Ramsey koji je englesku vrstu predvodio do svjetskog naslova 1966.