Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ČETVERONOŽNI PRIJATELJI

Kako šetati psa dok su visoke temperature

Autor: Mija Dropuljić

14.07.2024. 12:00
Kako šetati psa dok su visoke temperature

Foto: iStock



Ljeto donosi mnoge radosti, ali i izazove, posebno kada je riječ o brizi za naše četveronožne prijatelje. Visoke temperature mogu biti opasne za pse, stoga je važno prilagoditi njihove šetnje kako bi ostali zdravi i sretni.




Prvi korak u brizi za psa tijekom vrućina je odabir pravog vremena za šetnju. Najbolje je izbjegavati šetnje tijekom najtoplijeg dijela dana, obično između 10 sati ujutro i 4 sata poslijepodne.


Rano jutro ili kasno večer, kada su temperature niže, idealna su vremena za izvesti psa van.


Hlad je vaš najbolji saveznik. Tijekom šetnje birajte staze koje nude puno sjene. Parkovi s gustim krošnjama drveća ili ulice s drvoredom pružit će prijeko potrebnu zaštitu od sunca.




Također, izbjegavajte vruće pločnike i asfalt koji mogu opeći osjetljive šape vašeg psa. Ako morate hodati po takvim površinama, pokušajte testirati temperaturu tla rukom – ako je previše vruće za vašu ruku, previše je vruće i za šape vašeg psa.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


 


Objavu dijeli Kuba the Poodle 🐩 (@its.miss.kuba)



Ne zaboravite na vodu i pripazite na opremu


Hidratacija je ključna tijekom ljetnih šetnji.


Uvijek sa sobom nosite svježu vodu i zdjelicu kako biste psu mogli ponuditi redovite pauze za piće. Pazite na znakove pregrijavanja, poput pretjeranog dahtanja, slabosti ili dezorijentiranosti, i odmah poduzmite mjere ako primijetite bilo koji od ovih simptoma.


Kada je riječ o opremi, lagani povodac i oprsnica umjesto ogrlice mogu pomoći u smanjenju stresa i pregrijavanja.


Postoje i rashladne marame ili prsluci koje možete namočiti u vodu prije šetnje kako biste dodatno rashladili svog psa.


 


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Crusoe the Dachshund (@crusoe_dachshund)



Ne zaboravite prilagoditi trajanje šetnji. Kratke, ali češće šetnje mogu biti učinkovitije i sigurnije od jedne duge šetnje. Na taj način, vaš pas dobiva potrebnu tjelesnu aktivnost bez prekomjernog izlaganja suncu i vrućini.


Uvijek budite svjesni svog okruženja i psa. Psi ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu kao ljudi i stoga su podložniji toplinskom udaru.


Ako primijetite da je vaš pas umoran ili pokazuje znakove nelagode, odmah prekinite šetnju i potražite hladno i sjenovito mjesto gdje se može odmoriti i hidratizirati.


 


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli The Dogist (@thedogist)



Ljeto može biti divno vrijeme za uživanje u šetnjama sa svojim psom, no zahtijeva dodatnu pažnju i prilagodbe kako bi vaši ljubimci ostali sigurni i sretni.


Pravilna briga i planiranje omogućit će vam da zajedno s vašim psom uživate u svakom sunčanom danu.