Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

EURO 2024.

Englezi i Španjolci u drugačijem raspoloženju čekaju veliki finale u Berlinu

Autor: Davor Petrović

13.07.2024. 08:00
Englezi i Španjolci u drugačijem raspoloženju čekaju veliki finale u Berlinu

Foto: Lamine Yamal i Jude Bellingham/Foto REUTERS

Plasman u finale raspametio je naciju na Otoku, Španjolci mirni u pohodu na svoj već četvrti naslov prvaka



BERLIN Odbrojavanje do zadnje utakmice koju donosi ovaj EURO trajat će do sutra, a Španjolci danas završavaju jedno drugo odbrojavanje, ono do sedamnaestog rođendana Laminea Yamala. Naravno, proslava će biti skromna, što zbog velikog finala u Berlinu, koje stiže dan kasnije, što zbog činjenice da je dečko još uvijek maloljetnik.


Upravo je Yamalova nježna životna dob kroz zadnjih mjesec dana predstavljala razlog za učestalo citiranje nekih njemačkih zakona. Naime, isti zabranjuju mlađima od osamnaest godina da obavljaju bilo kakve plaćene poslove iza 20 sati. Prema tvrdnjama stranih medija, čelnicima Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) na to je skrenuta pažnja prije nego što je EURO počeo. Doduše, također im je objašnjeno da je taj zakonski rok za sportaše pomaknut na 23 sata, s time da bi do tada trebali otići s »radnog mjesta«, odnosno, u ovom slučaju stadiona.


Budući da je početak finala zakazan u 21 sat, jasno je da će spomenuti zakon biti prekršen. To, pak, u teoriji znači da bi RFEF trebao platiti kaznu od 30 tisuća eura. No, Furija je do sada odigrala tri utakmice u istom terminu, a u javnosti nisu spominjane nikakve prijave i naplaćivanja globa. Osim toga, ne treba puno pameti da se dođe do zaključka kako je, iz španjolskog kuta gledanja, izbor između poštovanja slova tog zakona i osvajanja naslova europskog prvaka vrlo jasan.


Najmlađi sudac




U svakom slučaju, Yamal će sutra postaviti barem još jedan povijesni rekord vezan za EURO. Nije na odmet podsjetiti da je protiv hrvatske reprezentacije postao najmlađi igrač koji je nastupio na turniru (16 godina i 338 dana) te da je u polufinalu protiv Francuske postao najmlađi strijelac (16 godina i 362 dana). Sada će sigurno postati najmlađi igrač s nastupom u finalu, s time da može postati i najmlađi strijelac u finalu, kao i najmlađi igrač koji je osvojio EURO.


Sudeći po izboru suca za tu utakmicu, i UEFA se odlučila ukrcati na taj vlak za postavljanje rekorda vezanih za životnu dob. Naime, u Berlinu će pravdu dijeliti Francois Letexier iz Francuske, koji će sa 35 godina i 82 dana postati najmlađi sudac u povijesti finala europskih prvenstava. Hrvatski reprezentativci upoznali su ga na onoj nesretnoj utakmici s Albanijom u Hamburgu, a Španjolcima je sudio protiv Gruzije, u osmini finala.


Englezi se u Njemačkoj nisu susretali s Letexierom, no to im je, zapravo, i najmanje važno. Njih puno više raduje činjenica da su konačno stigli do finala nekog velikog natjecanja na stranom tlu. Do sada im je to uspjelo samo na Svjetskom prvenstvu 1966. godine i na prethodnoj kontinentalnoj smotri. Doduše, taj EURO se, gledajući strogo službeno, igrao širom Europe, no Engleska je tri utakmice u skupini te osminu finala, polufinale i finale igrala na Wembleyu, dok je samo četvrtfinale s Ukrajinom odradila u Rimu.


Vrijeđanje i junak


Plasman u finale na stranom tlu potpuno je raspametio cijelu naciju, a čelnici Engleskog nogometnog saveza (FA) već su najavili da žele zadržati Garetha Southgatea na poziciji izbornika, bez obzira na ishod sutrašnje utakmice u Berlinu. Inače, njegov aktualni ugovor istječe na kraju ove kalendarske godine. Zapravo, tu se najbolje vidi moć povoljnog rezultata. Naime, kroz proteklih mjesec dana Englezi su ga nemilosrdno vrijeđali zbog vrlo loših izvedbi u Njemačkoj, a sada ga slave kao ultimativnog nacionalnog junaka, tvrdeći da njihova reprezentacija može napredovati samo ako je on izbornik.


Osim vjere u Southgateov taktički genij, engleski optimizam podgrijavaju izvedba u prvom dijelu polufinala protiv Nizozemske i Jude Bellingham iza kojeg je fantastična sezona u dresu Reala. Naravno, vjera u ostale reprezentativce također je snažna, ali on je taj koji sve skupa podiže na višu razinu. Kako u očima navijača, tako i u procjenama uglednih nogometnih stručnjaka. Na primjer, Harry Redknapp, koji je vodio Tottenham u doba kada su tamo bili Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Niko Kranjčar i Stipe Pletikosa, samouvjereno tvrdi da su Španjolci u »smrtnom strahu« zbog Bellinghama.


– Uvjeren sam da Engleska ide do kraja. Otkako je EURO započeo, govorio sam da je ovo naše vrijeme. Nema teoretske šanse da sada promijenim mišljenje – poručio je 77-godišnji Redknapp svojim sunarodnjacima.