Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

najbolja ponuda

Podravka kupuje agrobiznis Fortenove

Autor: Hina

12.07.2024. 11:25
Podravka kupuje agrobiznis Fortenove

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL



Fortenova grupa u petak je izvijestila kako je nakon procjene obvezujućih ponuda, koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, ponudu Podravke ocijenila najboljom i s tom će kompanijom nastaviti pregovore o prodaji.


Sukladno tome, između kompanija je potpisan Ugovor o ekskluzivnom pregovaranju temeljem kojeg će Fortenova grupa proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora nastaviti samo s Podravkom, priopćila je Fortenova grupa.


Poslovno područje poljoprivreda Fortenova grupe obuhvaća kompanije Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix.




Detaljne analize zaprimljenih obvezujućih ponuda, kako se navodi u priopćenju, pokazale su da ponuda Podravke, osim što je cjenovno najviša, također najbolje ispunjava kriterije najpoželjnijeg strateškog partnera ovim kompanijama, koji su zadani u transakciji.


“U ispitivanje interesa prodaje Poslovnog područja poljoprivreda krenuli smo sa željom maksimiziranja vrijednosti i identifikacije potencijalnih partnera koji će jamčiti razvoj i održivost ove nacionalno važne djelatnosti te osigurati daljnji razvoj poslovanja i zaposlenosti, s rezultatom gospodarskog napretka cijele regije Slavonije i Baranje.


U Podravki smo pronašli upravo takvog partnera za naše poljoprivredne kompanije”, istaknuo je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.


Dodatna prednost Podravke, kako je poručio, je činjenica da bi s njom dobili strateškog partnera koji će PIK Vrbovcu i sustavu Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju.


“Stoga sam siguran da smo odabirom ekskluzivnog pregovaranja o detaljnim uvjetima kupoprodajnog ugovora s Podravkom, donijeli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredne kompanije i naše zaposlenike, nego i za sve druge dionike”, kazao je Peruško.


Iz Fortenove u priopćenju ističu kako ovime polugodišnji proces odabira strateškog partnera za poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe ulazi u završnicu, a po sklapanju kupoprodajnog ugovora, za dovršetak transakcije bit će potrebno ishoditi i uobičajena regulatorna odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.


Podravka preferirani kupac


Iz Podravke su također danas izvijestili kako je Podravka pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner.


Sukladno tome, Podravka i Fortenova grupa potpisale su Ugovor o ekskluzivnosti, a temeljem kojeg će Podravka uplatiti i 15 milijuna eura pologa za ovo preuzimanje.


Dovršetak procesa prodaje, kako su naveli, uslijedit će nakon dodatnih pregovora i usuglašavanja kupoprodajnog ugovora te dobivanja svih potrebnih odobrenja regulatornih tijela u Hrvatskoj i regiji.


Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić je izjavila kako im je zadovoljstvo da je Fortenova grupa prepoznala Podravkinu ponudu kao najbolju.


“Iako je pred nama još puno posla do zaključenja transakcije, sigurna sam da bi ovo preuzimanje otvorilo novi prostor za stabilan rast i razvoj poljoprivrednih kompanija Fortenove, poštujući njihovu višestoljetnu tradiciju”, kazala je.


Istaknula je i kako će za Belje, Vupik i PIK Vinkovci uspješno zaključenje transakcije značiti ulazak u uspješnu i stabilnu Podravkinu grupaciju.


“Sigurna sam da će to imati i snažan, pozitivan utjecaj na daljnje jačanje hrvatske poljoprivrede u cjelini. Uz to, Podravki, kao najvećoj hrvatskoj multinacionalnoj kompaniji, ova akvizicija predstavlja nove prilike za širenje poslovanja i rast“, kazala je Dalić.


Poljoprivredne kompanije koje bi Podravka trebala preuzeti nastavile bi poslovati kao samostalna trgovačka društva te bi nakon završetka transakcije, uz Prehranu i Farmaceutiku, zajedno činile novu poslovnu cjelinu, odnosno treći stup Podravkinog poslovanja.


Iz Podravke u priopćenju navode kako su visokoprofitabilna, financijski snažna i stabilna kompanija bez zaduženja, sa značajnim investicijskim kapacitetom.


Ova akvizicija, kako su kazali, bit će financirana putem kredita kod komercijalnih banaka te očekuju da će partner u transakciji biti i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).


Podravka namjerava ulagati u modernizaciju i povećanje produktivnosti poljoprivrednih kompanija kroz investicije u nove tehnologije, infrastrukturu i ljudske resurse.


Iz Podravke navode kako su uvjeti rada i materijalna prava radnika jedan od najvažnijih prioriteta Uprave te bi, kao novi vlasnik, Podravka i u ovim kompanijama bila predana kontinuiranom radu na unapređenju uvjeta rada, prava i materijalnog položaja zaposlenika.