Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Spektakl

Donna Vekić u drami koja je trajala gotovo tri sata ostala bez finala Wimbledona

Autor: Alen Plahinek

11.07.2024. 17:39
Donna Vekić u drami koja je trajala gotovo tri sata ostala bez finala Wimbledona

Foto: Foto REUTERS



Netko je morao pobijediti. Zvijezde su jučer ipak za praktički jedan poen bile naklonjene Jasmini Paolini koja svladala Donnu Vekić nakon tri sata epske bitke na Centralnom terenu Wimbledona. Jedna i druga ostavile su srce i dušu jučer na terenu, no deblji kraj je u ogromnoj psihološkoj bitci izvukla Osječanka. Završilo je 2:6, 6:4 i 7:6 za Talijanku koja je ovim finalom postala prva nakon gotovo deset godina koja je uspjela povezati finale Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini.


“Donninacija”


Fenomenalan meč otvoren je osam-minutni gemom kojeg je uspjela Paolini svojim servisima nekako izvući. Donna je u meč ušla perfektno. Izgledala je zastrašujuće moćno, može se našaliti pa reći i “donninantno”. Besprijekorna je bila na svojim servisima u prvom setu Osječanka, a tome govori podatak da je osvojila deset od 11 poena kada je ubacila prvi servis. Paolini je djelovala neopušteno u toj prvoj dionici i plesala je onako kako je Donna svirala. Break u petoj, odnosno sedmoj igri bili su samo šlag na tortu potpuno dominacije Donne Vekić u prvom setu te je sa 6:2 mirno otišla na prvi veliki odmor.


Nastavila je držati momentum i na otvaranju drugog seta, no sedma igračica svijeta počela je pokazivati znakove buđenja. Ipak, kada je bilo najteže, Donna je funkcionirala najbolje. Ako je nešto i zaštekalo u igri, sve se vratilo fenomenalnim servisom u ključnom trenutku. Jedna i druga imale su svijetlih i tamnih trenutaka kroz drugi set, a za Donnu kulminiralo je sve u trećem poenu pri rezultatu 4:4. Sjajno je izgradila poen Donna, a onda je promašila smeč iz blizine u praktički prazni teren i osjetilo se kako je taj njezin balon u trenutku splasnuo. Da je tome tako, pokazao je sljedeći gem u kojem Paolini radi jedini break tog seta i dodaje sjajnom meču prstohvat spektakla.


Rat živaca




Momentum je u tom periodu bio na strani talijanske tenisače te je Donna odlaskom u svlačionicu tijekom pauze odlučila se potpuno primiriti. Bio je to vrhunski potez jer je u prvom gemu “majstorice” odmah napravila break, a potom ga potvrdila odličnim servisima. Došla je i u trećem gemu do break lopte, no Paolini uspijeva obraniti svoj servis te nešto kasnije, u šestoj igri, vratiti break zaostatka. Nije posustala nakon toga Hrvatica koja furiozno odrađuje sedmu igru i ponovno oduzima servis protivnici te se stavlja u vodeću poziciji. Paolini kao da je tada rekla “ako možeš ti, mogu i ja” i već u sljedećem gemu radi break i vraća stvari na početak.


Počeo je tu totalni rat živaca jer teniski gledano, rukavice, su već odavno bile skinute. Paolini je lebdjela iznad terena u tom periodu te u pri vodstvu 5:4 došla do meč lopte, koju “ruši” Donna fenomenalnim servisom. Osvojila je Donna taj gem, nastavila meč, koji se nakon toga pretvorio u triler. Preko deset minuta trajala je 11. igra u kojoj je Donna dva puta imala break loptu, dok je Paolini čak tri puta radila duplu grešku na servisu kada je imala prednost. Ipak, “iščeprkala” je Paolini taj gem nekako koji je odlučen “challengom”. Suci se na Donninu loptu nisu oglasili, Paolini je išla provjeriti i ispostavilo se da je lopta u autu za nekoliko centimetara. Pukla je tada Donna pod psihološkim pritiskom, suza je suzu počela stizati, ali nije htjela pustiti meč samo tako. Talijanka je u 12. gemu došla do druge meč lopte, ali Donna ponovno sjajno reagira kada je bilo najteže. Odigrala je Donna na meč loptu protivnice nevjerojatan poen kojeg je zaključila maestralnom forhend paralelom. Izborila je Osječanka super tie-break, jer to je realno bilo i jedino pošteno.


A tamo, nova drama. Oduzela je Donna servis protivnici na startu, povela 3:0, no Paolini se ponovno uspjela “iščeprkati” iz minusa. Obje su tenisačice tada čvrsto držale svoj početni udarac, no treću meč loptu Paolini uspijeva iskoristiti i rezervira kartu za subotnje finale.