Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

EURO 2024.

Engleska uz puno drame do polufinala tek nakon penala!

Autor: Hina

06.07.2024. 21:03
Engleska uz puno drame do polufinala tek nakon penala!

Foto: Reuters



DUESSELDORF Engleski nogometaši izborili su polufinale Europskog prvenstva, u Duesseldorfu su nakon jedanaesteraca s ukupnih 6-4 bili bolji od Švicarske te Englezi čekaju boljeg iz susreta Nizozemske i Turske.


Švicarska je povela u 75. minuti, a strijelac je bio Breel Embolo. Vodstvo je trajalo vrlo kratko jer je samo pet minuta kasnije Bukayo Saka izjednačio na 1-1. Golova potom nije bilo u produžecima pa se putnik u polufinale tražio kroz izvođenje jedanaesteraca.


Svih pet engleskih izvođača pogodili su s bijele točke, Palmer, Bellingham, Saka, Toney i na kraju je pobjednički pogodak za prolaz dao Alexander-Arnold. Kod Švicaraca je prvi pucao Akanji te mu je obranio Pickford što se na kraju pokazao ključni trenutak izvođenja jedanaesteraca.




Engleska je tako slijedila ono što su ranije na ovom prvenstvu napravili Španjolska i Francuska, dok je Švicarska i dalje ostala u neuspješnoj potrazi za polufinalem na nekom od velikih natjecanja.


Prvih 45 minuta je prošlo bez i jednog udarca u okvir vrata od strane obje reprezentacije. Engleska je bila bolja, agresivnija i rastrčanija. Vrlo dobro je i visoko pritiskala Švicarce koji su bili apsolutno nemoćni u prvom poluvremenu, a izgledne su prilike bile prava rijetkost.


Prvo malo veće uzbuđenje dogodilo se u 16. minuti kada su Englezi tražili jedanaesterac nakon potencijalnog prekršaja na Kaneu. Ništa se tom prilikom nije dogodilo, kao ni šest minuta kasnije kada je engleski napadač Kane neprecizno pucao glavom.


Među svim igračima minimalno se tek izdvajao engleski reprezentativac Saka koji je nekoliko puta probijao svoju desnu stranu i činilo se da jedino tako Engleska može zaprijetiti na pravi način. Upravo tako se i dogodila najbolja šansa u prvom dijelu, tek u 45. minuti.


Saka je na silu probio stranu i prošao dvojicu Švicaraca. Poslao je povratnu loptu na kojoj je bio Mainoo, ali mu je u udarac ušao Xhaka i spriječio moguću opasnost po Švicarce. S druge strane, Švicarska se strašno mučila kako otupiti engleski pritisak te su igrači prema naprijed, Ndoye, Vargas i pogotovo Embolo, bili potpuno odsječeni od ostatka momčadi.


Početak drugog poluvremena donio je napokon buđenje Švicaraca, premda su i dalje oba vratara bila prilično besposlena. No, u 51. minuti se dogodio prvi udarac u okvir vrata i autor je bio švicarski napadač Embolo. Više je to bilo dodavanje prema engleskom golmanu Pickfordu nego li prava prijetnja.


Nastavila je Švicarska energičnije stiskati Engleze pa je u 57. minuti Rodriguez poslao dobar ubačaj, ali Embolo nije stigao do lopte, dok je dvije minute kasnije bilo još opasnije po Englesku. Ndoye je lijepo donio loptu do engleskog šesnaesterca, ali je izostalo kvalitetnije upošljavanje Vargasa.


Imala je Švicarska kakvu-takvu priliku i u 66. minuti. Iz voleja je tada pokušao Aebischer, ali ni to nije bilo dovoljno za promjenu rezultata. Sve je to bila najava za ono što se dogodilo u 75. minuti, veliko slavlje švicarskih nogometaša i navijača.


Ndoye je ubacio loptu u suparnički šesnaesterac. Stones nije uspio očistiti opasnost, a Embolo je iz blizine, s Walkerom na leđima, ugurao loptu u mrežu za vodstvo Švicarske 1-0.


Odmah je s tri promjene reagirao engleski izbornik Southgate. Njegovi su se igrači zbog primljenog gola odmah trgnuli i vrlo brzo došli do izjednačenja, ali bila je to isključivo majstorija jednog igrača. Saka je s desne strane utrčao u sredinu i sjajno s vrha šesnaesterca naciljao i pogodio suprotni kut švicarskih vrata za 1-1.


Do kraja osnovnog dijela igre svaka je momčad imala po jednu šansu za pobjedu. U 88. je Eze pucao pored vrata, dok je u 93. minuti za Švicarce prvo Embolo promašio loptu, a u drugom pokušaja je Zuber bio neprecizan.


U prvom produžetku dvije šanse je imala Engleska. Prvo je u 95. minuti odlično pucao Rice s više od 20 metara, ali reakcija švicarskog golmana Sommera je bila sjajna. U 102. je sve bilo lakše za švicarskog vratara, Bellingham je pucao točno u njega.


U drugom produžetku je bolja bila Švicarska pa je neposredno prije jedanaesteraca Shaqiri izravno iz kornera pogodio engleski okvir vrata, dok je potom udarac Amdounija obranio Pickford.


Upravo je Pickford potom obranio Akanjiju kod udaraca s bijele točke što je odlučilo ukupnog pobjednika budući da su svi engleski igrači bili mirni, precizni i plasirali se među četiri najbolje reprezentacije.