Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SUKOŠAN

ŽENE I MORE Skiperica Josipa Filipović osnovala prvi ženski yachting klub na svijetu

Autor: Nikolina Lucić

06.07.2024. 08:44
ŽENE I MORE Skiperica Josipa Filipović osnovala prvi ženski yachting klub na svijetu

Foto: LUKA JELIČIĆ



Skiperica Josipa Filipović oko sebe je okupila prvi ženski yachting klub na svijetu za sve ljubiteljice plovidbe, plavetnila i opuštenog stila života. U zemlji s najvećom charter flotom i najatraktivnijom nautičkom destinacijom na svijetu, Dalmacija je postala domom prvog globalnog ženskog yachting kluba. Ženski yacht klub, kako nam je kazala njegova osnivačica i idejna začetnica, nije samo klub za ljubitelje nautičkog lifestylea, već i platforma koja se zalaže za osnaživanje žena i njihovo postavljanje na liderske pozicije u industriji koja je tradicionalno muški dominantna.


Samo za žene


Klub nudi prostor gdje žene mogu dijeliti svoja iskustva, učiti jedne od drugih i zajedno graditi bolju budućnost u yachting industriji, kao i svim poslovnim sferama u kojima djeluju. Odgovoriti na sve suvremene izazove nije jednostavno i klub je nastao kao odgovor na nedostatnu podršku ženskoj zajednici koja, iako živi uz more, nema sadržaja kojim je moguće obogatiti cjelogodišnju potrebu za druženjem i kvalitetnim događanjima, bilo da je riječ o poslovnom networkingu ili odlascima na more kreiranim i prilagođenim potrebama žena koje često nemaju dovoljno vremena za klasičan tip odmora pa traže vrijednost više.


– Okupili smo se kako bismo proslavili ovaj svečani trenutak, kako bismo još jednom naglasili da Hrvatska, osim svoje nautičke izvrsnosti, ima i nudi prostor ženama – bilo da žele biti skiperice ili samo uživati u ljepotama mora, kazala je Filipović, inače rođena Šibenčanka i profesionalna skiperica.




– Članice kluba su žene koje dolaze iz različitih polja i disciplina, a vezuje ih ljubav prema moru. Naš koncept i moto djelovanja je nautika 360 stupnjeva. To znači na nautiku promatramo iz prizme ženskog oka i narativa, no u fokusu su uvijek more i brodovi. Sama činjenica da je samo dva posto žena na liderskim pozicijama u pomorstvu, zorno dokazuje da je to još uvijek poprilično muška industrija, zatvorena u sebe. No, mi razbijamo stereotipe i tražimo prostor za sebe, istaknula je Filipović, kazavši kako je u klubu već okupila 200-tinjak žena. Poanta kluba, ističe, je povezivanje unutar zajednice, bilo da se radi o profesionalkama u pomorstvu, poslovnim ženama ili umjetnicama.


Barbara Kotarski, Foto: Luka Jeličić


Prilika za napredak


– Želimo im omogućiti prostor da brže steknu određena znanja, a djevojkama koje žele ploviti otvorimo vrata. Yachting više nije samo pomorska priča o teškom poslu, već prostor koji u velikoj mjeri zauzimaju moderne tehnologije, pojasnila je Filipović te dodala kako klub nudi edukativne programe i radionice za sve članice, bilo da je riječ o iskusnim nautičarkama ili onima koje će to tek postati. S klubom možete otići na odmor, ali i na ‘poslovni put’ i raditi na poslovanju dok plovite, ili se pobrinuti da odmor bude aktivan kroz fitness i detox program, kao i motivirati zaposlenike te uskladiti tim na ‘morskom’ team buildingu.


– Ja osobno upravljam plovilima do 24 metra i do 100 bruto tona. Većina je to jahti koje plove Jadranom, a odnosi se i na katamarane i jedrilice. Skiperica na Jadranu ima, ali nismo mnogobrojno društvo, tako da se rijetko kada nađemo u situaciji da razmjenjujemo iskustva i poteškoće. Upravo je zbog toga jedna od najvažnijih aspekata našeg rada osnaživanje žena kroz razne radionice, predavanja i team buildinge. Ovo nije zamišljeno samo kao neformalni klub posvećen samo jahtaškom načinu života, već kao prostor gdje žene mogu zasjati i pokazati ono najbolje od sebe u okviru svog poslovanja, naglasila je Filipović.


Želja im je, dodaje, ženama omogućiti priliku da steknu određena znanja o pomorstvu i postanu skiperice.


Slikarica Ana Kolega, Foto: Luka Jeličić


Humanitarni karakter


– Onim djevojkama koje žele postati skiperice ili kapetanice pomoći ćemo kako god budemo mogle, istaknula je Filipović, koja je skiperica već sedam godina.


Klub ima i svoj humanitarni karakter o kojem je govorila Bibinjka Barbara Kotarski, koja ima dozvolu za upravljanje brodicom.


– Svi mi imamo neku emocionalnu povezanost s morem, tako da sam od plivačice i djevojčice koja se divila moru došla do toga da brodicama uplovljavam u istu marinu gdje sam se nekada igrala. Ovo je prekrasna prilika da se žensko poduzetništvo, naročito ono u pomorskoj industriji, stavi u prvi plan i tako mladim djevojkama dade prilika. Ja osobno u ovom klubu želim potaknuti humanitarni karakter, jer i inače volontiram u jednoj organizaciji koja brine o djeci u Tanzaniji. U kolovozu ćemo zato organizirati humanitarnu reviju, a sva će sredstva ići djeci u Tanzaniji, najavila je Kotarski.


Svoje je mjesto u klubu pronašla i poznata zadarska slikarica Ana Kolega. Ova Kaljanka odrasla je uz more, oca pomorca, tako da inspiraciju oduvijek pronalazi u plavetnilu.


– More je glavni motiv brojnih mojih slikarskih kreacija i bez njega ne mogu. Moj je život oduvijek isprepleten morem, tako da sam se na Josipin poziv rado uključila u klub. Odrasla sam uz oca pomorca, obiteljski sam često plovila i lovila, a sam me život pomoraca oduvijek fascinirao. More mi je kao drugi dom, uz njega sam odrasla i od njega je moja obitelj živjela. Zato mi se ova ideja jako svidjela, jer ruši stereotip da ženi nije mjesto na brodu. Tomu sam kroz djetinjstvo puno puta svjedočila, naročito kada bih s majkom oca posjećivala na njegovim putovanjima. Takav je stereotip duboko ukorijenjen u našem narodu i radom u ovom klubu nadam se promijeniti način na koji se percipira žene u pomorstvu, zaključila je Kolega.


Josipa Filipović, osnivačica kluba, Foto: Luka Jeličić