Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

EKONOMIČNOST POSLOVANJA

ANALIZA FINE Zadarski poduzetnici najbolji po ekonomičnosti poslovanja!

Autor: Goran Šimunov

25.06.2024. 07:00
ANALIZA FINE Zadarski poduzetnici najbolji po ekonomičnosti poslovanja!

Foto: MISLAV KLANAC



Financijska agencija (Fina) objavila je nedavno analizu rezultata poslovanja poduzetnika u 2023. godini, promatrano na razini županija, navodeći kako gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija, županija, što potkrepljuju podatci prezentirani u tablici. Po svim kriterijima prezentiranima u tablici, osim po ekonomičnosti poslovanja, dominiraju poduzetnici čije je sjedište u gradu Zagrebu, s udjelom od 32,9 posto u broju poduzetnika, 37,2 posto u broju zaposlenih, 49,5 posto u ukupnim prihodima, 43 posto u izvozu i udjelom od 46,3 posto u neto dobiti.


Prema kriteriju neto dobiti slijede poduzetnici Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske županije.


Nepromijenjeni trendovi


Komentirajući ove rezultate doc. dr. sc. Ivica Zdrilić s Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru kazao je kako rezultati poslovanja po županijama već niz godina pokazuju određene trendove, odnosno veliku razliku između grada Zagreba i ostalih županija u Hrvatskoj.




S obzirom na to su gotovo sva velika i značajna poduzeća smještena u Zagrebu time je jasna dominacija u odnosu na ostale županije u gospodarskom, odnosno poduzetničkom smislu, ističe prof. Zdrilić.


Poduzetnici Zadarske županije ostvarili su u 2023. neto dobit koja je 111,7 milijuna eura veća nego godinu prije. Na rezultat poduzetnika u ovoj županiji najviše je utjecao rezultat društva Tankerska plovidba d.d. sa 153,1 milijun eura dobiti.


U Zadarskoj županiji je u toj godini djelovalo 6.405 poduzetnika što je stavlja na sedmo mjesto od 21 županije uključujući grad Zagreb. Ovi poduzetnici su te godine imali 29.080 zaposlenih, a radi se o 9. mjestu među županijama, dok su isplaćivali prosječnu mjesečnu neto plaću od 918 eura, što ih stavlja na 13. mjesto među županijama. S ukupnim prihodima od 3.464.603 eura su na 9. mjestu, s izvozom u vrijednosti 837.593 eura su na 11. mjestu, dobit/gubitak razdoblja im je u 2022. iznosila 279.077 eura, a dobit/gubitak razdoblja 2023. je bila 390.778 eura, što ih stavlja na 6. mjesto. Indeks koji uspoređuje poslovanje 2023. u odnosu na 2022. godinu je 140,0 posto te im donosi 6. mjesto, a pohvalno je što su po ekonomičnosti poslovanja sa 114,31 posto skočili na 1. mjesto u Hrvatskoj.


Ivica Zdrilić, Foto: OSOBNA ARHIVA


Utjecaj trgovine i turizma


– Rezultati poslovanja, kada gledamo Zadarsku županiju, su otprilike u skladu sa značenjem i veličinom te brojem poduzetnika i ukupnim brojem zaposlenika u usporedbi s ostalim županijama. U 2023. je primjetan rast dobiti za 40 posto u odnosu na godinu dana ranije, što je vrlo dobar rezultat. Međutim, u strukturi dobiti značajan je udio Tankerske plovidbe, što onda dovodi u pitanje poslovanje ostalih poduzetnika, iako je ono pozitivno. Kada bi se provela dubinska analiza po djelatnostima rezultati bi vjerojatno pokazali snažan utjecaj trgovine na veliko i malo, te djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane, a to je upravo ono što mi kolokvijalno zovemo »trgovina i turizam«. Rast prihoda i posljedično dobiti u dobrom dijelu može se pripisati povećanju cijena usluga, odnosno rastu inflacije, a osobito u navedenim sektorima, čime su generirali dobit, pojašnjava ovaj ekonomski stručnjak dodajući kako je ovakva pojava primjetna kod sve četiri dalmatinske županije.


– Svakodnevni rast cijena tijekom prošle godine, a posebice poskupljenja tijekom prošlogodišnje turističke sezone uvelike su utjecali na povećanje prihoda i dobiti. S jedne strane možemo zaključiti kako je rast cijena donio poduzećima povećanje prihoda i dobiti, dok je s druge strane povećao troškove života svima onima koji žive na području županije. U prilog tome ide podatak kako su plaće rasle 12,2 posto, dok su prihodi rasli 16,4 posto, a dobit 40 posto, ističe prof. Zdrilić dodajući kako su rezultati poslovanja, kada gledamo Zadarsku županiju, otprilike u skladu sa značenjem i veličinom te brojem poduzetnika i ukupnim brojem zaposlenika u usporedbi s ostalim županijama.


Među sličnim županijama u poslovnom smislu, Zadarska županija može se uspoređivati s Varaždinskom, Osječko-baranjskom i Međimurskom županijom od kojih je bolja prema rezultatima u 2023. godini, te Istarskom i Primorsko-goranskom za kojima zaostaje.


– Županija bi trebala poticati daljnji razvoj poduzetništva i njegovo jačanje te otvaranje novih radnih mjesta i dobrih projekata, iako bi se moglo postaviti logično pitanje za koga se u ovom trenutku otvaraju nova radna mjesta, zbog nedostatka radne snage. Međutim, ako se ne krene u tome smjeru demografska slika bit će u budućnosti još poraznija. Pri tome ne treba zaboraviti da je to dugoročan i kontinuiran proces koji zahtijeva puno rada i vremena te će se rezultati onoga što radimo danas vidjeti tek u budućnosti, zaključuje prof. Zdrilić.