Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Relaks

VELIKI ROĐENDAN Zadarske Relaksice proslavile trideset godina postojanja

Autor: Antonia Vodan

07.06.2024. 09:48
VELIKI ROĐENDAN Zadarske Relaksice proslavile trideset godina postojanja

Foto: Arif Sitnica



Šestog lipnja, sada već davne 1994. godine, desetak se žena okupilo u želji da kvalitetno iskoriste slobodno vrijeme i naprave nešto za očuvanje vlastitog zdravlja. Kako u Zadru nisu imale prostora na raspolaganju, u nekoliko osobnih automobila krenule su put Vira i započele s organiziranom sportskom rekreacijom. Bili su to začeci kultnog sportsko-rekreacijskog društva Relaks. Danas, trideset godina kasnije, zadarske Relaksice vježbaju u zadarskim sportskim dvoranama, u svojim redovima broje stotinu žena svih dobnih skupina, iza sebe imaju sudjelovanja na brojnim događajima diljem države te i dalje njeguju sportski duh i prijateljstva koja su se razvila kroz godine zajedničkog vježbanja.


»Neke čudne žene«


Voditeljica DŠR Relaks Katja Pijaca, Relaksica od samih početaka, jasno se sjeća kako su ih ispočetka smatrali nekim čudnim ženama te kako svijest o važnosti bavljenja sportskom rekreacijom nije bila toliko razvijena koliko je danas.


– Trideset godina… nisam mislila da ću ovo dočekati. Kada smo se ‘94. organizirale i postale udruga, a poslije društvo, tko je mislio da ćemo sve te prepreke na koje smo naišle preskakati i doći do ovih zlatnih godina. Nas dvanaest ili četrnaest smo osnovali udrugu, dobili pečat, žiro račun i krenuli sa svojim akcijama. Odmah smo postali članica Hrvatskog saveza sportske rekreacije Sport za sve, krenuli s njihovim programima i krenuli, naravno, i sa svojim programima. Naše je bilo da dokažemo da sportska rekreacija nije gubljenje vremena, nego da je sportska rekreacija potreba svakog čovjeka, naročito žena. Iako smo bile uvijek neke čudne žene i premda su nas kritizirali i ispitivali gdje mi to idemo, mi smo bile uporne, krenule smo i mislim da smo pokazale da je sportska rekreacija potrebna i bitna. Tako smo krenule s tom pričom i pričamo ju već trideset godina.




Danas vidite da u zadnje vrijeme svi govore kako se treba kretati, kako treba vježbati, govori Pijaca i naglašava kako je Relaks puno više od vježbanja, budući da je društveni aspekt od iznimne važnosti za ovo društvo.


– Relaks je jedna velika obitelj, bez obzira što smo heterogeni (ima nas starijih i mlađih), mi smo jedna obitelj koja je zajedno i u dobru i u zlu. Zahvaljujući sportskoj rekreaciji, mi smo svaki kutak naše Hrvatske dotakli i posjetili. Stekli smo puno prijatelja i to naše bogatstvo je nemjerljivo. Prije dvadeset i pet godina smo krenule i preko granice, putujemo i po drugim zemljama. Druženje, vježbanje, ples, smijeh, kretanje, uvažavanje jedna druge, to je ono što nam treba, kazala je predsjednica društva Pijaca koja je ovom prigodom izradila slikovnicu kroz koja je prikazala povijest Relaksa od njegovih skromnih početaka do današnjeg jubileja.


Kako ističe Pijaca, u ova tri desetljeća kroz razne je dvorane prošlo 400 ili 500 zadarskih rekreativki.


– Mislim da je u ovih trideset godina kroz dvoranu na Ravnicama, dvoranu na Stanovima i dvoranu na Put Bokanjca prošlo 400 – 500 zadarskih rekreativki. Nekada smo imali po dvjesto članica, a sada nas ima negdje sto. Relaks nas drži, sokoli i daje nam snagu. U ovih trideset godina pokušala sam zabilježiti sve što se događalo u raznim knjigama jer je to pisana riječ koja ostaje za povijest. Tako sam i sada pokušala predstaviti, slikom na sliku, trideset godina Relaksa preko ove Relaks slikovnice. Svaka Relaksica u njoj će moći potražiti sebe, vidjeti gdje smo bili, kako nam je bilo pa će tako, nekad, uz peć, svojim unucima i praunucima pokazivati što smo mi radile sve ove godine, izjavila je.


Relaksica – veteranka je i gospođa Ana Grbić koja je u Relaksu već dvadeset i pet godina.


– Meni Relaks puno znači: prijateljstvo, druženje, putovanja, vježbanje, sve ono što se može zaželjeti u životu. Ako me zdravlje posluži, nadam se da ću nastaviti. Zahvalna sam našoj Katji koja nas vodi, rekla je Grbić.


Foto: Arif Sitnica


Brojna priznanja


Osim Relaksica, na svečanoj obljetnici okupili su se i brojni suradnici i prijatelji društva, a među njima i Marijan Vugrinčić, član Upravnog odbora Hrvatskog saveza sportske rekreacije, koji je istaknuo pozitivnu reputaciju koju je DŠR Relaks godinama gradio.


– Ova udruga, koja je jedna od najbrojnijih po članstvu i po raznolikosti aktivnosti, je rijetkost, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Ova udruga je, uz predsjednicu i osnivačicu Katiju Pijacu, koja je istaknuta članica sportske rekreacije u Hrvatskoj, postigla izuzetno velike rezultate i za te rezultate su dobili brojna priznanja na lokalnom nivou i na nivou države, a naročito najveća priznanja Hrvatskog saveza sportske rekreacije i kao udruga i kao pojedinci. Ove razdragane, brojne žene su cijeli život posvetile sportskoj rekreaciji. One su osjetile da svoje slobodno vrijeme treba iskoristiti na način da uživaju i da budu sretne i zadovoljne. Programi koje provode upravo su programi prilagođeni njima i zato je ta udruga i tako uspješna, izjavio je Vugrinčić.


Relaksice su ovu važnu obljetnicu proslavile baš u svom stilu: pješačenjem trideset minuta od sportske dvorane na Ravnicama do Pozdrava suncu gdje su odradile trideset vježbi.


Ljubav prema pokretu i dobrom društvu te svijest o važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje svake žene ono je što Relaks pogoni već trideset godina, a nadamo se da će nastaviti biti njihovi pokretači i u desetljećima koja dolaze.


Foto: Arif Sitnica