Nedjelja, 29. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Marko Čirjak

Jedan od najboljih prijatelja Luke Modrića: 'Njegova najveća pobjeda je što je ostao čovjek unatoč popularnosti'

Autor: Alen Plahinek

05.06.2024. 10:52
Jedan od najboljih prijatelja Luke Modrića: 'Njegova najveća pobjeda je što je ostao čovjek unatoč popularnosti'

Foto: Osobna arhiva



Luka Modrić, što više reći o njemu. Čovjek koji je, kako se to među mlađim generacijama voli kazati, »prošao igricu«. Već godinama dominira svjetskim travnjacima, praktički prkosi mnogim nogometnim »pravilima«, a kraj mu se ne nazire. Kroz koliko je toga Modrić prošao u svojih 38 godina života, koliko je teško bilo nametnuti se, a kasnije i uspjeti u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu znaju samo on i njegovi najbliži. Upravo jedan od najbližih je Marko Čirjak, prijatelj koji je s Modrićem proživio »sito i rešeto«. Dijeli ih preko 30 godina neraskidivog prijateljstva, a sve je krenulo u Zadru.


– Ja sam rodom iz Raštana, iz Viterinaca da budem precizniji, i rat nas je potjerao iz mjesta u Biograd na Moru. Tamo smo obitelj i ja živjeli do mojeg petog ili šestog razreda, iskreno nisam siguran. Tada sam prvi puta otišao u Zadar na turnir i tu smo se onda upoznali Luka i ja upoznali. Ubrzo nakon toga smo krenuli skupa u Osnovnu školu Šime Budinića i tako je sve krenulo. Stariji je od mene godinu dana, tako da je bio generaciju ispred mene. On je taman završio prvi razred srednje škole, ja završio s osnovnom i onda smo zajedno otišli u Dinamo. Bili smo cimeri dvije godine, postali nerazdvojni prijatelji i to se održava do danas – započeo je Čirjak dodajući kako je to odlazak bio iznimno težak.


– Bili smo klinci od 14, 15 godina. To je bilo vrijeme u kojem je internet bio u povojima. Dobili smo mobitele da možemo nazvati doma obitelj. Ja sam u tome bio emotivniji, Luka je puno toga držao u sebi, ali bilo je jako teško. Sve u svemu, jedina sreća je bila što smo zajedno išli. Niste sami i to vam puno znači. Iako su nas svi u klubu odmah prihvatili kao dio zajednice, ali ipak kad imate nekog svog uza sebe lakše je prebroditi te početke.


Želja za pobjedom




Luka se, po mnogima, fizički gledano nije isticao, upravo suprotno. Uvijek je bio manji i mršaviji od svih, no pogonila ga je nevjerojatna energija.


– Svašta se priča. Mogu reći samo da je oduvijek bio drugačiji od ostalih i uvijek je dominirao. On ima Bogom dan talent, kojeg sam bio svjestan da posjeduje od našeg prvog susreta. Bez obzira na to s kim je igrao, većim, jačim momcima, Luka je bio središnja figura na terenu. Ima nevjerojatnu želju za pobjedom u sebi otkad zna za sebe i to tek shvatite kad uistinu upoznate. Iskreno, ne sjećam se neke njegove loše utakmice. Zauvijek će mi u pamćenju ostati kad smo gostovali u Osijeku, ja kao kadet on kao junior. Kako je to bilo vrijeme bez interneta, čekali smo drugi dan vidjeti što će pisati u Sportskim novostima o utakmici. Znam da je on dobio ocjenu sedam i pol, a svi ostali su dobili pet. To samo govori koliko je bolji bio od drugih još prije seniorskog nogometa – objasnio je Čirjak dodavši kako unatoč takvim predstavama u mlađim kategorijama, teško je tko mogao očekivati ovakvu karijeru.



– Ne razmišljate o svemu ovome. Mogu reći za sebe, naravno da sanjate pune stadione i da ćete igrati velike utakmice. Na kraju dana, živite i spavate s loptom, sanjate nogomet, to je normalno. Njegovi uspjesi, mislim da će se tek s vremenskim odmakom moći shvatiti. Uz talent, posložile su mu se još neke kockice, hvala Bogu zdravlje ga služi. Sad je li itko mogao očekivati šest Liga prvaka, teško je reći.


Momčad iznad svega


Prošao je Čirjak s Modrićem sve najvažnije utakmice. Bio je na finalima Lige prvaka, Svjetskom prvenstvu u Rusiji…


– Nikad nije bio sretniji nego kad je osvojio prvu Ligu prvaka 2014. godine. Igralo se na Luzu, Benficinom stadionu u Lisabonu, protivnik je bio Atletico Madrid, gradski rival. Atletico je vodio, Real je preko Sergija Ramosa u zadnjim trenucima osigurao produžetke. Na kraju bila je to i ona famozna »La decima«. Real je jako dugo čekao Ligu prvaka, Luka je uzeo svoju prvu, na takav »ludi« način, protiv gradskog rivala. To je bila baš erupcija oduševljenja. Slično je bilo i u Rusiji 2018. godine. Cijeli onaj put do finala je »ludilo« raslo iz utakmice u utakmicu. Na kraju poraz od Francuske, Luka je dobio nagradu za najboljeg igrača turnira, ali vidjeli smo svi koliko je tužan. Ta nagrada mu je bila nebitna zbog poraza u finalu. On je takav, momčad mu je iznad bilo kojeg pojedinca – kazao je Čirjak dodavši atmosferu s ovogodišnjeg finala Lige prvaka na Wembleyju.


– Bilo je super, meni malo neobično jer je Luka igrao tek na kraju. Malo mi je krivo zbog toga jer nije isto s njim i bez njega na terenu. Što se utakmice tiče, Real je baš loše odigrao prvo poluvrijeme. Borussia nije zabila što je morala, a onda dalje je sve išlo »realovski«. Oni imaju nevjerojatnu kvalitetu u momčadi i oslanjaju se na to da uvijek i svatko može zabiti gol. Njihov mentalitet i vjera u pobjedu su nevjerojatni.


Dvije noge na zemlji


Upravo je manja minutaža Luke Modrića početkom sezone prilično uzburkala hrvatsku i svjetsku javnost.


– Bio je nervozan jer je igrao manje nego uobičajeno, ali tako svaki nogometaš, nevezano na kojoj razini igra, reagira. Trudite se, trenirate i onda dobijete par minuta na utakmici. Sad je to prihvatio. Još malo i navršit će 39 godina, realno je da ne može svaku utakmicu igrati svih 90 minuta – objasnio je Čirjak.



Real Madrid poznat je u nogometnom svijetu po tome da vrlo lako »zatvara vrata« klupskim legendama. Tako su otišli, u recentnije vrijeme, Sergio Ramos i Iker Casillas, ali Modrić prkosi tim »zakonima«.


– Iskreno nisam pratio što se u Realu događa prije nego što je Luka otišao tamo. Sergio Ramos je otišao, ja mislim da je tu njegov ego prilično presudio. S druge strane, Luka nema takav ego. Kako sam rekao, momčad mu je iznad svega, a to se uči još u najranijim razdobljima nogometne karijere. Netko drugi bi se na njegovom mjestu zbog svojeg renomea u klubu cjenkao oko ugovora, Luka to ne radi. On zna da je Real najbolja opcija za njega i zato nikada nije ni tražio nešto drugo. Upravo zbog svojeg ponašanja on je »kupio« sve u klubu – sažeo je Čirjak.


Ipak, unatoč nevjerojatnoj nogometnoj karijeri, Čirjak tvrdi kako je njegov najveći uspjeh nešto drugo.


– Činjenica da je u tom svijetu glamura i uspjeha ostao s dvije noge čvrsto na zemlji je po meni njegova najveća pobjeda. Ostao je skroman, jednostavan, zafrkant kao što je bio i davnih dana kad smo se počeli družiti. Nema kod njega nervoze, kad je na odmoru uvijek kartamo briškulu i trešetu, imamo našu neku ekipicu. Počeli smo u zadnje vrijeme igrati tenis jer mu to dobro dođe za održavanje forme, a ni meni nije na odmet – zaključio je Čirjak.


 


Madridska budućnost


Pitanje produljenja ugovora i same Modrićeve budućnosti nadvilo se nakon iznimno uspješne sezone »Kraljeva«. Modrićev komentar navijačima: »Vidimo se sljedeće sezone.«, samo je dolio ulje na vatru.


– Sam je rekao navijačima da se druže još neko vrijeme, nema još ništa potpuno službeno, ali sve ide prema tome da će još barem godinu dana igrati. Kakva mu je budućnost, ne znam. Vjerojatno će ostati nakon nogometne karijere na nekoj funkciji u klubu. Siguran sam da će i moći birati što želi raditi. U Madridu mu je i obitelj, djeca mu idu tamo u školu. Na kraju dana obiteljski je čovjek, gleda za djecu najviše kao i svaki drugi roditelj. Vjerojatno je da će nastaviti živjeti na relaciji Španjolska – Hrvatska.


 


Pohod na titulu


Nakon duge klupske sezone slijedi kruna svega – Europsko prvenstvo. Hrvatska je u skupini »smrti«, a kako Čirjak tvrdi Modrić je uvjeren da se može otići do kraja.


– On ne prizna ništa osim prvog mjesta. Ne prihvaća da je netko bolji od njega. Tako da, što se njega tiče mi idemo osvojiti taj EURO. Ja smatram da ako prođemo skupinu, onda je stvarno sve moguće. Imamo kvalitetu, jako puno igrača je imalo vrlo dobru sezonu u svojim klubovima. Malo me strah glede Ivana Perišića koji je fantastičan igrač, ali dolazi nakon ozljede. Mi Hrvati smo posebni »likovi«, igramo najbolje kad je najteže, a skupina je prilično teška.