Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Finale finala

ZADAR - SPLIT 93:66 Zadar peti puta prvak Hrvatske!!

Autor: Alen Plahinek/Šime Ćurko

02.06.2024. 19:20
ZADAR - SPLIT  93:66 Zadar peti puta prvak Hrvatske!!

Foto: Mate Komina



4. četvrtina


ZADAR – SPLIT 


Davis za tri nakon 30 sekundi četvrte četvrtine i samo nastavak ekstaze na tribinama koja traje od dolaska s polvruemena (78:47). Košarka je pomalo pala u drugi plan u posljednjoj četvrtini kad je gotovo deset tisuća ljudi izvadilo mobitele i upalilo bljeskalice te stvorilo atmosferu od koje su se i oni najtvrdokorniji naježili. Šest minute do kraja Rimac zove minut odmora, a s tribina Višnjika “prolila” se velika pjesma od koje je jako teško itko mogao išta čuti.  A na terenu – “ista meta, isto odstojanje”. Sigurnih 30 razliek držali su Zadrani i mirno privodili posao kraju. Tri minute do kraja utakmice priliku. Ipak, eksplozija tribina nastalav je kad je Lakić ponovno ubacio tricu, čak petu na susretu.  Ludnica se nastavila do kraja susreta, a što će poslije biti….




3. četvrtina


ZADAR – SPLIT 75:47 


Šest vezanih trica, tri Lakića, jedna Ramljaka, Žganeca  i Drežnjaka na otvaranju treće četvrtine odveli su Zadar na nestvarnih 31 razlike (69:38). Grmilo je s tribina “kako je dobro vidjeti te opet…”. Splićani su ušli u mlin Zadra i spasa od početka treće dionice više nije bilo. Šest minuta do kraja treće dionice Drežnjak zakucava za neviđenu ludnicu na tribina i zabija posljednji čavao u splitski lijes. Rutinski su do kraja treće četvrtine Zadrani kontrolirali rezultat. Zbog furioznog starta izgledalo je kao da su Zadrani stali u finišu treće dionice, stoga je Danijel Jusup 30-ak sekundi do kraja uzeo minutu odmora za dogovoro “posljednjeg plesa”.  Mazalin polaganjem završio je savršenu dionicu u kojoj su Zadrani prelomili susret i došli na koračić od obrane titule državnih prvaka.



2. četvrtina


ZADAR – SPLIT 49:31 


Novom tricom Lakić je otvorio zadarski napad u drugoj dionici i ponovno odveo svoju momčad na najveću prednost (29:20).  Nošeni fenomenalno publikom sve je izgledalo bjano na otvaranju druge četvrtine, a kada je Ramljak pogodio tricu i odveo Zadrane prvi puta na dvoznamenkastu prednost (34:22) nastala je ludnica. Rimac je minutom odmora pokušao smiriti domaćine, odnosno probuditi svoje pulene, ali nije mu to baš pošlo za rukom. Zadrani su na raketni pogon Božića postepeno nestajali u magli. Ono što u napadima nije ulazilo, vraćao je napadački skok. Malo po malo 18 razlike za Zadar sredinom druge dionice (42:24). Tri mintue prije kraja trener Danijel Jusup odlučio se za minutu odmora kako bi dogovorio završni obračun u drugoj dionici. Sve je radilo “kao po špagi” do kraja i s velikih 18 razlike otišlo se na veliki odmor.



1. četvrtina


ZADAR – SPLIT 26:18


Manje iznenađenje izveo je Slaven Rimac u prvoj petorci svojih igrača kada je od samog početka krenuo Vito Kučić. Nervoza se na terenu mogla rezati nožem, a prvi poen susreta pripao je Davisu iz slobodnog bacanja, na što su Splićani odgovorili tricom Perkovića. Svaki poen Zadra dočekan je s manjom “eksplozijom” Krešinog doma, no Kučić je pronašao načine kako utišati publiku. Napravili su Splićani 6-o seriju za odlazak na plus tri (8:11).  Ipak, Ramljak i Žganec za dva, odnosno Božić za tri na malo višie od tri minute do kraja prve četvrtine vraćaju zadarsku prednost (17:13). Obrambeno kao zid je izgledao Zadar. Defenzivni skok radio je od prvog splitskog napada u prilično dobro izadnju, a pred kraj četvrtine se nadovezalo i nekoliko obrambenih reakcija, no kada je Lakić “bananu stisnuo” Shorteru dvorana je podivljala. Bila je to samo uveritra u tricu Božića kojom je Krešin otišao u totalnu ekstazu, Zadar na plus sedam (23:16), a košarkaši na minutu odmora pozvanu od Slvena Rimca. Lakić u posljednjoj sekundi četvrtine odvodi Zadar u najveću prednost na utakmici!


Biti ili ne biti, runda dva. Savršenom predstavom na Gripama preksinoć, košarkaši Zadra vratili su finalnu seriju natrag u svoju dvoranu i to na majstoricu. Povratka više nema, a za opću ludnicu u Zadru sljedećih barem tjedan dana potrebno je “samo” prekopirati posljednju predstavu u Splitu. Luka Božić tada preksinoć je triple-double učinkom uništio Žute. Naravno, nije samo on bio, svi do jednog dali su svoj obol.


Imali su na Gripama Zadrani šestog igrača u Tornado koji je bez problema nadjačao punu dvoranu Splićana. Danas, s obzirom da je dvorana rasprodana u gotovo rekordnom roku, Zadrani će imati i šestog i sedmog igrača. Navijanje i “pakao” za Splićane krenuo je već skoro sat vremena prije početka loptanja pod obručima.