Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

125. ROĐENDAN

Planinarsko društvo Paklenica obilježilo veliku obljetnicu djelovanja

Autor: Đurđa Baljak

27.05.2024. 17:16
Planinarsko društvo Paklenica obilježilo veliku obljetnicu djelovanja

Foto: Mate Komina



Ove godine Planinarsko društvo Paklenica obilježava 125 godina planinarstva u Zadru, ali i 150. obljetnicu organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Na proslavi održanoj u parku Sfinga predstavili su svoj rad, upoznavajući sve prisutne s djelovanjem raznih sekcija i prezentirajući široki spektar aktivnosti.


Izložbe, buvljak, film, vodiči


Naime, program proslave uključivao je prezentaciju Planinarskog društva Paklenica, aktivnosti Markacističke sekcije i Speleološkog odsjeka »Liburnija«, u okviru čega su izvedene pokazne vježbe i izložba planinarske opreme. Uz to, organiziran je i buvljak planinarske opreme. Posebnu pažnju privukle su dvije izložbe – »125!« koja slavi rad Društva, te izložba Hrvatskog planinarskog saveza povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj s edukativnim panoima.


Projekcije dokumentarnih filmova »Sjeverna strana Velebita« Planinarskog kluba Sv. Bernard iz Zadra i »​Izgradnja skloništa na Stapu« Sladka Tomerlina -Tateka dodatno su obogatile program. Također, svoj rad predstavila je i Gorska služba spašavanja, a na štandovima su se predstavili i članovi Stanice planinarskih vodiča Zadar te Planinarsko društvo Babulj iz Bibinja, kao i novoosnovano planinarstvo društvo Vrtolom iz Ljupča.




Pročelnica Stanice planinarskih vodiča Zadar, Nikolina Krpina, kazala je više o njihovom djelovanju.


Izložena planinarska oprema


– Mi smo dobro poznati među planinarima jer vodimo planinarske ture po različitim planinama. Prvenstveno djelujemo za planinare, ali organiziramo i razne druge aktivnosti. Ovdje smo izložili osnovnu opremu potrebnu za odlazak u planinu, uključujući gojzerice, ruksake, vreće za spavanje, odjeću, karimate i slične predmete. Predstavili smo i opremu za penjanje i za zimske uspone, poput cepina, dereza, konopaca za navez i drugih predmeta. Uz to, izložili smo nekoliko plakata koji prikazuju naše aktivnosti, kao što su planinarske škole koje organiziramo. Mi smo instruktori i vodimo dječje i odrasle škole te organiziramo izlete. Pritom bih istaknula kako naši izleti nisu organičeni samo na Hrvatsku, već često idemo u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sloveniju, objasnila je Krpina.


Posebnu pažnju privukli su djelatnici Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit, koji su predstavili svoj rad, dijelili promotivne materijale i održali zanimljive radionice.


– Došli smo danas tu na poziv Planinarskog društva Paklenica kako bismo predstavili Nacionalni park Paklenica. Svi planinari su povezani s našim parkom jer se u njemu nalazi planinarski dom kojim upravlja Planinarsko društvo Paklenica, kao i planinarska skloništa i staze. Zajednički održavamo sve to, djelatnici parka i planinari, istaknula je Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica.


Gosti na proslavi


Ravnatelj Parka prirode Velebit, Mario Šaban, istaknuo je kako se tijekom svibnja obilježava nekoliko ključnih datuma vezanih uz zaštitu prirode.


– Kroz svibanj se obilježava značajan broj datuma vezanih uz zaštitu prirode, a ujedno i rođendan Parka prirode Velebit. U suradnji s NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit, svi zajedno činimo jedan rezervat biosfere. Danas u Zadru obilježavamo sve te datume te promoviramo važnost očuvanja prirode u Hrvatskoj, naglasio je Šaban.


Na proslavi su se predstavili i članovi Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, okupljajući Astronomsku udrugu Zadar, Aeroklub Zadar i Društvo informatičara Zadar. Astronomska udruga Zadar organizirala je promatranje nebeskih tijela, radionicu za djecu te izložbu astrofotografija. Aeroklub Zadar je demonstrirao FPV dronove kroz letove i utrke, dok je Društvo informatičara Zadar priredilo radionice lemljenja i modelarstva. Profesorica Ivanka Burazer iz Osnovne škole Šime Budinića održala je radionicu pročišćavanja vode i pokuse vezane uz plin CO2.


– Čestitali bismo našem Planinarskom društvu na 125 godina postojanja. Astronomska udruga Zadar organizirala je radionicu za mlade gdje izrađujemo modele Sunčevog sustava, bojamo i izrezujemo. Cilj je približiti djeci svijet astronomije. Uz to, pripremili smo izložbu astrofotografije naših članova, kazao je Dalibor Bučić, predsjednik udruge.


Ivan Dragišić, član Aerokluba Zadar, vodio je sekciju FPV dronova.


– To bismo mogli nazvati virtualnom stvarnošću, ali nije. Radi se o First Person View (FPV) dronovima. Kada se stave naočale, vidite ono što vidi dron, a ja upravljam njime. To donosi doživljaj akrobatskog letenja u pravom avionu. Na temelju toga pokušavamo zainteresirati mlade generacije da se upišu u klub, otkrio je Dragišić.


 Predstavilo se Društvo informatičara


Kako to priliči rođendanskoj proslavi, u večernjim satima započeo je rock koncert na kojem su nastupili kantautor Utva iz Zadra, pop rock bend Lotus iz Zadra te nova hrvatska rock atrakcija Garage in July iz Osijeka.


Iz organizacije su iskazali veliko zadovoljstvo ovim događajem te istaknuli kako je volontereski rad za opće dobro i briga o najljepšoj planini na svijetu – Velebitu, njhovo najveće zadovoljstvo i ono što ih pokreće sve ove godine.