Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Proširenje putničkog terminala

KAPITALNI PROJEKT Na ponovljenom natječaju Zračne luke Zadar gotovo dvostruka cijena!

Autor: Nikolina Lucić

21.05.2024. 07:00
KAPITALNI PROJEKT Na ponovljenom natječaju Zračne luke Zadar gotovo dvostruka cijena!

Foto: Luka Jeličić



Nakon što je prije skoro godinu dana raspisan prvi natječaj za proširenje putničkog terminala Zračne luke Zadar, na koji su pristigle ponude gotovo duplo skuplje od procijenjene vrijednosti od 6,3 milijuna eura bez PDV-a, natječaj je poništen, a novi nedavno objavljen.


Tada je najeftinija ponuda za 3. fazu rekonstrukcije putničkog terminala iznosila 12.982.310,18 eura tvrtke Kamgrad. Ponude su još dale tvrtka Texo Molior u iznsu od 12.983.678,50 eura te Krekić Avangard s ponudom koja je iznosila 14.199.291,95 eura bez PDV-a. Vrijednost natječaja sada je skoro poduplana i iznosi 12.988.369,69 eura, a temeljena je na procjeni projektanta.


Proširenje zgrade


Iz Zračne luke kazali su kako prvotna procjena od 6,3 milijuna eura datira od prije skoro dvije godine te kako je razlika na prvom natječaju rezultat tadašnje situacije i naglog skoka cijena na tržištu građevinarskog sektora koje je u tom trenutku bilo pod značajnim pritiskom ekspanzije investicija te traženja investitora da se cijela faza odradi u vrlo kratkom roku između ljetnih redova letenja.




– Za napomenuti je kako je u ovom natječaju došlo i do povećanja površine odlaznog dijela gdje ćemo dobiti dodatnih tisuću kvadrata čime povećavamo kapacitet putničkog terminala, a relaksiran je i rok za izvođenje radova. Zračna luka će investiciju iznijeti uglavnom iz vlastitih sredstava, a manjim dijelom kreditnim sredstvima, kazao je Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar.



Što se tiče samih radova, proširit će se gateovi odlazaka i dolazaka na postojećoj putničkoj zgradi. Proširenjem zgrade započinje vizualna promjena i postupna izgradnja potpuno novog putničkog terminala.


S obzirom na kašnjenje projekta zbog ponavljanja natječaja, Klišmanića smo pitali i kada bi on mogao biti dovršen.


Kapitalna investicija


– Predviđena dinamika prve faze do početka ljetnog reda letenja 2025. godine predviđa dovršenje odlaznog putničkog dijela u razini ispod zemlje, a do sljedeće sezone ljetnog reda letenja, dakle, do proljeća 2026. godine, i preostali dio prve faze.


Do tada ćemo, vjerujemo, u dogovoru s vlasnikom iznaći način daljnjeg financiranja i preostalih faza kako bismo nakon toga nastavili s realizacijom izgradnje putničkog terminala u cijelosti, kazao je Klišmanić te dodao kako se u Zračnoj luci Zadar nastavlja rast prometa i u ovoj godini, a očekivanja su da će se taj rast nastaviti i u godinama koje slijede.


– Interes tržišta za Hrvatsku i sam Zadar i dalje je u porastu i mi s naše strane moramo biti spremni odgovoriti na sve izazove s kojima očekujemo da ćemo se susresti. Pokazali smo se kao pouzdani pružatelj usluga prema zračnim prijevoznicima i da smo u stanju ispoštovati vrlo visoke standarde prema našim partnerima.


To se nepobitno ogleda u trendovima našeg poslovanja i poslovnim rezultatima proteklih godina. Cilj nam je nastaviti s razvojnim projektima i biti generator razvoja naše regije, a kao takvi predstavljamo kapitalnu investiciju za našu regiju, zaključio je Klišmanić.