Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

NEUSPJEŠNI PREGOVORI

Knez: Je li normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika?

Autor: Nina Vigan

17.05.2024. 13:34
Knez: Je li normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika?

Foto: Luka Jeličić



Nakon što su pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora u DV-u Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru prošli neuspješno, 24 odgojiteljice od 13. svibnja su u štrajku kojem se kraj ne nazire. Štoviše, kako smo već izvijestili, Grad Biograd pokrenuo je tužbu tvrdeći da je štrajk nezakonit, međutim Vijeće Županijskog suda u Zadru odlučilo je suprotno.


S obzirom na navedeno, provjerili smo kakvo je stanje u biogradskom vrtiću s Božicom Žilić, predsjednicom Sindikata obrazovanja, medija i kulture, ali i s gradonačelnikom Biograda na moru, Ivanom Knezom.


Žilić nam je kazala kako se nažalost situacija ne smiruje, dapače još se više raspiruje i tenzije su velike.


Nema smirivanja tenzija




– Djelatnice koje su u štrajku doživljavaju svakodnevno verbalne prijetnje i pritiske od strane ravnateljice vrtića. Zabranjen im je izlazak iz prostorije koja je određena za djelatnike koji su u štrajku. Situacija je jako loša, žene su pod velikim stresom i neke će ponovno zatražiti liječničku pomoć.


Ta prostorija je nehumana, u njoj nikad ne boravi ovoliko ljudi koliko ih je sad tamo, bez dovoljno stolica. Zabranjeno im je kretanje po vrtiću ili do prednje strane dvorišta. Govori se da će im biti omogućeno da izađu u stražnji dio jer ne žele da ih roditelji vide u prednjem dijelu.


Dno dna ponašanja poslodavca i osnivača. Sindikat će poduzeti sve što može, od svih prijava prema nadležnim inspekcijama, ako treba i tužbe za mobing, ali kažem, u ovom trenutku nije niti jedan korak napravljen barem u smislu smirivanja ovih tenzija, prijetnji i zastrašivanja, kazala je Žilić dodavši da od strane gradonačelnika Kneza i dalje nema poteza prema Sindikatu da se riješi problem.



S obzirom na to da je Vijeće Županijskog suda u Zadru odlučilo da je štrajk zakonit, Žilić je napomenula da postoje naznake da će se osnivač žaliti na presudu Vrhovnom sudu.


– Oni se navodno ponovno žale na Vrhovnom sudu, ali mi spremamo odgovor na tužbu. Zasad je presuda donesena u našu korist, a vjerujem da će tako i ostati i na Vrhovnom sudu, kazala je Žilić.


Kontaktirati smo gradonačelnika Kneza, koji nam u ovom trenutku nije mogao potvrditi hoće li se žaliti Vrhovnom sudu, a komentirao je i trenutno stanje vrtiću.


– Vidjet ćemo, to je prva presuda. Ne znamo točno što pravnici planiraju, znat ću više kad se vratim s puta. One imaju pravo na štrajk, sud je donio odluku i to se mora poštivati. Djelatnice koje su u štrajku su na radnom mjestu i normalno da mogu izaći van te prostorije.


To je isto manipulacija javnošću. Zakonom je predviđeno da imaju odvojen prostor, sve zakonske mogućnosti koje im se moraju osigurati su osigurane. Ravnateljica mora osigurati nesmetan rad, ne smije se uznemiravati rad djelatnika koji rade, a ako nešto nije kako treba zna se kome trebaju podnijeti prijavu i neka službe rade svoj posao.


Isto tako, ako je mobing u pitanju, molim ih da ga i pothitno prijave. Ako ne prijave, znači da lažu!, napominje Knez dodajući da je glavni argument Sindikata i štrajkaša da djelatnici imaju male plaće, ali da je situacija daleko kompliciranija od pitanja plaća.


Usporedba plaća


– Je l’ normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika? Odgojiteljice imaju oko 1200 eura, a neke nemaju tri godine nego dvije godine stručne spreme i to je problem. U uredbi države nisu prepoznate, a odgojiteljice s visokom stručnom spremom imaju do 1400 eura.


Oni su u pregovaranju tražili da imaju 2000 eura plaću, a ako ja potpišem taj kolektivni ugovor ja sam mrtav čovik, kazao nam je Knez i priložio nam tablicu s plaćama zaposlenika u Dječjem vrtiću.


Prema tablici, u neto iznosu s uključenim eventualnim poreznim olakšicama, troškovima prijevoza i naknadom za topli obrok od 100 eura, odgojitelj s VSS ima plaću od 1.282,08 do 1.384,02 eura, a odgojitelj s VŠS koji vodi program engleskog jezika od 1.120,46 eura do 1.415,76 eura, dok odgojitelj s VŠS koji ne provodi program engleskog jezika ima 1.158,77 eura. Gradonačelnik Biograda na moru ima plaću od 1862, 55 eura neto.



– Oni su imali još jedan moment, što nitko ne propituje. Radili su doslovce pet i pol sati, ostale ure idu kući i pripremaju se za drugi radni dan, a imaju mogućnost da to rade u vrtiću. To je njima problem jer smo uveli da moraju biti tamo svih 8 sati jer su toliko i plaćeni, kazao je Knez dodajući da nije istina da nisu htjeli razgovarati u procesu mirenja.


– Što se tiče razgovora sa Sindikatom, mogu samo reći da smo pokušali s predstavnicom Sindikata u vrtiću, prije dvadesetak dana dogovoriti razgovor na koji nije došla jer joj je rečeno Sindikat iz Zagreba rekao da ne može. Sad ja više ne želim razgovarati s obzirom na to da iznose neistine i pozivaju roditelje da ne dovode djecu u vrtić, ali to im nije uspjelo, kazao je Knez.


S obzirom na tvrdnju osnivača da su htjeli razgovarati u procesu mirenja s predstavnikom, Žilić je odgovorila da se pregovori ne vode s pojedincima, već sa Sindikatom, kao što je i sam miritelj istaknuo u procesu.


Uporne u štrajku


– Ne pregovara se sa sindikalnim povjerenikom i sindikalnom podružnicom, već sa Sindikatom. Prema Sindikatu, nije ništa službeno došlo. Ali možda je izvučeno iz konteksta, kad smo bili na jednom od sastanaka tijekom procesa mirenja, gdje nije bio uključen gradonačelnik Knez nego njegova voditeljica pregovaračkog tima Drina Bešenić.


Tad su pred miriteljem izjavili da žele s radnicima razgovarati da vide u čemu je problem, a na što im je miritelj kazao: »da su radnici htjeli pojedinačno razgovarati, ne bi se učlanili u Sindikat«, jer jedino Sindikat može kolektivno pregovarati.


Možda je to izvučeno iz konteksta da su htjeli s radnicima razgovarati, ali tu se ne radi o razgovoru nego o zahtjevu za kolektivnim pregovaranjem koje je nama onemogućeno.


Voditeljici pregovaračkog tima miritelj je jasno rekao da u tom procesu mirenja nije dozvoljeno vođenje pojedinačnih razgovora, već se ide na kolektivno pregovaranje, objasnila je Žilić dodavši da su i dalje spremni na dijalog i dogovor.


– Mi bismo kao Sindikat voljeli biti socijalni partneri Gradu Biogradu, ako i mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, ali nažalost u ovim trenucima njegove isključivosti to nije moguće.


Sindikat i štrajkački odbor će biti spreman odazvati se na eventualni poziv za sastanak, dijalog i dogovor. Međutim, za to nema nikakvih naznaka. Dok se to ne dogodi, radnice su uporne ostati u štrajku, zaključila je Žilić.