Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PPVŠ STANKO OŽANIĆ

DAN OTVORENIH VRATA: PPVŠ Stanka Ožanića predstavila se roditeljima i učenicima

Autor: Nina Vigan

27.04.2024. 09:37
DAN OTVORENIH VRATA: PPVŠ Stanka Ožanića predstavila se roditeljima i učenicima

Foto: MISLAV KLANAC



Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića organizirala je Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane građane, a osobito roditelje i učenike osmih razreda osnovne škole pred kojima je velika životna odluka, odabir srednje škole. Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola učenicima nudi pregršt mogućnosti, tako da učenici mogu birati između više zanimanja kao što su ona agrotehničara, poljoprivrednog tehničara fitofarmaceuta, veterinarskog tehničara, prehrambenog tehničara, agroturističkog tehničara, tehničara nutricionista, zatim mogu odabrati i zanimanje pekara, mesara, vrtlara ili pomoćna zanimanja cvjećara i kuhara, naravno sukladno interesima.


Veselo i radno


Ovom prilikom, u posjet školi stigli su roditelji sa svojim školarcima, koji razmišljaju o nekom od navedenih smjerova. Dan otvorenih vrata vide kao izvrsnu priliku da se djeca bolje upoznaju sa školom prije nego donesu konačnu odluku. U obilasku škole, susreli smo obitelj s Vrgade koja je stigla baš radi Dana otvorenih vrata.


– Na Vrgadi imamo restoran gdje nudimo naše povrće, naše proizvode. Njega zanima poljoprivreda, ali i stočarstvo tako da smo stigli da vidimo školu. Konkretno nas zanima smjer agroturističkog tehničara i ovo vidimo kao izvrsnu priliku da njemu bude ugodnije kad zbilja krene u školu, ako krene. Važno je da vidi kako to izgleda prije, ne prvi dan kad dođeš i nemaš pojma. Ovako je ovo neka priprema, da bude lakše pri samom početku, kazala je majka Angie Matulić koja je dovela sina Gabrijela.




Ravnateljica Škole, Jelena Gulan kazala nam je kako su odabrali ovaj datum radi blagdana Sv. Marka, koji je zaštitnik škole, ali i zaštitnik polja.


– Želimo pokazati svim budućim učenicima, ali i roditeljima kako živi i radi naša škola. Koja su to zanimanja i što sve možemo napraviti, kako je opremljena škola i što u budućnosti oni mogu dobiti od ove škole, gdje oni mogu nastaviti dalje. Uz to, danas ćemo prodavati neke naše proizvode, velikim dijelom biljke koje proizvode naši učenici na praktičnoj nastavi. Atmosfera je vesela i radna, a pekari nam peku peciva s kojima ćemo počastiti goste koji se mogu i okušati u nekim vještinama. Mogu probati isplesti pletenicu, pogledati mikrobiološke organizme u našem laboratoriju, a u veterinarskom pogledati kako se daju injekcije i slično. Pripremili smo niz aktivnosti koje želimo pokazati budućim učenicima, kazala je Gulan dodavši da je škola jako dobro opremljena.


Foto: MISLAV KLANAC


Odlična opremljenost


– Imamo sve, od pekarskog praktikuma, laboratorija mikrobiološkog, kemijskog, od podruma gdje proizvodimo pjenušac te razna vina. Tu je i veterinarski kabinet, a sve je opremljeno na jednoj jako visokoj razini. Uvijek može bolje, ali trudimo se i nastavit ćemo dalje da se što bolje opremimo i da imamo što suvremeniji pristup nastavi, da naši učenici budu spremni kad dođu na tržište rada. Drago mi je da već pristižu roditelji s djecom, drago mi je da će obići školu jer će tako najlakše doživjeti kako škola živi i radi. S druge strane, dobro bi bilo da obiđu sve škole jer je ovo jako važna odluka, istaknula je Gulan.


Školu će uz zainteresirane roditelje posjetiti i djeca iz nekih vrtića, a ravnateljica je istaknula školu Voštarnica koja je pripremila povodom Dana planeta zemlje letke koje će postaviti u krugu škole.


Učenik prvog razreda nam je objasnio kako je upisao Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu jer već ima iskustva u poljoprivredi, a edukacija u ovoj školi pomoći će mu u budućnosti.


– Svidjela mi se ova škola i smjer koji sam odabrao, nakon njega možemo raditi što hoćemo jer imamo kuharstvo, bilinogojstvo i slično. Moja obitelj se bavi poljoprivredom, uglavnom proizvodimo povrće poput rajčice, mrkve i najviše krumpir. Katkad pomažem roditeljima, a obrazovanje u ovoj školi sigurno će mi pomoći i u budućnosti, kazao nam je Marko.


U obilasku škole zavirili smo i u vrt, tj. plastenik u kojem su vidljivi radovi učenika, koji su za vrijeme praktične nastave posadili raznolika bilja, koja su ovom prilikom prodavali za simbolične cijene. Za vrijeme našeg prethodnog posjeta školi, saznali smo kako dio prihoda od proizvoda koje učenici proizvedu na praktikumima često ide u humanitarne svrhe. Tehničari nutricionisti i agroturistički tehničari, u svojoj novoopremljenoj kuhinji s profesorima izrađuju pašte, praline, džemove i slično.


Foto: MISLAV KLANAC


Namaz za Noćnjak


– Na praktičnoj nastavi, pravimo razne džemove i sirupe koji ponekad idu za humanitarne potrebe. Zadnje smo prikupljali sredstva za Udrugu za Downov sindrom, a obilježavamo dane dijabetesa, jabuka i druge. Također, proizvodimo energetske pločice, granole, namaze i slično, kazala je Nita Šarić dok je druga profesorica, Melita Ivanac, kazala kako su nedavno radili namaz za Noćnjak, na bazi maslina i maslinovog ulja te kako u tim procesima učenici analiziraju, te prate promjene i procese koji se odvijaju.


Zavirili smo i u laboratorij, u kojem smo sreli i učenike osmog razreda koji su došli u obilazak s roditeljima. Profesorica Blaželjka Marić objasnila je svima o koristi kvasca, koristi plijesni koja proizvodi antibiotike, o korisnim bakterijama koje proizvode kefir, jogurt, acidofil i slično. Ovom prilikom zainteresirani su ih mogli i pogledati pod mikroskopom, a profesorica je naglasila kako su mikroorganizmi korisni jer bez njih nema života. Marić je također istaknula trud škole i profesora da učenicima prenesu svoje dugogodišnje iskustvo.


-Trudimo se da se učenici u ovoj školi dobro osjećaju, da rade ono što im se sviđa i da si otvaraju horizonte. Onda je pitanje gdje će se kasnije naći, možda čak shvate i da nisu za to, ali i to je nešto, doći do te spoznaje, zaključila je Marić.