![[FOTO] Manifestacija 'MarsOvca' novi hommage paškoj ovci, hraniteljici otočnih težaka](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2024/04/9347956-792x495.jpg)
Foto: Luka Jeličić
Najnovija gastronomska manifestacija otoka Paga, točnije grada Novalje, je »MarsOvca«, hommage kraljici otoka Paga i stoljetnoj hraniteljici težaka i plemića. Dok danas svi mi već znamo za okusne ljepote paškog sira i janjetine, »MarsOvca« je usmjerena na prezentaciju težačke paške kuhinje i recepte manje poznate među ljubiteljima fine dininga.
Pravi »novaljski ubed«, spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica spremili su zato novaljski ugostitelji u prelijepom ambijentu vinograda obitelji Škunca u ogradici u novaljinim Škuncinim stanima. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom, pripravljena po autohtonoj, tradicionalnoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala.
Sada su ponovno predstavljena Pažanima i njihovim gostima, jer odoljela su svim proteklim vremenima i čekaju neke nove istinske gurmane, koji znaju prepoznati nepoznato bogatstvo paške ovce.
U novaljskim restoranima
Delicije predstavljene na festivalu »MarsOvca« moći će se prvi put ove godine pronaći i u novaljskim restoranima, od 26. travnja do 26. svibnja, kada je janjetina najsvježija i najukusnija.
Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Novalje, kazala nam je da su se na ovu manifestaciju odlučili jer paška ovca kao hraniteljica otoka zaslužuje svu pozornost lokalnih ugostitelja i kuhara.
– Posveta je ovo ovci koja je godinama prehranjivala naše pučanstvo, a posebice težake, koji s njima i dandanas svaki dan žive. Odlučili smo se zato u prvi plan staviti upravo one delicije koje su jeli i spravljali seljaci, a koji su ovcu i sve njezine blagodati maksimalno iskorištavali, poručila je Šćiran Rizner, dodavši kako su u suradnji s ugostiteljima prikazali sva delikatesna jela za koje je paška ovca zaslužna.
– U potpunosti smo htjeli ovcu predstaviti i na održiv način, jer puno smo truda uložili u ovu ideju. Novinare smo upravo zato doveli u jednu novaljsku ogradicu, vinograd s pogledom na štalu, gdje smo u organskom i rustičnom okruženju prikazali djelić svakodnevice paških seljaka kroz stoljeća.
Novaljaski težački ‘ubed’ bio je bogat, mada spravljan od jednostavnih namirnica koje su se na otoku mogle uzgojiti i onih djelova ovce koji su manje gastronomski prepoznati, dodala je direktorica, naglasivši kako su tradicionalne strane recepte novaljski kuhari prezentirali u novom ruhu.
Težačkom način života nanovo je ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica.
Dok razgovaramo pokraj žive vatre na kojoj je zajedno s kolegama ugostiteljima spremio zaboravljene tradicijske paške delicije, Ivan Vidas, predsjednik Udruženja obrtnika grada Novalje kazao je kako se tradicionalna jela, kao što su toćada, tripice i koprtla nikada ne smiju maknuti s restoranskih menija.
Domaće i sezonsko
– Mladi paški janjci najbolji su upravo sada u proljeće, tako da svaki recept ima još bolji okus. Za tripice svi manje-više znaju, no koprtla se radi od crijeva, koja se zamotaju i onda se jelo sprema za zelenjem. Sve je zdravo, domaće i fino, dodao je Vidas, a i mi smo se sami uvjerili u to da se mlada paška janjetina, mekana kao maslac, topi u ustima. Sva su jela bila uravnoteženih aroma.
– Nestaju organski, iskonski okusi koji su se pretvorili u konfekciju. U restoranu i inače držimo sva jela, osim koprtlice, koja je neuobičajena i zato će se posluživati samo po narudžbi. A i inače smo poznati po tome da iskorištavamo svaki dio janjeta. Mi na primjer, čuvamo janjeću mast i na njoj kuhamo puno toga, a radimo i svoje čvarke. Doktorirali smo janjetinu, kazao nam je poznati novaljski ugostitelj Boris Šuljić, vlasnik hotela i restorana »Boškinac«.
– Težačka hrana se ne treba izostavljati iz menija, a pokazali smo to i večeras s našom palježinom, sirotinjskim jelom koje se pripremalo od paljenih janjećih nogica uz prilog s gorkim zeljem i slaninom. Od toga smo napravili minimalističko i elegantno jelo, koje predstavlja našu gastronomsku ideologiju, bez srama i bez pretvaranja.
Samo domaće, sezonsko i lokalno, rezimirao je Šuljić rekavši kako se ponosi time da meni restorana kroji prema prirodi i onome što ona, ovisno o sezoni, daje.
– Hereza nije mijenjati strukturu namirnice, kao što mi na primjer radimo sa skutom sušeći ju. Ona se procesom sušenja pretvara u potpuno novu namirnicu, drugačije teksture i okusa i savršeno će pasati uz prve domaće pome, koje ćemo dobiti sredinom lipnja, pojasnio je Šuljić, rekavši kako se pametnim promišljanjem namirnica može držati pravila lokaliteta i sezonalnosti.
Zaokružena priča
Na kraju, naši domaćini u Novalji bili su Marko i Ana – Marija Škunca, koji se bave poljoprivredom, stočarstvom i proizvodnjom sira. Stignu se usput baviti i turizmom i tako zaokružiti kvalitetnu otočnu priču, gdje mladi, ostajući na svojoj djedovini, mogu živjeti i od poljoprivrede i od turizma.
– U Škuncima njegujemo obiteljsku tradiciju vinarstva, maslinarstva i napose uzgoja ovaca i proizvodnje sira, tako da je bilo logično pridružiti se timu »MarsOvce« i pokazati ono najljepše što imamo, a to je naše polje s vinogradom i maslinikom, počeo je Marko, a njegova supruga Ana – Marija kazala nam je kako joj je svekrva prenijela obiteljsku recepturu za paški sir.
– Ja sam terenski radnik, a ona mozak naših operacija koji održava naše tradicije, dodao je Marko, dok je Ana – Marija naglasila kako su zaposleni tijekom cijele godine, prvo s mužnjom ovaca i janjadima, a potom oko vinograda, maslina i turizma.
– U planu nam je proširiti se, povećati proizvodnju i u budućnosti otvoriti siranu, jer sada imamo oko 60-ak ovaca u stadu. Ponosimo se time da maksimalno iskorištavamo sve što ovca nudi, zaključio je Marko, koji sa svojom obitelji nastavlja njegovati stoljetnu pašku poljoprivrednu i stočarsku tradiciju.
najnovije
najčitanije
Svijet
lav xiv.
Novi papa predvodit će nedjeljnu misu u Vatikanu
Košarka
nba doigravanje
Minnesota u gostima povela protiv Golden Statea
Županija
novo podrhtavanje
Slab potres u Nacionalnom parku Paklenica
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Vaterpolo
BLIZU TRIJUMFA
Jadran na korak do trećeg uzastopnog naslova
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Poluotok je danas vrvio šetačima! Pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
ISKORISTITE PRILIKU
Ryanair opet snizio cijene letova, u ponudi i letovi iz Zadra
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Feelgood
test osobnosti
Prva stvar koju primijetite na ovoj slici otkriva kako živite svoj život
Crna Kronika
narušavanje reda