Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sjetva u ožujku

Pravo je vrijeme za sjetvu presadnica i začinskog bilja

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

07.03.2024. 16:45
Pravo je vrijeme za sjetvu presadnica i začinskog bilja

Foto: HORTICULTURE.CO.UK



Ožujak je prvi proljetni mjesec u kojem se intenziviraju radovi u vrtu. Iza nas je natprosječno topla veljača koja nas je izmamila u vrtove u kojima su mnogi nadoknadili ono što su propustili napraviti jesenas, posijati grašak, bob, špinat, blitvu, rikolu, matovilac, posaditi luk i češnjak.


Sve ovo možete napraviti i u ožujku, a izbor povrća i začinskog bilja koje se sije i sadi ovoga mjeseca je zaista velik.


Pratite vremensku prognozu, budući da će još biti vrlo hladnih dana i minusa, pa prilagodite radove. Ne brinite, nećete s čim zakasniti jer, kako kažu stari, sjeme kada dođe u toplu zemlju, jednako napreduje kao ono koje je posijano rano.




Uz već spomenuto povrće, u prvoj polovici ovoga mjeseca na otvorenom se siju mrkva, rotkvica, zelena salata, rotkvica, cikla. Polovina mjeseca idealna je za kopar, peršin, pastrnjak i celer.


Krajem mjeseca, ako je zemlja topla i nema opasnosti od mrazeva u narednih nekoliko dana, možete posaditi presadnice kupusa, korabe, kelja i raštike. U toplijim područjima se sadi i krumpir.


Također, s toplijim danima možete posaditi začinsko bilje poput kadulje, ružmarina, lavande, matičnjaka, vlasca, majčine dušice, mente i sl.


Sada je pravo vrijeme za sjetvu povrća koje ćemo u vrt presaditi u svibnju, a to su rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, kupus, raštika, brokula, cvjetača, bamija, kao i začinskog bilja poput bosiljka i origana.


Možete ih sijati u veće posude pa kasnije pikirati ili ih ostaviti u njima sve dok ne budete presađivali u vrt. Pazite da ih u tom slučaju ne sijete pregusto. Također, možete posijati svako sjeme posebno u svoju posudu što će vam kasnije olakšati presađivanje.


Koristite supstrat koji je namijenjen uzgoju za presadnice. Prije same sjetve sjemenke možete namakati u nekoj od biljnih kupki, a nakon što ste posijali, posudu držite na osvijetljenom mjestu, na sobnoj temperaturi.


Najvažnije je osigurati im svjetlost i vlagu, no pazite da ne pretjerate kod zalijevanja, budući da će se inače na površini supstrata stvoriti plijesan koja će uništiti mlade biljčice.