Foto: iStock
Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane...
Galette je desert koji spada u okrilje francuske kuhinje. Radi se o domaćoj piti a koju možete nadjenuti različitim voćem.
Ako u zamrzivaču imate još kupina, sada je izvrsno vrijeme da ih iskoristite i pritom uživate u zamamnim okusima. Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane.
Sastojci
- 240g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
- 60g mljevenih badema
- naribana korica i sok jednog limuna
- 140g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 5 žlica ledene vode
- 500g kupina, smrznutih ili svježih
- 50g šećera u prahu
- 1 žlica kukuruznog brašna
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žumanjak , istučen
- sladoled od vanilije po želji
Priprema
Stavite brašno, mljevene bademe i maslac u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane poput pijeska, odnosno dok ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Možete to učiniti i ručno, no imajte na umu da će trajati malo duže.
Postupno dodajte po žlicu limunovog soka i ledenu vodu dok se smjesa ne sjedini u mrvičastu teksturu koja se može oblikovati. Istresite tijesto na radnu ploču i oblikujte ga u kuglu. Stavite ga u plastičnu kutiju s poklopcem i ohladite u hladnjaku 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ako koristite ventilator) te obložite lim za pečenje masnim papirom.
Stavite kupine (ako koristite smrznute neka ostanu smrznute), šećer (ostavite samo jedan prstohvat sa strane), kukuruzno brašno, cimet i limunovu koricu te preostali limunov sok. Lagano izmiješajte.
Na čistoj pobrašnjenoj površini valjkom razvaljajte tijesto na 5 mm debljine i prebacite ga na lim za pečenje.
Žlicom stavite smjesu od kupina u sredinu, ostavljajući rub od najmanje 5 cm. Podignite rubove tijesta prema unutra kako biste stvorili koricu. Na vrhu bi trebao ostati velik otvor.
Premažite umućenim žumanjkom i pospite preostalim šećerom.
Pecite oko 35 minuta te pripazite – ako galette prebrzo porumeni, pokrijte folijom preostalo vrijeme pečenja ili smanjite temperaturu pećnice.
Poslužite vruće u kriškama uz kuglicu kvalitetnog sladoleda, piše BBC Food.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
OŠTRA REAKCIJA
Obitelj poginulog Gorana zgrožena izjavama bivšeg ministra. “Banožić je prevršio svaku mjeru”
Kultura
osvrt na "izazivače"
Svaki poen, kapljica znoja i razbijeni reket nose težinu
Košarka
Zazelenio se i Maksimir
U 8. kolu Lige za popunu Prve muške lige nova pobjeda Opus Puntamika
Županija
nekoliko naselja
Završeno uklanjanje otpada s divljih odlagališta u okolici Benkovca
Nogomet
Engleska
Sada je i službeno. Arne Slot je od lipnja novi trener Liverpoola
Zadar
HUMANITARNA AKCIJA
Mladi Zadranin Karlo Magaš treba našu pomoć
Zadar
PROMETNE ZGODE I NEZGODE
VIDEO Čudan manevar vozača na autocesti kod Zadra: ‘Svakodnevnica na hrvatskim cestama…’
Crna Kronika
OMALOVAŽAVANJE STIJEGA
Zapalio hrvatsku zastavu, snimio video o tome i objavio. Sada je 18-godišnjak dobio mjesec dana zatvora
Hrvatska
Promjena na čelu redakcije
Slavica Bakić v.d. glavne urednice Novog lista, Zadarskog lista i Glasa Istre
Zadar
POZNATI TURNIR