Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

dulja odsutnost

Načelnik Općine Kali Bruno Mišlov do daljnjeg na bolovanju

Autor: Iva Bucić

07.02.2024. 14:02
Načelnik Općine Kali Bruno Mišlov do daljnjeg na bolovanju

Foto: Arhiva ZL



Općinu Kali do daljnjega će umjesto nezavisnog načelnika Brune Mišlova voditi dosadašnja općinska vijećnica Marija Zelenčić. Kako potvrđuje pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kali Marija Grbić, mladi općinski načelnik odsutan je zbog bolovanja i nije poznato kada se može očekivati njegov povratak.


– Na 8. sjednici Općinskog vijeća koja se održala u utorak nije bilo načelnika jer je na bolovanju i ne znam konkretan rok do kad ga neće biti, tu informaciju još nemam. Umjesto njega imenovana je Marija Zelenčić i ona je bila na sjednici kao njegova zamjena, kazala je kratko pročelnica Grbić.


Dodala je da će zapisnik sa sjednice biti objavljen uskoro, a kako nam potvrđuju općinski vijećnik s liste SDP/HSS Duško Vidov i HDZ-ov vijećnik Marko Kolega, pošto je Zelenčić do sada bila članica OV-a, na njeno je mjesto u utorak imenovan Đani Blaslov.




Osim novog vijećnika, na sjednici je izglasan i Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom u Općini Kali za razdoblje od 2024. – 2028. godine, dok o privremenoj odsutnosti načelnika i novoj čelnoj osobi Općine nije bilo riječi.


Naime, u slučaju da načelnik ne može obavljati svoju dužnost zbog duže odsutnosti ili drugih razloga, privremeno ga mijenja zamjenik kojeg načelnik samostalno odabire, a takva odluka ne treba potvrdu Općinskog vijeća.


– Meni je osobno ta vijest bila iznenađenje, a sve smo saznali na sjednici u utorak, pošto načelniku za tu odluku ne treba suglasnost. Shvatili smo da se po tom pitanju nešto događa jer je na dnevnom redu bilo vidljivo da se imenuje novi član Općinskog vijeća, što bi značilo da neki stari odlazi. Ako se radi o zdravlju, rekli smo svi da mu želimo što brži oporavak, kazuje Kolega, općinski vijećnik i aktualni županijski pročelnik za zdravstvo.


Kolega naglašava da je načelnikova odsutnost osobne prirode, a vijećnici nisu tražili detaljne razloge, niti su ih pročelnica i načelnik uopće dužni dati. Ništa više ne može se zaključiti ni na temelju zakona, koji ne definira što to točno znači dugotrajna odsutnost, odnosno radi li se mjesec ili godinu dana. Drugim riječima, nije poznati hoće li se Mišlov na funkciju vratiti prije sljedeće godine, kada se održavaju sljedeći lokalni izbori.


Ta je informacija važna jer prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zelenčić kao privremena zamjenica ima ovlaštenje obavljati samo redovne i nužne poslove kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje općine.


U Općinskom vijeću lista načelnika Mišlova ima većinu od pet vijećnika, a oporbu čine trojicu vijećnika sa zajedničke liste HDZ-a i HSP-a koju je na zadnjim lokalnim izborima predvodio bivši načelnik Marko Kolega te vijećnik s liste SDP/HSS, također bivši načelnik Kali Duško Vidov.