Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izvrsna promocija

Prva Božićna bajka u Cerovačkim špiljama sigurno neće biti posljednja

Autor: Matea Guzalić

11.12.2022. 20:25
Prva Božićna bajka u Cerovačkim špiljama sigurno neće biti posljednja

Foto: Arif Sitnica



Cerovačke špilje postale su dio prave božićne priče. Naime, Park prirode Velebit organizirao je prvu Božićnu bajku u ovom špiljskom kompleksu. Sudjelovala su brojna nasmijana i sretna djeca koja će ove aktivnosti zasigurno još dugo pamtiti.


Program je započeo radionicom izrade božićnih ukrasa u kojoj su djeca imala priliku pokazati svoju kreativnost i osmisliti vlastite ukrase kojima su kasnije kitili bor u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje. Tako je sada Centar ukrašen predivnom božićnom jelkom punom šarenih kuglica te ukrasa u obliku Djeda Mraza i snjegovića.


Radionica koju će pamtiti


– Izradile smo snjegoviće i male borove. Za izradu smo koristile papir, vunu, ljepilo, boju i umjetne oči za snjegovića. Super nam je biti dio ove radionice i želimo češće raditi ovakve stvari, ispričale su nam nasmijane jedanaestogodišnjakinje Frida Kučan i Lana Radan,a oduševljen je bio i 12-godišnji Leni Franić.




– Napravio sam malene zelene boriće, neke ću dati svom bratu, a neke ću staviti na božićnu jelku. Super mi je ovdje, obožavam ovo raditi, kreativno je i zanimljivo, kazao je Leni.


Nakon kićenja bora uz božićne pjesme i dječju ciku i vrisku, djeca su u pratnji roditelja i vodiča bila u obilasku Donje špilje gdje su imala susret s Djedom Mrazom koji im je podijelio prve ovogodišnje božićne poklone. Bez obzira na jaku kišu, djeca su pod svojim kišobranima i u kabanicama hodala predivnom prirodom kroz šumu sve do špilje.


– Špilja je jako lijepa i drago mi je što sam ju imala priliku istražiti. Vidjela sam i Djeda Mraza, a najviše su me razveselili pokloni. Cijelo vrijeme pada kiša pa na pojedinim mjestima špilja prokišnjava, morali smo proći ispod jednog dijela gdje je dosta prokišnjavalo pa smo svi imali osjećaj kao da prolazimo ispod vodopada, rekla je vesela Lana.


S obzirom na to da je Centar izvrsnosti Cerovačke špilje relativno nova zgrada, djeca su na ovaj način nedvojbeno bila od velike pomoći svim djelatnicima u ukrašavanju novog i velikog prostora.


Maštoviti i kreativni


– Organizirali smo zanimljive i kreativne radionice za osnovnoškolce od kojih smo tražili pomoć u uređenju ovog velikog prostora. Svi ukrasi koji su izrađeni idu na našu božićnu jelku koja se trenutno nalazi u tegli, ali ćemo je kasnije presaditi u prirodu u naš zeleni krug. Iako je loše vrijeme, nakon kićenja bora većina nas ide u špilju u obilazak s vodičem. Pošto je fokus na djeci, više će se gledati oblici, špiljski ukrasi i slično. Najpoznatije lokacije u Donjoj špilji su Kameni svatovi i Djed Mraz – špiljski oblik na kojeg smo stavili božićnu kapicu, a nakon što djeca dođu do njega izaći će i pravi Djed Mraz s njihovim poklonima, ispričao nam je Matija Ivanetić, stručni suradnik za promidžbu Parka prirode Velebit.


– Što se tiče ukrasa, imali smo i nešto prirodnih materijala za izradu, a djeca su sve to iskoristila jer su kreativna i maštovita. To se vidi i u špilji – netko zahvaljujući svojoj mašti u špiljskim oblicima prepoznaje Darth Vadera, netko vidi magarca, netko dinosaura… super su nam radionice i zadovoljni smo, zaključio je Ivanetić.


Bogat program izrađivanja ukrasa, kićenja jelke i obilaska špilje oduševljavao je djecu, posjetitelje u oba dana vikenda. Djeca su bila jednako zadovoljna i ushićena. Sudeći po njihovim reakcijama i nasmijanim licima koje čak ni kiša nije rastužila – sigurni smo da prva Božićna bajka u Cerovačkim špiljama neće biti i posljednja!