
Foto: LUKA JELIČIĆ
Mrkva se može sijati u studenom, što se prakticira u umjereno kontinentalnim i kontinentalnim područjima za dobivanje rane mlade mrkve, što ranije u proljeće. Na taj način pokušava se izbjeći nemogućnost sjetve u rano proljeće zbog prevlažnog tla. Tako posijana tek malo proklija i rano u proljeće nastavlja rasti.
U praksi se nerijetko događa da mrkva iz tih rokova sjetve u našim uvjetima izmrzne ili rano u proljeće odmah potjera u generativnu fazu, kada donosi sjeme.
Izbor hibrida i sorti
Iz tog razloga za tu namjenu uglavnom se siju rane ili srednje rane sorte manje sklone jarovizaciji, da ne bi dale u sljedećoj godini sjeme. To su sorte i hibridi u tipu amsterdamske. To je tip sorte valjkastog oblika s tupim vrhom, dužine osam do 12 centimetara i promjerom oko 1,5 centimetara. Ovakve se najčešće prodaju s lišćem u vezicama. U slučaju izuzetno hladnih zima s temperaturama od -10 do -15 stupnjeva Celzijusa, gredice je potrebno pokriti agrilom (agrotekstilom) ili lutrasilom.
Hibridi i sorte za jesensku sjetvu su mokum F1 (vrlo rani hibrid tipa amsterdam – valjkastokonusni), amsterdamska (srednje rana sorta, vegetacije 110 do 120 dana).
Na malim površinama sjetva se obavlja omaške ili u brazdice s razmakom između redova 20 cm za rane i 30 cm za nešto kasnije sorte. U redu je gusta sjetva. Kod mehanizirane sjetve i međuredne obrade, međuredni razmak iznosi 40 – 50 cm, a u redu tri do pet centimetara, uz upotrebu obloženog, kalibriranog sjemena.
Sjetva u trake i na lejama
Sjetva je moguća i u trake s dva ili tri reda na uzdignutim gredicama. Razmak između redova iznosi 30 centimetara, a u redu tri do pet centimetara. Razmak između uzdignutih gredica je najčešće 75 centimetara. Dubina sjetve iznosi 1,5 do dva centimetra. Potrebna količina sjemena kreće se od četiri do osam kilograma po hektaru, ovisno od njene gustoće i načina.
Kod mehanizirane širokoredne sjetve i one u trake na uzdignutim gredicama ova se obavlja pneumatskim sijačicama, uz korištenje kalibriranog krupnijeg sjemena, koje je obloženo odgovarajućim gnojivom i zaštitnim sredstvima. Radi svake sigurnosti, količinu sjemena kod jesenske sjetve uvećati za 15 do 25 posto.
Mrkva je jedna od povrtlarskih kultura kojoj jesenske i zimske temperature ne smetaju, jer se nalaze u tlu u fenofazi klijanja, odnosno prolazi jesensi i zimski period »proklijala«. Praktično to znači da cijelu zimu ostaje u tlu proklijala, ali se događa da nešto malo i ne proklija. Prednosti sjetve u studenom su višestruke, ali je najveća prednost dobivanje rane mlade mrkve u proljeće, te glavne rane berbe početkom lipnja. Glavni nedostatak ove metode sjetve je kratak rok trajanja ili čuvanja korjenova.
najnovije
najčitanije
Scena
promjene
Marko Bošnjak za Eurosong nastup ima novi imidž
Hrvatska
premijer
Plenković o sukobu huligana: ‘Kazne za nerede trebaju biti strože’
Zadar
hdz-ov kandidat
Na otvoreno pismo predsjednice Udruge Cukrići odgovorio i Josip Bilaver
Svijet
izbor novog pape
Sva 133 kardinala stigla u Rim na konklavu, evo što ih čeka
Županija
čišćenje podmorja
U Kukljici upriličena ekološka akcija s roniocima
Crna Kronika
PU ZADARSKA
PREVAREN U SRED ZADRA! Prišla su mu dvojica muškaraca, ponudili mu na prodaju…
Zadar
humanitarno-trkački spektakl
Slawomir Kaliskis i Nataša Šustić pobjednici utrke Wings for Life
Zadar
PROZVAO GA
KAKAV FAIL! Radeta išao prozvati Erlića pa se malo osramotio…
Županija
Petrčane
MISTO MOJE (18) Prodaju se tereni, svi su u turizmu, dobro žive, još da su svoja općina…
Zadar
Apsurd birokracije