Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

DOBRA VIJEST

Općina Stankovci više nije u blokadi

Autor: Iva Bucić

14.10.2023. 13:27
Općina Stankovci više nije u blokadi

Foto: Toni Perinić



Općina Stankovci od prošlog tjedna više nije u blokadi, pa zaposlenici Općine i Dječjeg vrtića Stankovci, djelatnici komunalnog poduzeća KTD Kotarac i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stankovci ne trebaju sa strepnjom čekati datum isplate plaća. Općinski sud u Zadru prihvatio je prijedlog odvjetničkog društva »Marinović i partneri« te FINI dao nalog da se odblokira račun Općine te da se naplata ograniči na mjesečne iznose od otprilike 2.500 eura jer bi veći iznosi doveli u pitanje temelje funkcioniranja Općine Stankovci.


Kolateralna žrtva


Osim sredstava za plaće i režije, krajem rujna Općina je ostala i bez strogo namjenskih sredstva koja su primljena za provedbu projekata u sufinanciranju s Vladom i fondovima EU. FINA im je po nalogu suda s računa skinula i zadnji cent – ukupno 66.139 eura, a preostali iznos duga iznosio je u tom trenutku 275.441 euro.


– U opasnosti su bili brojni projekti održavanja i unaprjeđenja komunalne infrastrukture. Primjerice, blokirana su sredstva koja su uplaćena za strogo namjensku svrhu, 33 tisuće eura za projekt rekonstrukcije javne rasvjete i 30 tisuća eura namijenjenih za projekt izrade dokumentacije poslovnog inkubatora, istaknuli su odvjetničkom uredu »Marinović i partneri«, koji je pred sudom zastupao interese Općine Stankovci.




Račun Općine blokiran je krajem rujna zbog pravomoćne odluke suda prema kojoj je Općina dužna podmiriti račun za izgradnju ceste Radašinovci – Dobra Voda. Račun sa sedmerostrukim kamatama stigao je na naplatu 28 godina nakon što je cesta izgrađena, a kako je ranije ustvrdio načelnik Željko Perica, Općina se u čitavoj situaciji našla kao kolateralna žrtva.


Naime, gradnja navedene dionice nije ni započeta ni dovršena pod nadležnosti Općine, nego po odluci Vlade, a ta je prometnica bila vitalna za provedbu vojne akcije Oluja. Vlada je, dakle, u dogovoru s vojnim vrhom 1994. godine donijela odluku o gradnji, a glavni investitor bilo je Javno poduzeće Hrvatske ceste, koje je u međuvremenu podijeljeno na tri poduzeća – Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Županijske ceste.


Županijska cesta


Osim toga, valja napomenuti da je cesta i danas u funkciji i pri tom uopće nije pod nadležnošću Općine, nego je riječ o županijskoj cesti, a uz to se više uopće ni ne nalazi na području Općine Stankovci nego na području Grada Benkovca.


Iz toga proizlazi da bi pravedno bilo da dug snosi netko drugi – ili Hrvatske ceste, ili Ministarstvo prometa ili u konačnici Zadarska županija. No pravo i pravda dva su različita pojma, pa su u konačnici 27. rujna s računa Općine zaplijenjena sva financijska sredstva i blokirani svi bankovni računi.


– Općina zbog blokade nije bila u mogućnosti pokrivati standardne režijske troškove i općenito troškove potrebne za bilo kakvo funkcioniranje i obavljanje primarnih dužnosti predviđenih propisima RH, istaknuli su odvjetničkom uredu »Marinović i partneri«.