Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Tko je moj liječnik?

Iz Građanske inicijative opovrgavaju navode iz Županije

Autor: Iva Bucić

13.10.2023. 18:15
Iz Građanske inicijative opovrgavaju navode iz Županije

Foto: Luka Jeličić



Iako iz Zadarske županije pokušavaju smiriti javnost zabrinutu zbog kroničnog nedostatka pedijatara, iz Građanske inicijative »Tko je moj liječnik?« upozoravaju na nekoliko netočnih informacije kojima se umanjuje ozbiljnost problema s kojima se suočavaju roditelji diljem županije. Nakon drugog sastanka s Građanskom inicijativom »Tko je moj liječnik?«, koja okuplja građane zabrinute zbog nedostataka pedijatara u županiji, iz Zadarske su županije poručili da su u sustav ušle dvije pedijatrice, liječnice Antonija Šitum Bušić i Tereza Tičić. No iz Građanske inicijative opovrgavaju navode Zadarske županije da dr. Šitum Bušić već radi i upisuje pacijente.


– Dr. Šitum još uvijek nema pečat i ne može upisivati, dr. Tičić još uvijek nije dobila odobrenje od HZZO-a za rad, te još uvijek ne može upisivati. Ulaskom dr. Tičić nije pokrivena zamjena za pacijente dr. Mikecin, jer dr. Tičić će upisivati prvenstveno svoje pacijente. U svakom slučaju s novom doktoricom i dr. Tičić vraćamo se na stanje od prije mjesec dana, ali to nije rješenje. Što će biti kada nam odu oni koji 2024. godine imaju uvjete za mirovinu, pitaju se ogorčeno u Građanskoj inicijativi » Tko je moj liječnik?«.


No iz Županije na to odgovaraju da dr. Tičić mora upisivati sve pacijente koji nju odaberu kao izabranu liječnicu do popunjavanja maksimalnog broja, baš kao i svi ostali pedijatri. Dr. Tičić s radom ti trebala početi u ponedjeljak, 16. listopada, a u Županiji tvrde da je dr. Šitum Bušić pacijente već počela upisivati, pa smatraju da je tako pokriven izlazak iz mreže liječnica Švorinić i Mikecin. Uz to u Županiji najavljuju da će osigurati još jednu pedijatricu do odlaska dr. Bakmaz u mirovinu, odnosno do početka 2024. godine.




No iz Građanske inicijative »Tko je moj liječnik?« upozoravaju da dr. Bakmaz nije jedina koja bi već dogodine mogla otići u mirovinu.


– Kažu da im ostaje za riješiti pedijatre koji odlaze u mirovinu za dvije do tri godine. Kako za dvije do tri godine, kad dr. Čakarun i dr. Bačić imaju uvjete za mirovinu sljedeće godine, a da ne spominjemo dr. Letinića koji ima preko 80 godina, pitaju se u Građanskoj inicijativi.


Naime, pedijatre čije se umirovljenje očekuje u naredne dvije i tri godine u Županiji planiraju nadomjestiti sa specijalizacijama kojih trenutno imaju četiri. Jedna bi pedijatrica, tako, trebala doći početkom iduće godine, jedna krajem 2025., a jedna 2027. godine. Za još jedno mjesto, koje je trenutno nepopunjeno, kontinuirano će se raspisivati natječaj.


Upisivanje kod 6 pedijatara


U Županiji ističu da mjesta za upis trenutno neupisane djece do 7 godina starosti ima kod šest pedijatara – kod dr. Antonije Šitum Bušić i dr. Damira Letinića u sklopu Doma zdravlja Zadarske županije, te u ugovorenim privatnim ordinacijama kod dr. Željka Čakaruna, dr. Tereze Tičić, dr. Milene Bačić i dr. Dubravke Kordić.