Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PRAZAN RAČUN

Alić: Novac koji je Općina trebala dobiti od investitora netko je jednostavno pokrao

Autor: Iva Bucić

04.10.2023. 14:53
Alić: Novac koji je Općina trebala dobiti od investitora netko je jednostavno pokrao

Foto: Toni Perinić



Općina Stankovci već je osmi dan u blokadi, jer joj je na naplatu došla pravomoćna odluka suda prema kojoj je dužna platiti tri milijuna kuna za izgradnju ceste Radašinovci – Dobra Voda. Radovi su se na toj dionici izvodili 1995. godine na inicijativu Vlade i Ministarstva obrane, a za potrebu vojno-redarstvene akcije Oluja.


Tvrtka izbrisana


Glavni investitor bilo je tadašnje Javno poduzeće Hrvatske ceste, koje je međuvremenu podijeljeno na tri poduzeća – Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Županijske ceste, a kao najpovoljniji ponuđač na natječaju je tada izabrana tvrtka AA d.o.o. Poličnik, čiji je vlasnik i direktor u to vrijeme bio Čedo Alić.


Tvrtki AA Općina Stankovci trebala je radove platiti sredstvima koja su trebale osigurati država preko J.P. Hrvatskih cesta i Zadarska županija. I dok je Županija uredno podmirila svoj dio troškova, gospodin Alić i načelnik Općine Stankovci Željko Perica ističu da Hrvatske ceste Općini Stankovci nikada nisu uplatile ni lipe za obavljene radove.




– Taj novac koji je Općina trebala dobiti od investitora, odnosno države, netko ga je jednostavno pokrao. Ja sam Općinu Stankovci tužio 1998. godine, kada je izlazio zakonski rok da ja uopće mogu naplatiti svoja potraživanja, ali kriminalne radnje nemaju veze s njima. Oni nikada nisu dobili te novce i ja ne bih s njima sjeo za stol da je drugačije.


Ja sam Općini Stankovci na dispoziciji, naglašava Alić, čija je tvrtka u međuvremenu izbrisana iz sudskog registra. Kontrolu nad tvrtkom preuzeo je najprije stečajni upravitelj Edvin Šimunov, potom Radojka Danek, a potom je prije otprilike dvije godine za stečajnog upravitelja imenovan Željko Vrkić.



U fiktivnom stečaju


No, Alić tvrdi da njegovo poduzeće nikada nije trebalo završiti u stečaju, odnosno da im račun nikada nije bio u blokadi.


– Moje je poduzeće u fiktivnom stečaju putem krivotvorene dokumentacije. Dokumentacija i spis Trgovačkog suda u Splitu više ne postoje, kazuje Alić, koji smatra da je formalno šteta nastala zbog nezakonitog rada Trgovačkog suda u Splitu.


Kasnije se sudski postupak nastavio na Općinskom sudu u Benkovcu, koji 2008. godine donosi presudu po kojoj se nalaže Općini Stankovci da tvrtki AA. d.o.o. isplati iznos od 557.244,14 kuna s pripadajućim kamatama, što u konačnici iznosi tri milijuna kuna.


Gdje će otići tri milijuna kuna od Općine Stankovci, kako tumači stečajni upravitelj Željko Vrkić, odredit će se sudskim rješenjem.


– Načelno govoreći, prvo se namiruju troškovi postupka, a u slučaju poput ovoga kada nema vjerovnika, onda se ostatak isplaćuje onome tko je kod brisanja bio upisan u sudski registar, konkretno u ovom slučaju gospodin Alić, tumači stečajni upravitelj Vrkić.


– Ovaj sam postupak naslijedio u poodmakloj fazi parnice koja se vodila. Riječ je bila o skraćenom stečajnom postupku, koji se nastavio voditi kada se pronašla neka imovina, kako i nalaže Stečajni zakon. Konkretno, u ovom slučaju pronađeno je to da postoji naplativog novca.


Kad je zaključen stečaj ponovno nakon toga, stečajna masa ostala je upisana u sudski registar i u ime nje se vodila ta parnica koja je sada pravomoćno okončana, zaključuje Vrkić.



Skandalozan odnos države


Bilo kako bilo, račun Općine Stankovci u potpunosti je ispražnjen, a tako će ostati sve dok se ne okonča postupak zaštite računa, koji može trajati od 30 do 60 dana.


Dok na teren ne izađe sudski vještak za financije i utvrdi koliko novca Općina mjesečno može isplaćivati, a da joj se pri tom ne ugrozi funkcioniranje, bez plaće ostaju ne samo zaposlenici Općine Stankovci, nego i djelatnici komunalnog poduzeća KTD Kotarac Stankovci te zaposlenici stankovačkog dječjeg vrtića. Uz to se na led stavljaju svi projekti koje je Općina započela i koje je trebala uskoro započeti.


– Za cestu koja nije pod nadležnošću Općine, nego je županijska, čija gradnja nije započeta, ni dovršena po odluci Općine, nego po odluci Vlade, koja nije bila vitalna za obranu Stankovaca u Domovinskom ratu, ali jest za akciju Oluja, danas nakon 28 godina račun sa sedmerostrukim kamatama se ovrhom naplaćuje od Općine.


Stankovčani su u Domovinskom ratu cijelo vrijeme bili na prvoj crti obrane, imali su materijalnih i ljudskih žrtava. Jednostavno, ovo s čim nam država sa svojim institucijama vraća je skandalozno i Stankovčani su ogorčeni stavom države prema Općini, ogorčen je Željko Perica, stankovački načelnik.