Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SKUTERI

Unajmljeni skuteri često se parkiraju "na divlje"

Autor: Iva Bucić

27.09.2023. 10:48
Unajmljeni skuteri često se parkiraju

Foto: LUKA JELIČIĆ



Električni skuter ili romobil jednostavno se i brzo unajmi s nekoliko klikova, a korisnici nakon vožnje trebali bi prijevozno sredstvo parkirati na za to predviđeno mjesto. Unatoč tome, nakon isteka vožnje prijevozna sredstva često završe nemarno parkirana nasred nogostupa, u prilaznim uličicama i uz rubove cesta na mjestima na kojima nije predviđeno parkiranje. Zakon jasno propisuje da se skuteri mogu parkirati na propisana parkirna mjesta za motore, ili na mjesta na kojima motor ne smeta ni autima ni pješacima, a to vrlo dobro znaju i korisnici koji unajmljuju ovu vrstu prijevoznih sredstava. No to ih ne odvraća od parkiranja »na divlje«, kao ni kazne koje im ispisuju policija i prometni redari.


– Unutar aplikacije i u našim uvjetima korištenja korisnicima piše da se moraju propisno parkirati. Mi to nadgledamo koliko god možemo i kad god vidimo da je neki motor nepropisno parkiran, mi se uputimo na lice mjesta i pomaknemo ga. U hitnim situacijama možemo na poziv sugrađana daljinski upaliti motor i omogućiti njegovo pomicanje. No u svakom slučaju važno je da nas građani obavijeste na broj mobitela 0953803061 ako im naš skuter smeta, kazuje suvlasnik Mynta, Frano Lubura. Kada je s poslovnim partnerom ideju o iznajmljivanju električnih skutera realizirao u rodnom Dubrovniku, i ondje su naišli na sličan scenarij, no Lubura ističe da se uvijek trude građanima maksimalno izaći u susret i premještanjem vozila i zabranom parkiranja u određenim područjima.


– U aplikaciji postoje crvene, odnosno no parking zone, u kojima naš korisnik fizički ne može završiti vožnju. S tim smo započeli prošle godine u Dubrovniku jer smo imali isti problem kao u Zadru, ljudi su se žalili ili na nepropisno parkiranje motora ili na situacije kada bi se motori parkirali na mjesto koje oni smatraju svojim, kazuje Lubura.


Iznajmljuju 45 električnih motora




– Ako se parkira na nogostupu, zna se da treba ostati barem 1,6 metara da se omogući prolaz osobama u kolicima. Nije u redu da se smeta pješacima niti autima, kao što nije dozvoljeno ni parkiranje na mjestima za invalide i to strogo kažnjavamo, kazuje Lubura. U slučaju da na lice mjesta prije djelatnika stigne prometni redar ili policijski službenik, u tom slučaju kaznu snosi krajnji korisnik, no Lubura smatra važnim istaknuti da njihovi korisnici nisu ništa nemarniji od ostalih korisnika u prometu.


Mynt u Zadru iznajmljuje 45 električnih motora, nešto manje nego u Dubrovniku, a Lubura, ne otkrivajući detalje, kazuje da se planiraju širiti i dalje.