Foto: iStock
Odlična uz izvor proteina poput šalice mlijeka ili jogurta
Štrudla od jabuka je još jedan kolač koji nas mirisom i okusom vraća u djetinjstvo, ali i klasik koji se uvijek rado nađe na stolu za vrijeme obiteljskih okupljanja.
Sastojci:
Za tijesto:
- 65 g brašna
- 1/2 jajeta
- 15 ml vode
- 1/2 žlice ulja
- soli po ukusu
Za nadjev:
- 375 g jabuka (težina bez otpadaka)
- 30 g smeđeg šećera
- 30 g grožđica
- 15 g krušnih mrvica
- 1/2 limuna (za koricu i sok)
- 5 g ulja
- 15 g pinjola
- cimet po ukusu
Za površinu:
- 10 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka
Priprema: Grožđice namočite u toplu vodu. Počnite s pripremom tijesta pa u veću zdjelu stavite brašno, jaje, prstohvat soli, ulje i vodu.
Rukama mijesite dok ne dobijete koliko-toliko homogenu smjesu, zatim je premjestite na radnu površinu i brzo mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Ostaviti u hladnjaku 30 minuta zamotano u prozirnu foliju.
U međuvremenu upalite pećnicu na 190-200°, jabuke ogulite i narežite na kockice, dodajte limunovu koricu i sok, pinjole, ocijeđene grožđice, cimet i smeđi šećer.
Promiješajte da se sve sjedini.
Zagrijte ulje u tavi koja se ne lijepi i uz miješanje tostirajte krušne mrvice nekolikiko minuta.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i valjkom ga razvaljajte na papiru za pečenje tako da dobijete pravokutnik veličine cca 30×40 cm.
Sloj tijesta pospite krušnim mrvicama (pomoći će upijanju vlage), a na vrh stavite smjesu s jabukama.
Tijesto zarolajte tako da napravite roladu i zatvorite rubove kako nadjev ne bi izašao van tijekom faze pečenja.
Štrudlu stavite na lim za pečenje, namažite mlijekom i pecite oko 35-40 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi prije nego što ju pospete šećerom u prahu i poslužite narezanu na kriške.
najnovije
najčitanije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
grad zadar
Sutra kreće isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
Plodovi zemlje i mora
HRVATSKI MLJEKARI
DOMAĆE MLJEKARSTVO NA UDARU Visoka produktivnost, ali niska otkupna cijena
Zadar & Županija
ADVENT U TZO JASENICE
Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i “Večer domaćih uštipaka”
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca