Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ANTITURIZAM Belgijac avion do Zadra platio 40 eura, a taksi do grada 100 eura!

28.06.2019. 10:36
ANTITURIZAM Belgijac avion do  Zadra platio 40  eura, a taksi do  grada 100 eura!


Taksist od Zračne luke Zadar do grada naivnom turistu naplatio 500 kuna! Tako je glasio naslov jednog članka na portalu Mega  media objavljen 29. svibnja. "Jeftina" podvala britanskim turistima:  Vožnju od aerodroma do Zadra naplatio im 800 kuna – naslov je drugog članka objavljenog dvadeset dana kasnije na portalu Dnevno.hr, ali  i brojnim drugim portalima.
Zadar se, zahvaljujući ovakvim medijskim otkrićima i "reklami", od  turističkog čuda pretvara, čini se, u turističko čudovište. Treći se slučaj,  a o kojem ovdje izvješćujemo prvi put, dogodio prije nekoliko dana i  možda je po svojoj poruci najbizarniji. Naime, kako nam je ispričao jedan ugledni zadarski gospodarstvenik, riječ je o inozemnom gostu, Belgijcu koji je u Zadar stigao avionom za čiju je kartu platio 40 eura, a  vožnju taksijem od aerodroma do Borika više nego dvostruko – 100 eura! Možemo zamisliti taj osjećaj apsurda koji doživi stranac kada let  avionom iz jednog zapadnoeuropskog aerodroma do Zadra plati 40 eura, a onda ga "rođo" u Zadru 'rebne' po džepu sa sto eura kako bi ga  dovezao iz zračne luke do njegova apartmana!?


Krivac premijer i ministri
O slučaju naivnog turista koji je taksi uslugu od zadarskog aerodroma do grada platio 500 kuna, pisao je novinar Vedran Vidučić  izračunavši da ga je ta vožnja koštala čak 39 kuna po kilometru, te na  koncu zaključio: "Da je naivni turist uzeo bilo koji drugi taksi, npr.  Uber ili Bolton ili "Denis", istu vožnju platio bi najviše 150 kuna. Da  pravna država kod nas funkcionira, a znamo da ne funkcionira, ovom  "deraču klijenata" bio bi zabranjen pristup zadarskoj Zračnoj luci, a  možda i oduzeta taksi koncesija. Zašto? Zato što zbog takvih kao što je  on, turisti o Zadru govore kritički umjesto da se svojim kućama vrate s  lijepim uspomenama" – potpuno ispravno poručio je ovaj novinar.
Što o ovakvim i sličnim pojavama u zadarskom taksi svijetu kaže Predrag Šimunov, sindikalni povjerenik taksista pri Savezu samostalnih  Sindikata?
– Za cijelu ovu situaciju kriv je premijer Plenković i resorni ministri  koji ne rade ništa da spriječe rad na crno i vlasnike taxi službi koji se  ponašaju kao robovlasnici iskorištavajući do krajnjih granica svoje radnike koji su prisiljeni raditi i po 15 sati u komadu da bi zaradili za  plaću. Problem je i u tome što svatko može doći u Zadar i voziti taxi.  Smatram odgovornim i policiju i suce za prekršaje, kaže nam uvodno  Šimunov, te komentira konkretan slučaj o naplati 800 kuna za jednu  taksi uslugu od aerodroma do grada:


Prijaviti policiji
– Naime, ako strancu primjerice, bude naplaćena vožnja od zadarske  zračne luke do apartmana u Ulici Ivana Gundulića – 800 kuna, kao što  je to nedavno bio slučaj, a o čemu su pisali svi mediji, onda prevarenom gostu u stranoj zemlji ne preostaje ništa drugo, nego da ode u najbližu policijsku postaju i to prijavi, a onda trebaju reagirati i suci za  prekršaje. Vani je to regulirano tako da taksist nakon ponovljene prijevare, gubi licencu – rekao nam je jučer, onako u jednom dahu, sindikalni povjerenik zadarskih samostalnih taksista.
Još nam je ispričao kako u Zadru ima 427 taksista koji rade na crno ili  su prijavljeni na četiri sata, a u pravilu, nadležna inspekcija kontrolira  one koji rade po zakonu.
– Nedavno je baš bila inspekcija na Autobusnom kolodvoru. I koga je  kontrolirala? Nas, samostalne taksiste koji imamo samo jedan taxi i  uredno prijavljen obrt. Čim su vidjeli inspekciju, desetak njih je zaključalo svoja vozila i netragom nestalo – otkrio je Šimunov dodajući na  kraju, kako je bilo još puno slučajeva prijevara na koje su mu se  građani požalili, ali nemaju kome prijaviti.