Foto: Arif Sitnica
Pizza, ćevapi, hamburgeri i ostala brzo pripremljena hrana, najčešća su ponuda većine objekata u Zadru. To se najviše osjeti tijekom turističke sezone, kada se miris ulja u kojem se prži ta hrana, širi čitavom Kalelargom. U tome, najdeblji kraj, osim ljudskog zdravlja, izvlače lokalnim proizvođači hrane i pružatelji usluga.
Za njihovu domaću spizu turisti često niti ne čuju, kamoli da ju probaju, a toliko toga lijepog imaju za ponuditi. Rješavanjem tog problema počeo se baviti regionalno-međunarodni projekt CUHaCHA.
Sajam 2. prosinca
O projektu smo razgovarali s Danielom Segarićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.
– Cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. U sklopu projekta planiraju se ostvariti četiri ključna rezultata: zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, monografija kulinarske baštine, obuka pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom i uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine ovog područja. Projekt je financiran u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, a započeo je 2020. i traje do kraja ove godine, kazao nam je Segarić.
Kako bi se ovaj projekt i mogao ostvariti, opremljen je i poseban prostor te kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi u Zadru, a cijeli projekt uskoro će biti predstavljen i to na sajmu kulinarske baštine.
– Nije predviđeno sudjelovanje učenika u ovom projektu, ali će učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole svakako imati benefite od projekta s obzirom na to da novouređena kuhinja ostaje školi na korištenje. Sajam se planira održati 2. prosinca 2022. godine. U projekt je uključeno 20-ak pružatelja usluga, od kojih će otprilike njih 5 biti uključeno u aktivnosti sudjelovanja na radionicama (obukama pružatelja usluga) i sajmu. Također, bit će uključeno barem pet lokalnih proizvođača hrane, objašnjava Segarić.
Nova razina prepoznatljivosti
Naša kulinarska baština ima bogatu riznicu različitih recepata za pripremu hrane.
– U monografiju je uključeno nekoliko recepata s prostora naše županije, kao što su npr. recepti za kaljski brudet, crni rižoto, hobotnicu ispod peke, juhu od mola, pohane dagnje, sipu s čičvardom, paštu i fažol, jotu, artičoke, pašticadu s njokima, lazanje (domaće), fritule, zadarsku tortu. Za sajam ćemo odabrati jela prema dogovoru s kuharom, otkriva Segarić.
Ovim projektom zadarska kulinarska baština trebala bi dobiti novu razinu prepoznatljivosti, a samim time pronaći novo mjesto na turističkoj karti grada i županije.
– Ovaj projekt ima veliki značaj za našu županiju jer jača njezin turistički sektor promoviranjem usluga odabranih pružatelja koji nude usluge pripreme i posluživanja tradicionalnih jela (OPG-ovi, agroturizmi, restorani i sl.). Na interaktivnoj mapi projekta CUHaCHA, kao i u monografiji kulinarske baštine koja će biti tiskana do kraja projekta, nalaze se staze kulinarske baštine, odnosno popis navedenih pružatelja usluga pa domaći i strani posjetitelji mogu lako doći do traženih informacija o objektima koji poslužuju tradicionalnu hranu. Na ovaj način se doprinosi i promociji Zadarske županije kao eno-gastro destinacije. Također, opremljena je kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, Zadar, gdje će se održavati praktične radionice projekta na kojima će se predstaviti metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela pa će pružatelji usluga usavršiti svoje znanje i vještine. Značajnu korist vidimo i u povezivanju lokalnih proizvođača hrane s pružateljima usluga čime se naglasak stavlja na povećanje korištenja lokalnih sirovina bez kojih nema prave pripreme tradicionalnih jela, ističe Segarić.
Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a njegova vrijednost je skoro 711 tisuća eura. Većinu sufinancira Europska unija.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda