Foto: Arif Sitnica
Vrijeme je za pripremu zimnice, no s obzirom na to da su cijene povrća narasle, mnogi se građani pitaju je li to više uopće isplativo. Na gradskoj tržnici pokušali smo ovih dana doznati je li se povećala prodaja povrća i što kažu kupci kada je u pitanju tradicija pripreme zimnice. Naravno, kada je riječ o cijenama, kupcima je sve skupo, a prodavačima cijene nisu visoke.
– Cijene su kod nas i dalje standardne. Nema nekih značajnih promjena. Primjećujem da potražnja varira, a tako i cijena na kraju ovisi o potražnji objašnjava Marija Pavić, prodavačica iz Sukošana koja četiri puta tjedno dolazi na pijacu prodavati svježe povrće.

Na upit o interesu kupaca kaže da je zadovoljavajući kao i prodaja, no kada je riječ o pripremanju zimnica, misli da se ta tradicija polako gasi.
Važe se svaka kuna
Mnogi s kojima smo razgovarali primijetili su pad kupnje općenito.
Gospođa Boja komentirala je kako je prošla godina bila nešto bolja, a ove godine se važe svaka kuna i kupuje se samo najosnovnije tako da je i spremanje zimnice došlo pod upitnik, a posebno kada se radi o mlađoj populaciji. Naime, kako doznajemo tog se običaja još drže tek stariji građani, naviknuli da imaju svoje ukiseljeno povrće, ajvar, svoje marmelade od voća kupljenog na tržnici u vrijeme kada mu je cijena bila povoljnija.
– Mladi slabo posjećuju tržnicu, oni danas idu u trgovine, ali tamo neće naići na friške proizvode kao ovdje na pijaci. Osim toga, nisu baš zainteresirani ni kad je pravljenje zimnica u pitanju. Zimnice pripremaju danas samo stari, mladost vam ne zna više za to, kazala je gospođa Boja.
Teglice zemnice
Da ove godine ne pravi zimnicu kazao nam je i kupac Ante. Kako kaže, on i supruga su dosad imali tu naviku, ali su ove godine ipak to preskočili.
Iako često posjećuje tržnicu, zimnicom se ne bavi ni Ruža Cindrić, nije ni imala tu naviku.

S obzirom na to što smo čuli na tržnici, malo će biti spremljenih teglica zimnice kojima su se znale ponositi domaćice.
najnovije
najčitanije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
grad zadar
Sutra kreće isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
Plodovi zemlje i mora
HRVATSKI MLJEKARI
DOMAĆE MLJEKARSTVO NA UDARU Visoka produktivnost, ali niska otkupna cijena
Zadar & Županija
ADVENT U TZO JASENICE
Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i “Večer domaćih uštipaka”
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca