ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ALFA-GAL SINDROM

Zašto je alergija na meso i druge proizvode nakon uboda krpelja u porastu?

Autor: Šarlota Brnčić

19.08.2023. 14:08
Zašto je alergija na meso i druge proizvode nakon uboda krpelja u porastu?

Foto: Pixabay



Prije nešto više od deset godina, istraživači su otkrili da ugrizi krpelja mogu uzrokovati da neki ljudi razviju alergiju na hranu i to na meso i mesne proizvode, alergijsko stanje koje se naziva alfa-gal sindrom (AGS). Stanje je dobilo ime po ugljikohidratu koji se obično nalazi u proteinima kod većine sisavaca, uz značajnu iznimku primata, kao što su ljudska bića.


Alfa-gal se pojavljuje na svim vrstama tkiva sisavaca koji nisu primati, što znači da ga ima i u mesu, poput svinjetine, govedine, kunića i janjetine, te u životinjskim proizvodima, poput mlijeka i želatine.


No, posljednjih su godina istraživači također otkrili da se alfa-gal nalazi u slini krpelja. I, iz razloga koje istraživači još nisu otkrili, neki ljudi koje su ugrizli krpelji razvijaju vrstu antitijela koja se nazivaju IgE anti alfa-gal.




Ovo antitijelo može pomoći u zaštiti od ugriza krpelja, ali ih također čini alergičnima na sve što sadrži alfa-gal, poput mesa i životinjskih proizvoda.


“Alfa-gal sindrom je veliki javnozdravstveni problem u nastajanju, s potencijalno ozbiljnim zdravstvenim učincima koji mogu biti doživotni za neke pacijente. Neophodno je da liječnici budu svjesni AGS-a kako bi mogli pravilno procijeniti, dijagnosticirati i liječiti svoje pacijente te ih također educirati o prevenciji ugriza krpelja kako bi zaštitili pacijente od razvoja ovog alergijskog stanja,” ističu stručnjaci.


Simptomi se često pojavljuju dva do šest sati nakon konzumacije hrane koja sadrži alfa-gal ili druge vrste izloženosti ugljikohidratima (na primjer, lijekovi obloženi želatinom).


U nekim slučajevima alergijska reakcija može kasniti nekoliko sati, nije jasno što je iza toga, ali se smatra da alfa-gal može imati sporiju probavu i apsorpciju od drugih alergena.