Nedjelja, 1. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

teška odluka

Nadzorni odbor aktualnog prvaka Hrvatske glasa o ostanku Luke Božića

Autor: Andrija Dešpoja

08.08.2023. 07:45
Nadzorni odbor aktualnog prvaka Hrvatske glasa o ostanku Luke Božića

Foto: ABA Liga



Dok se gro nove-stare momčadi Zadra protekli tjedan uhvatio u koštac s početkom priprema za novu sezonu, klupska struka (čitaj Danijel Jusup) paralelno intenzivno radi na teškoj, ali možda i ostvarivoj misiji privoljavanja Luke Božića na ostanak u dresu Zadra.


Najkorisniji igrač regionalne lige glavna je meta prijelaznog roka na Višnjiku, razumljivo jer bi uspješno nagovaranje kapitalca poput Božića širom otvorio aspiracije Zadra u nadolazećoj sezoni, a cijeli plan je već dobrano popločan time što se uoči početka pregovora s bjelovarskim asom klub s Višnjika pobrinuo zadržati većinu igrača iz lanjske šampionske momčadi.


Ogromna vrijednost


Sve je krenulo s kapetanom Markom Ramljakom, dogovor je ubrzo postignut i s centrom Karlom Žganecom, dok je trebalo malo duže čekati da se prošlosezonskoj družini priključi i Makedonac Adem Mekić. Jusup je potom krenuo po svoju drugu violinu, Darija Drežnjaka, a 25-godišnji Mostarac je na oduševljenje zadarskih navijača relativno brzo pristao na novi ugovor.




Definitivno je olakotna okolnost u tom procesu nagovaranja bila i puno dublja kesa nego što ju je Jusup imao lani u ovo doba. U odnosu na 350 tisuća eura koliko je prošlog ljeta isticano da iznosi proračun za prvu momčad, ovoga srpnja i kolovoza se, pak, spominje brojka od 500 tisuća eura.


Ipak, nije se ni ona pokazala dostatnom za pokrivanje svih troškova svlačionice. Ugrubo prikazano, Luka Božić će gotovo praktički sam odnijeti cijelu razliku između lanjskog i ovosezonskog budžeta, a ni to neće biti dovoljno… Petorica nadzornika dobili su odgovornost vezanu za prebacivanje granice proračuna.


S jedne strane stoji odgovorno poslovanje, s druge je to »lagan zadatak« koji bi po nekima trebao biti nešto poput penala u nogometu, pogotovo kada je u pitanju igrač koji Zadru znači kao Marko Livaja Hajduku.


Zaštitni znak ili »marka« kluba izraz je koji se koristi kad je Luka Božić u pitanju, a svjesni su toga i navijači kojima je kristalno jasno da je Jusupova družina s i bez Božića dva različita svijeta. Stoga ne čude mnogobrojne poruke, videa i ostali pokušaji da se Božića nagovori da i naredne sezone ostane u Krešinom domu…


Kolika je košarkaška vrijednost Bjelovarca najbolje će potvrditi njegov strašan učinak prethodne sezone u kojoj se pokazao potpuno neumoljivim za svu konkurenciju u ABA ligi s prosjekom od 21.7 poena, 9.6 skokova i 6.3 asistencije, dok Božiću idu i ponajveće zasluge za osvajanje naslova prvaka Hrvatske.


Probijanje proračuna


Njegova polivalentnost i sposobnost igranja praktički svih pet pozicija svrstavaju ga u red igrača koji se savršeno uklapaju u Jusupov stil igre, a upravo u trofejnom zadarskom stručnjaku i ulozi koju je namijenio svome pulenu valja tražiti dio razloga zašto se MVP ovog ljeta nije odlučio za razvikanije košarkaške sredine, među njima i na Euroligu o kojoj su pričali trener Jusup i sportski direktor Denis Pleslić prošlog tjedna uoči početka priprema.


Taj moment prepoznat je na Višnjiku i stoga optimizam koji se postepeno širio proteklih tjedan ili dva i ne izgleda na toliko klimavim nogama kako se činio na prvu. Ponuda koja je Božiću stavljena na stol ne može pratiti interes ostalih klubova iz regije i Europe, no prema posljednjim informacijama snažni Bjelovarac nema ništa protiv ostanka u Krešinom domu.


Ipak, značilo bi to i definitivno »probijanje« proračuna za igrački kadar za nadolazeću sezonu, što je nešto s čime dobar dio Nadzornog odbora nije suglasan, jer bi se time nastavile dosadašnje politike koje su dovele klub u financijski nezahvalnu situaciju u kojoj se i trenutno nalazi. Stoga, ne valja »praviti ražanj, dok je zec u šumi«! Jedino je, pak, sigurno.


Odluka je na Nadzornom odboru pred kojeg je postavljen rok koji ističe danas i unutar kojeg se treba donijeti pravorijek i presjeći – spustiti ili podignuti rampu. U slučaju »bijelog dima«, navijači Zadra će nedvojbeno imati razloga za slavlje, no ni onaj ponešto tamnijih nijansi ne znači automatski da je sve izgubljeno. Zadar je klub u kojem stvari tako funkcioniraju.


Vrijeme otvaranja šampanjca za ostanak kapitalca na Višnjiku zbit će se onog trenutka kada Nadzorni odbor dobije garanciju Grada da se može otići malo preko limita zacrtanog budžeta… Ako do garancije dođe. Jasno je na čijem je terenu loptica!