Foto: Pixabay
Istraživanje o tome provela je EFSA u Portugalu
Do sada praktički svi znaju za salmonelu i potrošači uglavnom znaju koja ih hrana izlaže većem riziku.
Ali što je s anisakisom? Kakva je percepcija rizika među ljudima? Znaju li potrošači metode sprječavanja takve infekcije?
Istraživanje o tome provela je EFSA u Portugalu. S jedne strane analizirali su lokalnu ribu kako bi se otkrila prisutnost parazita, a s druge procijenili stvarnu svijest potrošača o rizicima kontaminacije i metodama sprječavanja infekcije.
Što je anisakioza?
Anisakioza je infekcija uzrokovana parazitima iz roda Anisakis koji mogu zaraziti sirovu ili nedovoljno kuhanu ribu.
Simptomi koji se mogu pojaviti ako se konzumira kontaminirana riba su posebno gastrointestinalnog tipa, ali također i alergijski.
Portugal je uzet kao uzorak istraživanja EFSA-e jer postoje znakovi porasta problema. Posljednjih godina, naime, dogodilo se nekoliko slučajeva alergije nakon infekcija izazvanih ovim parazitom.
Portugal je jedna od zemalja s najvećom konzumacijom ribe u svijetu, a oslić je među najpopularnijima.
Zapravo, u Portugalu ne postoji tradicija konzumiranja sirove ili nedovoljno kuhane ribe, ali budući da su sushi i poke u modi, navike se mijenjaju.
Između ostalog, čak ni uobičajene metode kuhanja ne postižu uvijek dovoljne temperature da ubiju ličinke parazita.
Nije iznenađujuće, izvještava EFSA, da je došlo do porasta slučajeva anisakioze u posljednjim desetljećima.
To je vjerojatno zbog nekoliko čimbenika, uključujući povećane kontrole proizvoda ribarstva (što dovodi do povećanog otkrivanja kontaminacije), ali i poboljšane tehnike, koje mogu otkriti više infekcija.
U zaključcima istraživanja stoji sljedeće:
“Značajan broj sudionika istraživanja imao je malo ili nimalo znanja o anisakisu, povezanim rizicima i metodama prevencije.
Jasno je da ovdje treba podići svijest o parazitu, kako bi potrošači bili upoznati s rizicima povezanima s konzumiranjem sirove ili lagano prerađene ribe i znali učinkovite načine za sprječavanje infekcije. Te bi informacije trebale biti uključene u programe podizanja svijesti potrošača o sigurnoj hrani.”
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
nepoštivanje propisa
Zadarska policija ponovno nadzirala bicikliste, dobar dio dobio kazne
Style
korisni savjeti
Neke stvari ipak nije najbolje sušiti na sušilu, donosimo popis
Nogomet
LIGA NACIJA
Dalić: Francuska je jaka, ali želimo u polufinale
Zadar
SVEČANOST
[FOTO] Dodijeljene nagrade zasluženim dobitnicima javnih priznanja Grada Zadra
Svijet
NEVRIJEME
Eiffelov toranj zatvoren dok obilan snijeg remeti promet u Njemačkoj i Francuskoj
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!