Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Buka bagera

Od danas na snazi zabrana izvođenja građevinskih radova

Autor: Marina Šaponja

01.07.2023. 13:56
Od danas na snazi zabrana izvođenja građevinskih radova

Foto: Luka Jeličić



Buka bagera, kamiona, rovokopača i ostalih teških strojeva, nakratko će utihnuti. Od prvog srpnja na snagu stupa zabrana izvođenja građevinskih radova tijekom sezone. I svake godine iznova suočeni smo s radnicima, točnije izvođačima radova na građevinskim objektima koji zabranu ignoriraju i pritom riskiraju goleme novčane kazne. Nije rijetkost da se iznajmljivači, čak i gosti, u špici sezone žale na buku bagera i radnih strojeva diljem obale.


Iznimke, zbog kojih se građevinski radovi dopuštaju i tijekom sezone, postoje, no dozvolu treba izdati Grad Zadar.


Prema riječima Mate Pinčića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Grad Zadar zaprimio je jedan zahtjev za odobrenje izvođenja građevinskih radova za vrijeme privremene zabrane i odbijen je.




– Sukladno Odluci o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Zadra za 2023. godinu, Grad Zadar ne daje odobrenja vezana uz izvođenje građevinskih radova, već je potrebno pridržavati se odredaba Odluke kojom je propisano da se zabranjuju zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine, rekao je pročelnik Pinčić.


Privremena zabrana izvođenja građevinskih radova ne odnosi se na unutarnje građevinske radove, radove na uređenju fasade, krovopokrivačke radove…


Propisani su i izuzeci od privremene zabrane izvođenja građevinskih radova, za koje investitor nije u obvezi podnijeti zahtjev za odobrenje izvođenja građevinskih radova.


– Područja privremene zabrane izvođenja građevinskih radova su sva naselja na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, u Petrčanima, dijelu od obalnog pojasa do državne ceste D306, u Kožinu, dio od obalnog pojasa do državne ceste D306, u Zadru, dio od obalnog pojasa do državne ceste D306, Put Nina, Tuđmanova, Vlatka Mačeka, Ulica braće Miroslava i Janka Perice i Gaženička cesta (južno do Brodanovog jaza), naveo je pročelnik.


Nadzor nad primjenom Odluke provodi komunalno redarstvo Grada Zadra.


Prošle godine, bili smo svjedoci kako se unatoč zabrani radilo punom parom u pojedinim gradskim kvartovima, primjerice, na Puntamici, zbog čega su komunalni redari u više navrata izlazili na teren. Sličnih situacija ne nedostaje ni u drugim turističkim mjestima, a zvuk teških građevinskih strojeva zasigurno nije uspomena koji bi turisti željeli ponijeti s godišnjeg odmora.