Foto: Marin Smolčić
U iščekivanju prvih poljoprivrednih proizvoda s ličkih oranica i stabala Razvojni centar u suradnji sa predstavnicima iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede organizira radionicu „Prerada i dorada voća“ u trajanju od četiri radna dana. Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela a namijenjena je uzgajivačima i prerađivačima voća u Republici Hrvatskoj. Detalje ove edukacije pojasnio nam je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije.
– Cilj radionice je kroz teorijski dio informirati sudionike o različitim načinima davanju dodatne vrijednosti primarnom proizvodu kao i o svim zahtjevima legislative u preradi. Radionica će se održavati u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali sa svim mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje Razvojni centar nudi.
Kroz praktični dio radionice sudionici će imati priliku sve ono što su čuli i naučili u teorijskom dijelu radionice primijeniti u praksi. Svi sudionici koji su nositelji Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva po završetku radionice dobiti će potvrdu o sudjelovanju. Osim toga svi sudionici koji imaju volju, potrebu i želju mogu donijeti voćne prerađevine iz vlastite proizvodnje, odnosno iz kućne radinosti, na senzorsko ocjenjivanje koje će se održati po završetku radionice.
Radionice će se održati od 4. do 7. srpnja, za što je obavezna prijava putem linka:
https://forms.gle/XfmEkDUuNZyd2v2h6
ili na [email protected]
Prijave započele
Radionica je namijenjena uzgajivačima i prerađivačima voća koji žele učvrstiti svoje poslovanje, povećati prodajne rezultate, pozitivno poslovati, promovirati svoje poslovanje.
Teorijski dio radionica odnosit će se na fizikalne i kemijske parametre voća (šećer, kiseline, ph vrijednost voća, fiziološka i tehnološka zrelost), kao i upoznavanje s metodama i sredstvima(uređajima) za njihovo utvrđivanje.
Važan je i utjecaj fizikalno-kemijskog sastava voća na kvalitetu prerađevine, kao i određivanje roka berbe voća. Prezentirat će se i načini konzerviranja voća pomoću visokih i niskih temperaturnih režima te biološko konzerviranje te vrste i sorte voća pogodne za preradu u kompot i džemove, sokove i voćne rakije te sušene proizvode, ističe ravnatelj Milković i dodaje kako će se na ovim radionicama proučiti i zakonski propisi kojima je regulirana proizvodnja voćnih prerađevina (pekmezi i voćni namazi, sušeno, sokovi, voćne rakije i slično), zatim recepture(standardizacija proizvoda), tehnološki postupak proizvodnje pekmeza, džemova, voćnih namaza i sušenih proizvoda, oblici ambalaže za pakiranje prethodno navedenih proizvoda, zbrinjavanje ambalažnog otpada i sl.
Razvojni centar Ličko-senjske županije do danas se vrlo uspješno nametnuo pri preradi jabuka u čips, kao i prvom lanjskom i vrlo uspješnom sušenju šljiva. Očekuje se kako će se nakon ovih radionica ponuda prerade voća i uvođenje novih tehnologija znatno povećati. Prijave za sudjelovanje na radionicama su već započele i bit će otvorene do početka održavanja.
najnovije
najčitanije
Scena
EUROSONG
Baby Lasagna drugi – osvojio je Europu, ali je Švicarac Nemo dobio glasove žirija
Scena
EUROSONG
VIDEO Baby Lasagna ‘zapalio’ dvoranu u Malmou, nižu se reakcije na društvenim mrežama
Zadar
VELIKO FINALE
[FOTO] Brojni Zadrani i turisti prate finale Eurosonga na Forumu
Hrvatska
PREDIZBORNI SKUP
Plenković u Delnicama predstavio listu za europske izbore: “Idemo po novu pobjedu HDZ-a”
Scena
NA POČETKU FINALA
Baby Lasagna skočio na kladionicama na rekordnih 46 posto!
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Sunčana špica na ulice izmamila brojne Zadrane i turiste, evo koga smo sreli
Županija
BENKOVAČKI SAJAM
Prodavači na Benkovačkom sajmu ogorčeni: ‘Muku mučimo da nešto zaradimo…’
Scena
EUROSONG
Sve je spremno za finale, evo u koliko sati nastupa Baby Lasagna
Zadar
NEISPLAĆEN NOVAC
Zbog masovnih tužbi, Liburniji prijeti veliki udar na financije!
Crna Kronika
PU ZADARSKA