
Foto: Marin Smolčić
U iščekivanju prvih poljoprivrednih proizvoda s ličkih oranica i stabala Razvojni centar u suradnji sa predstavnicima iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede organizira radionicu „Prerada i dorada voća“ u trajanju od četiri radna dana. Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela a namijenjena je uzgajivačima i prerađivačima voća u Republici Hrvatskoj. Detalje ove edukacije pojasnio nam je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije.
– Cilj radionice je kroz teorijski dio informirati sudionike o različitim načinima davanju dodatne vrijednosti primarnom proizvodu kao i o svim zahtjevima legislative u preradi. Radionica će se održavati u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali sa svim mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje Razvojni centar nudi.
Kroz praktični dio radionice sudionici će imati priliku sve ono što su čuli i naučili u teorijskom dijelu radionice primijeniti u praksi. Svi sudionici koji su nositelji Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva po završetku radionice dobiti će potvrdu o sudjelovanju. Osim toga svi sudionici koji imaju volju, potrebu i želju mogu donijeti voćne prerađevine iz vlastite proizvodnje, odnosno iz kućne radinosti, na senzorsko ocjenjivanje koje će se održati po završetku radionice.
Radionice će se održati od 4. do 7. srpnja, za što je obavezna prijava putem linka:
https://forms.gle/XfmEkDUuNZyd2v2h6
ili na razvojni.centar@licko-senjska.hr

Foto: Marin Smolčić
Prijave započele
Radionica je namijenjena uzgajivačima i prerađivačima voća koji žele učvrstiti svoje poslovanje, povećati prodajne rezultate, pozitivno poslovati, promovirati svoje poslovanje.
Teorijski dio radionica odnosit će se na fizikalne i kemijske parametre voća (šećer, kiseline, ph vrijednost voća, fiziološka i tehnološka zrelost), kao i upoznavanje s metodama i sredstvima(uređajima) za njihovo utvrđivanje.
Važan je i utjecaj fizikalno-kemijskog sastava voća na kvalitetu prerađevine, kao i određivanje roka berbe voća. Prezentirat će se i načini konzerviranja voća pomoću visokih i niskih temperaturnih režima te biološko konzerviranje te vrste i sorte voća pogodne za preradu u kompot i džemove, sokove i voćne rakije te sušene proizvode, ističe ravnatelj Milković i dodaje kako će se na ovim radionicama proučiti i zakonski propisi kojima je regulirana proizvodnja voćnih prerađevina (pekmezi i voćni namazi, sušeno, sokovi, voćne rakije i slično), zatim recepture(standardizacija proizvoda), tehnološki postupak proizvodnje pekmeza, džemova, voćnih namaza i sušenih proizvoda, oblici ambalaže za pakiranje prethodno navedenih proizvoda, zbrinjavanje ambalažnog otpada i sl.
Razvojni centar Ličko-senjske županije do danas se vrlo uspješno nametnuo pri preradi jabuka u čips, kao i prvom lanjskom i vrlo uspješnom sušenju šljiva. Očekuje se kako će se nakon ovih radionica ponuda prerade voća i uvođenje novih tehnologija znatno povećati. Prijave za sudjelovanje na radionicama su već započele i bit će otvorene do početka održavanja.

Mile Milković, Foto: Marin Smolčić
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Juniorska veslačka regata
Tri člana Jadrana na provjeri u Münchenu
Rukomet
do 11 godina
Dvije pobjede Zadra 2013
Vaterpolo
prvenstvo hrvatske
Zadar 1952 završio šesti
Ostali sportovi
FUTSAL
Dasiaddu peto mjesto u debiju
Gastro
prava senzacija
Kineske palačinke od mladog luka eksplozija su okusa
Županija
POBJEDNIČKOM STAZOM
Filip Kulonja iz Dobropoljane zablistao! Zlatni sprinter s Down sindromom pomiče granice
Zadar
PROBLEMI ZBOG KIŠE
‘UVIK ISTO KAD JE KIŠA!’ Iz šahta u Vruljici voda šiklja kao vodoskok, razlog – jake oborine!
Zadar & Županija
Istraživanje
Anketa za lokalne izbore otkriva: Erlić i Bilaver prvi, evo tko ih prati, a tko je na začelju!
Crna Kronika
GORILO TIJEKOM NOĆI
POŽAR U ZADRU! Izgorjeli automobili, oštećena i fasada na kući, evo što je očevid pokazao
Zadar
TRN U OKU ZADAR