ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

DRAMA DOSTOJNA DERBIJA Atelj usmjerio Jazine ka prvoj ligi

18.03.2016. 23:00
DRAMA DOSTOJNA DERBIJA Atelj usmjerio Jazine ka prvoj ligi


Zadarski derbi za prvaka A-2 lige Jug opravdao je očekivanja i ponudio pravu dramu. Na kraju su dvoranu Jazine, u kojoj je sinoć bilo oko tisuću gledatelja, pjevajući napustile – Jazine. I to ponajviše zahvaljujući Marku Atelju, čovjeku odluke i strijelcu pobjedničke trice za 69:70 dvadeset sekundi prije kraja produžetka. Imao je Roko Čiklić šut za pobjedu Sonika u posljednjem napadu, ali nije to bila njegova večer. Međutim, nevjerojatno je ono što se dogodilo prije Ateljeve trice. Pri vodstvu Sonika 69:67 koje je, usput rečeno, bilo prvo i jedino nakon uvodnih 5:4, Branimir Mašić promašio je čisti zicer pod košem za mogućih +4 Puntamičana, što bi ih sigurno odvelo u kvalifikacije za A-1 ligu. Akcija na drugoj strani se razvila do Atelja, koji je i prije toga pogodio neke važne šuteve, a zabio je i taj najvažniji.
– Presretan sam, osjećaj je odličan, ne znam što reći, ovo je pobjeda momčadi – oduševljen je bio junak Jazina, kojega su suigrači doslovno preplavili u velikom slavlju na sredini igrališta.
Segarić za produžetak
Mogle su Jazine do pobjede i u osnovnom dijelu, jer su vodile tijekom gotovo cijele utakmice, ali je u završnici Matej Segarić izvukao Sonik. Na 58:61 za Jazine, dvije minute prije kraja, Jure Dražović je propustio nešto slično kao kasnije Mašić. Odnosno, prilikom polaganja ispala mu je lopta. Na drugoj strani je Segarić zabio iz skoka u napadu, da bi Atelj poentirao za 60:63. Čiklić je napravio grešku u koracima, Toni Jelenković promašio šut, a opet Segarić 12 sekundi prije kraja pogodio tricu za 63:63. U posljednjem napadu Jelenković je promašio tricu i otišlo se u produžetak. No, iako je mladi playmaker na posudbi iz KK Zadar promašio dva šuta u završnici, većim dijelom utakmice je odlično dirigirao igrom Jazina. I najviše zahvaljujući njemu i Mati Mrvi, autoru 21 koša u prvom poluvremenu, “žuti” su stalno vodili.
Mrva vukao Jazine
Prva četvrtina prošla je u egalu, čak sa neočekivano mnogo koševa 17:17. U drugoj je Mrva nastavio dominirati, a Sonik više nije imao odgovor pa je razlika polako rasla, sve do najvećih +9, 29:38, odnosno 33:40 na poluvremenu. Čiklić je u tom razdoblju pogodio dvije trice, ali su ga uglavnom Atelj i jednim dijelom Tomislav Dražović natjerali na veliku potrošnju energije. U trećoj dionici razigrali su Krešimir Jerkov i Nikola Blažević pa su Puntamičani uhvatili priključak. Mrva je polako posustajao i nije bio precizan s linije slobodnih bacanja pa je uoči posljednjih deset minuta igre bilo samo +1 za Jazine, 51:52. Na otvaranju četvrte četvrtine nije bilo koša preko tri minute. Jerkov je izjednačio, ali su Jure Dražović i Atelj tricom iz kuta (s istog mjesta odakle je zabio za pobjedu) vratili Jazinama +5, 52:57.
Blaževićeva peta
U tom razdoblju dogodio je još jedan od ključnih detalja. Blažević je olako zaradio dva prekršaja, jedan na pressingu na protivničkoj polovici, a drugi u napadu, što je bio njegov peti. Sonik je tako u 36. minuti ostao bez motora momčadi i najefikasnijeg igrača. Jelenković je zabio tricu za 56:60, ali su Jerkov i Segarić držali neizvjesnost do kraja. Kako su treneri obje momčadi Hrvoje Vlašić i Josip Plantak i najavili, tako je i bilo – odlučili su detalji, jedna lopta, koja je ovaj put bila na strani “žutih”. Jazine su ovom pobjedom izbile na prvo mjesto A-2 lige Jug s omjerom 17-2, te uoči posljednjeg kola imaju pobjedu više od Sonik Puntamike (16-3). Da bi to i potvrdile, odnosno izborile plasman u kvalifikacije za A-1 ligu, morat će u posljednjem kolu pobijediti Sukošan. S obzirom da u međusobnim susretima ima bolju koš razliku, Soniku ostaje teoretska šansa da, ako Sukošanci iznenade, pobjedom u Dubrovniku vrati prvo mjesto, no takav scenarij je doista malo vjerojatan. Jazine će gotovo sigurno drugu sezonu zaredom igrati u kvalifikacijama za najviši rang.
S. PUNTAMIKA 69
JAZINE A. 70
(17:17, 16:23, 18:12, 12:11, 6:7)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelj: 1000. Suci: Mario Goleš (Šibenik), Leo Roglić i Mario Živaljić (oba Split).
SONIK PUNTAMIKA: Čiklić 9, Segarić 10, Barić, Baričević 4, Jadrijev, Knežević 4, Mašić, Marin 9, Marić, Blažević 16, Marčev 5, Jerkov 12. Trener: Hrvoje Vlašić.
JAZINE-ARBANASI: Kovačević, Jelenković 13, I. Bulić, Anđelić, J. Bulić 2, Atelj 13, Uzelac 6, J. Dražović 8, Bučaj, Sunara, T. Dražović, Mrva 28. Trener: Josip Plantak.