Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PROVEDEN OČEVID

Požar na automobilu pravosudnog policajca u Karlovcu podmetnut

Autor: Hina

12.06.2023. 21:14
Požar na automobilu pravosudnog policajca u Karlovcu podmetnut

Foto: Ilustracija



Požar na automobilu u vlasništvu pravosudnog policajca u Karlovcu u nedjelju izazvan je namjerno, a vlasniku je pričinjena šteta od oko 10.000 eura, priopćila je u ponedjeljak karlovačka Policijska uprava nakon provedenog očevida. Vodstvo Sindikata pozvalo je na žurno rješavanje slučaja. Požar je pod automobil BMW podmetnut sinoć oko 21,30 na parkiralištu u Gradskoj četvrti Gaza, a vatrogasci su na mjestu događaja pronašli dva kanistra sa zapaljivom tekućinim.


PU karlovačka je priopćila da je tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja utvrđeno namjerno izazivanje požara. Istraga se nastavlja radi pronalaska počinitelja i utvrđivanja svih okolnosti počinjenja kaznenog djela, dodaje se.


Slučaj je okarakteriziran kao “kazneno djelo oštećenje tuđe stvari” i policija će protiv nepoznatog počinitelja podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.


Foto: Vedran Karuza/Novi list


Sindikat: Treba utvrditi je li motiv privatne naravi ili je povezan s poslom pravosudnog policajca




Glasnogovornik Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) Jelenko Krešo rekao je za Hinu da njima još nije poznati mogući motiv podmetanja požara, ali da će inzistirati na odgovoru je li motiv privatne naravi ili je povezan s poslom njihovog kolege. “Svakako se mora saznati radi li se tu o pritisku na pravosuđe, šalje li netko našem kolegi, i time svima nama poruku s konotacijom na posao, te država mora učiniti sve da se sazna tko je počinitelj i tko je eventualni nalogodavac”, rekao je Krešo.


Predsjednik SPPH Armin Tatarević slučaj je za Hinu prokomentirao riječima kako mu je žao kolege koji je pretrpio štetu, ali da je i u širem kontekstu jako važno da policija što prije riješi slučaj, jer je posao pravosudnih policajaca opasan i oni trebaju učinkovitu i brzu zaštitu. “Mi radimo sa svakakvim ljudima, svakodnevno smo izloženi prijetnjama i mora se znati da ovakav pritisak ne prolazi nekažnjeno”, rekao je.


Tatarević ističe da kolege pravosudni policajci svakodnevno dobivaju razne prijetnje. “Nerijetko se događa da nam zatvorenici pokazju da znaju sve o nama, prijete nama i članovima naših obitelji i unutar sustava i vani, kada izađu na slobodu”, rekao je Tatarević.


Naglasio je kako  je važna brzina rješavanja ovog slučaja i zaštita njihovog kolege, da se ne bi dogodio odlazak ljudi iz sustava i da se ne bi još teže mladi odlučivali za taj odgovoran posao, posebmo zato jer je u pravosudnoj policiji “ozbiljan manjak manjak zaposlenika”.


motoristi_policija7

Foto: Arhiva ZL