Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

STANOVNIŠTVO STARI

Stopa nataliteta u Japanu na rekordno niskoj razini

Autor: Hina

02.06.2023. 13:02
Stopa nataliteta u Japanu na rekordno niskoj razini

Foto: Pixabay



Stopa nataliteta u Japanu smanjila se 2022. sedmu godinu za redom i dosegla rekordno nisku razinu, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak, naglasivši krizu koja zahvaća zemlju u kojoj je stanovništvo sve starije i sve malobrojnije. Stopa nataliteta, prosječan broj djece koje žene rađaju za svoga života, iznosila je 1,2565, što je manje od rekordno niske razine 1,2601 zabilježene 2005. i što je daleko ispod stope 2,07, za koju se smatra da je nužna da bi se održalo stabilno stanovništvo. Japanski premijer Fumio Kishida je zaustavljanje pada stope nataliteta učinio najvišim prioritetom svoje vlade, koja unatoč velikoj zaduženosti zemlje, namjerava namijeniti 25 milijardi dolara godišnje za dječju skrb i druge mjere potpore za roditelje.


“Mlađa populacija će se početi drastično smanjivati 2030-ih. Razdoblje dotad je naša posljednja mogućnost da preokrenemo trend sve manjeg rađanja”, rekao je Kishida ovog tjedna prilikom posjeta dječjem vrtiću. Pandemija je pogoršala japanske demografske izazove, posljednjih nekoliko godina sklopljeno je manje brakova, što je doprinijelo manjoj stopi nataliteta, a covid-19 je djelomično odgovoran za veću smrtnost.


Broj novorođenčadi se prošle godine u Japanu smanjio za pet posto na 770.747, što je rekordno niska razina, a broj umrlih bio je 9 posto veći, također rekordnih 1,57 milijuna, pokazuju podaci. Više od 47.000 smrtnih slučajeva je prošle godine u zemlji izazvano pandemijom koronavirusa.


Foto: Pixabay