
Foto: Pixabay
Možete ju itekako iskoristiti u kulinarstvu i to na bezbroj načina
Svi poznajemo i cijenimo lavandu zbog njezine ljubičaste boje i nepogrešivog mirisa koji ima moć ublažiti stres, glavobolju i pomoći nam da se opustimo potičući dobar san. No jeste li znali da se ova biljka može koristiti i u kuhinji?
Lavanda se može koristiti za pripremu slatkih i slanih jela. Međutim, postoji važna razlika koju treba napraviti jer lavanda koja se koristi u kozmetici i parfemima nije ista koja se može koristiti za kuhanje.
Zapravo, radi se o dvije različite varijante iste biljke: francuska lavanda (Lavandula officinalis) ima veći sadržaj eteričnog ulja i koristi se u kozmetičkoj industriji, za izradu sapuna i prirodnih lijekova dok engleska lavanda (Lavandula angustifolia) ili “prava” lavanda može se koristiti u kuhanju jer ima nježniji okus i miris.
Kuhanje s lavandom
Osušene cvjetove engleske lavande možete kupiti na internetu ili u trgovinama organskim proizvodima te njima obogatiti kekse i kolače, no pripazite s količinom.
I samo pola žličice nasjeckanih cvjetova dovoljno je da pripravak dobije intenzivnu aromu lavande.
Alternativno, usitnjene cvjetove lavande možete dodati mlijeku ili vrhnju koje ćete koristiti za pripremu krema, pudinga ili sladoleda.
Rezultat će biti vrlo mirisna slastica obavijajućeg i intenzivnog okusa. Ako ne želite mljeti cvjetove, možete ih cijele dodati u posudu za med ili šećer: tako će otpustiti eterična ulja i našim sladilima dati vrlo dobar miris.
No lavanda nije isključivo prerogativ slatkih pripravaka!
Možete je dodati i slanim jelima bogatim masnoćama i snažnog okusa, koja će se dobro slagati s jednako intenzivnim okusom biljke.
Jela od ribe (tuna i losos) ili mesa, ali i jela bogata maslacem u kojima ćete zapržiti cvjetove lavande.
Konačno, lavandom možete začiniti kremasti rižot, a idealna kombinacija u ovom slučaju je s limunom.
Pazite da lavandu ne koristite u pečenju kruha ili tijesta za pizzu i focacciu: biljka je antimikrobna, a to bi svojstvo spriječilo pravilno dizanje tijesta.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Županijski kup
Hrvatski vitez u Bibinjama izborio finale protiv Zemunika
Zadar
AGRO-ARCA
Najavljen međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji
Kultura
Fotografija kao poezija
Otvorena izložba fotografija Ante Jaše nastalih od 1970. do 2025. godine
Svijet
prvo glasanje
Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao crni dim, još uvijek nemamo papu
Zadar
izborna skupština
Željku Županoviću novi mandat na čelu Udruge osoba s invaliditetom
Crna Kronika
PRIPAZITE!
‘NE PANIČARITE’ Zadarska policija objavila važan apel: ‘Uglavnom rade u skupinama…’
Županija
POBJEDNIČKOM STAZOM
Filip Kulonja iz Dobropoljane zablistao! Zlatni sprinter s Down sindromom pomiče granice
Zadar
DEBATA
Sučelili se Daniel Radeta, Šime Erlić i Ivica Žuvela. Zaiskrilo na temama Gradskog vijeća, Kapovića i betonizacije
Zadar
PROBLEMI ZBOG KIŠE
‘UVIK ISTO KAD JE KIŠA!’ Iz šahta u Vruljici voda šiklja kao vodoskok, razlog – jake oborine!
Zadar & Županija
Istraživanje